Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός κοντά σε ασθενείς, νέους με ειδικές ανάγκες και αστέγους στο Αγρίνιο (Photos)

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέσθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου. Το Ιερό Μυστήριο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, παρουσία του Διοικητού του Νοσοκομείου κ. Μιχαήλ Σερασκέρη, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του διοικητικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ασθενών και συγγενών.

Ο Σεβασμιώτατος, στο σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε τη χαρά του, γιατί, με την άδεια της Διοικήσεως του Νοσοκομείου, τελέσθηκε παραμονές της μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου, το οποίο η Εκκλησία προσφέρει ως αγιαστική πράξη κάθε φορά που ο άνθρωπος νοσεί σωματικά και πνευματικά. «Αισθανθήκαμε την ανάγκη να τελέσουμε το Μυστήριο τούτο σε αυτόν τον ιδιαίτερα σημαντικό τόπο, στον οποίο παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενείς της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής. Εδώ, που δίνετε όλοι εσείς μία μεγάλη μάχη, μερικές φορές άνιση, για να θεραπεύσετε και να αποκαταστήσετε τους συνανθρώπους μας, να ανακουφίσετε τον σωματικό τους πόνο και να τους προσφέρετε και πάλι το υπέρτατο αγαθό της υγείας, διασφαλίζοντας το ύψιστο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο που είναι η ανθρώπινη ζωή».

Ευχαρίστησε τον κ. Διοικητή, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και ευχήθηκε σε όλους καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα. Ευχήθηκε επίσης σύντομα να τεθεί ο θεμέλιος λίθος του Παρεκκλησίου του Νοσοκομείου και εκεί να τελούνται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και όλες οι αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας μας.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως για νέους με νοητική υστέρηση «Παναγία Ελεούσα» και παρακολούθησε τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Παπαγεωργίου και ο Πολιτευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης.

Ο Σεβασμιώτατος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε, ότι δεν υπάρχει πιο αισιόδοξο, πιο ελπιδοφόρο, πιο χαρμόσυνο μήνυμα, από το ότι ο Κύριος μας, Ιησούς Χριστός θα έρθει και πάλι στη γη. Μόνο που σε λίγες ημέρες δεν θα γεννηθεί μόνο στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, αλλά και στην καρδιά του κάθε ανθρώπου, που θα έχει κατάλληλα προετοιμαστεί. «Έχω την αίσθηση, ότι ειδικότερα ο χώρος αυτός είναι το κατεξοχήν σπήλαιο της Βηθλεέμ, γιατί εδώ τελεσιουργείται ένα έργο Θεού. Εδώ είναι ολοζώντανη η παρουσία του Θεού σε μία προσπάθεια που ξεπερνάει τα ανθρώπινα δεδομένα, ακόμη και την ανθρώπινη λογική, γιατί εδώ βρίσκονται ψυχές και καρδιές αθώων παιδιών που είναι καθαρές και κυρίως μέσα σε αυτές τις καρδιές θα γεννηθεί ο Χριστός» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε και συνεχάρη την Πρόεδρο και τους Υπευθύνους του Εργαστηρίου, τους εργαζομένους και όσους στηρίζουν το έργο αυτό και ευχήθηκε καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα, υπογραμμίζοντας ότι «Ήρθαμε εμείς να πάρουμε δύναμη από εσάς, να πάρουμε το φως που εσείς έχετε σε αυτόν το χώρο. Ήρθαμε να πάρουμε το μήνυμα ότι όταν προσπαθούμε όλοι μαζί συντεταγμένα τότε μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μικρά και μεγάλα θαύματα στη ζωή μας».

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τις Δομές Αστέγων, Ανοικτό Κέντρο Ημέρας και Υπνωτήριο του Δήμου Αγρινίου και παρακάθισε σε εορταστικό γεύμα. Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Καλαντζής, η Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου κ. Μαρία Τσίνα και άλλοι δημοτικοί παράγοντες.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την οργάνωση και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Αγρινίου αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Να θυμάστε τί είπε ο Χριστός. Θα με συναντήσετε στα πρόσωπα των ελάχιστων αδελφών μου, όταν δώσετε στέγη στους αστέγους, φαγητό σε αυτούς που δεν έχουν, νερό σε αυτούς που διψάνε, όταν επισκεφθείτε αυτούς που είναι στη φυλακή και αυτούς που είναι ασθενείς.

Εσείς καθημερινά, και σας το λέω αυτό με πολλή συγκίνηση, συναντάτε τον ίδιο τον Χριστό στα πρόσωπα των ελαχίστων αδελφών του, σε ένα χώρο που λειτουργεί τόσο άψογα, διότι σέβεστε και συμπαραστέκεστε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι ζωντανές εικόνες του Θεού».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες