Αίγιο: Πολιτική κηδεία έγινε σε κυλικείο κι όχι στο Δημοτικό Νεκροταφείο επειδή αρνήθηκε ο Ιερέας

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος «άδειασε» τον ιερέα για την απόφασή του.

Πολιτική κηδεία αντί να γίνει στο Δημοτικό Νεκροταφείο στο Αίγιο έγινε στο κυλικείο μετά από άρνηση του ιερέα. Όπως είναι φυσικό, οι αντιδράσεις συγγενών και πολιτών είναι μεγάλες, ενώ ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος «άδειασε» τον ιερέα.

Η πολιτική κηδεία έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι, αλλά όχι όπως επιθυμούσαν οι οικείοι της νεκρής γυναίκας. Όπως αναφέρει το pelop.gr, επρόκειτο για τη σύζυγο του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Σ. Κοίλια, με τον τελευταίο να βρίσκεται, ξαφνικά, μπροστά σε μία απρόσμενη εξέλιξη.

Τι ακριβώς συνέβη

Η οικογένεια Κοίλια ενημερώθηκε, την τελευταία στιγμή, ότι η πολιτική κηδεία δεν μπορεί να γίνει στον προαύλιο χώρο του Νεκροταφείου, δίπλα από τον μικρό ναό των Αγίων Πάντων, αφού ο ιερέας το αρνήθηκε.

Χωρίς να προκληθεί κάποιο «επεισόδιο», έτσι κι έγινε, με τους 200 περίπου φίλους και συγγενείς της οικογένειας να μένουν άναυδοι όταν πια ενημερώθηκαν ότι η πολιτική κηδεία… θα γίνει στο δημοτικό κυλικείο, ακριβώς έξω από το κοιμητήριο, στο οποίο είθισται να προσφέρεται καφές μετά από κηδείες.

Το φέρετρο τοποθετήθηκε εντός του κυλικείου, με τη δυσφορία της οικογένειας εμφανή μεν, αλλά «πνιγμένη» στον πόνο για την απώλεια του μέλους της, απέφυγε κάθε σχόλιο.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν

Μετά την κηδεία, οι συγγενείς και οι φίλοι στράφηκαν κατά του ιερέα, της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά εμμέσως και κατά του Δήμου Αιγιάλειας αφού το κοιμητήριο και η λειτουργία του είναι αρμοδιότητά του.

«Πρέπει να ντρέπεται ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, που είπε «όχι» σε ένα αυτονόητο αίτημα. Το «όχι» του αποτελεί και προσβολή στην θανούσα. Γνωρίζω ότι στο κοντινό παρελθόν έχουν γίνει πολιτικές κηδείες στο προαύλιο, μέσα στο νεκροταφείο. Γιατί αυτή η εξαίρεση;» αναρωτήθηκε, δημόσια, ο παριστάμενος πρέσβης επί τιμή Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, αναζητώντας απαντήσεις από Μητρόπολη και Δήμο.

Με δεδομένο ότι το Νεκροταφείο Αιγίου είναι Δημοτικό και άπαντες οι δημότες πληρώνουν ανάλογα τέλη, ο κ. Χρυσανθόπουλος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει «να μην επαναληφθεί το ατόπημα», παρακαλώντας τον δήμαρχο να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο με την οποία θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση πολιτικών κηδειών εντός κι έτσι θα εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των νεκρών.

Τι απάντησε ο Δήμος

Η δημοτική αρχή, χθες βράδυ, διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε ποτέ αίτημα πολιτικής κηδείας και σε ανάλογη περίπτωση, μετά από συνεργασία με εμπλεκόμενους, ικανοποιήθηκε χωρίς πρόβλημα.

Ως παράδειγμα, αναφέρεται το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου υπάρχει ιδιαίτερος χώρος (απέναντι από την εκκλησία) για πολιτικές κηδείες σε μεγάλη συχνότητα.

«Ντροπή. Η σιωπή σημαίνει συνενοχή»

Στο θέμα που προέκυψε, παρενέβη καυστικά ο δημοτικός αρχηγός και τ. πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος. «Ντροπή. Η Εκκλησία που «αγαπάει όλο το ποίμνιο της και δεν κάνει διακρίσεις υποχρέωσε να κάνουν την κηδεία στο κυλικείο. Ο σεβασμιότατος κ. Ιερώνυμος και ο δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος πρέπει να πάρουν θέση. Η σιωπή τους σημαίνει συνενοχή» δήλωσε.

«Άδειασμα» του ιερέα

Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας», επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο, ο οποίος ήταν ενήμερος για το περιστατικό, αν και μίλησε για μεμονωμένες διαμαρτυρίες. Επί της ουσίας, όμως, διαφώνησε με την πράξη του ιερέα, να απαγορεύσει την πολιτική κηδεία εντός του νεκροταφείου.

«Όταν επικοινώνησα με τον ιερέα και του είπα να γίνει, ήταν ήδη αργά. Δεν μας ενοχλεί η πολιτική κηδεία στον προαύλιο χώρο. Είναι η πρώτη φορά που, ως δεσπότης, αντιμετωπίζω ένα τέτοιο θέμα. Επρόκειτο για μια παρεξήγηση. Θα δω το θέμα και πιο ουσιαστικά, ώστε να υπάρχει επισήμως χώρος κατάλληλος για την τέλεση πολιτικών κηδειών. Δεν διαφωνούμε…», δήλωσε.