Αιτωλοακαρνανία: «Τζάμπα» πραγματογνωμοσύνες! (Ηχητικό)

Σε απόγνωση οι πολιτικοί μηχανικοί της περιοχής

Ορίζονται από την Δικαιοσύνη, αλλά οι επισπεύδοντες δεν τους πληρώνουν – Παρέμβαση του ΤΕΕ στο Υπουργείο

Δεν φτάνουν τα μύρια όσα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος των πολιτικών μηχανικών στη χώρα μας λόγω της τεράστιας οικονομικής ασφυξίας των τελευταίων ετών, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα για να δυσχεράνει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Όπως καταγγέλλεται λοιπόν από τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Αιτωλοακαρνανίας, μέσω επιστολής, η οποία κοινοποιήθηκε προς του Δικηγορικούς Συλλόγους Αγρινίου και Μεσολογγίου αλλά και στους Προϊσταμένους των Πρωτοδικείων του νομού, δεκάδες μηχανικοί μένουν απλήρωτοι μετά τη διενέργεια δικαστικής πραγματογνωμοσύνης σε αντιδικία, παρά τα αντιθέτως συμφωνηθέντα με τον επισπεύδοντα την πραγματογνωμοσύνη. Μάλιστα οι μηχανικοί, ορίζονται από την Δικαιοσύνη, ενώ ορκίζονται κιόλας. Για το λόγο αυτό σε παρέμβαση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε και το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ζητώντας μάλιστα ο πραγματογνώμονας να μην ορίζεται από το δικαστήριο, αλλά να υποβάλει αίτημα στο επιμελητήριο και το επιμελητήριο να ορίζει τον πραγματογνώμονα. Αυτό θα διασφαλίσει την προπληρωμή του πραγματογνώμονα, την εξασφάλιση δηλαδή της αμοιβής του.

Για το θέμα, μίλησε στην εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» του «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το συγκεκριμένο πρόβλημα μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Υπάρχει όπως γνωρίζετε, η δυνατότητα δικαστικής πραγματογνωμοσύνης από μηχανικούς, όταν το δικαστήριο, σε αντιδικία ορίζει πραγματογνώμονα μηχανικό, προκειμένου να μπορέσει να πάρει απόφαση για την κάθε υπόθεση. Πρέπει ο μηχανικός λοιπόν αφού οριστεί από το δικαστήριο όπου μάλιστα ορκίζεται, πηγαίνει, βλέπει την υπόθεση και προβαίνει στην πραγματογνωμοσύνη του, προκειμένου ο δικαστής να πάρει την απόφαση. Η απόφαση του δικαστηρίου λέει ότι η πληρωμή γίνεται με ευθύνη του επισπεύδοντα, δηλαδή ενός εκ των αντιδίκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η πληρωμή δεν γίνεται, ιδιαίτερα όταν η πραγματογνωμοσύνη δεν είναι συμφέρουσα για τον επισπεύδοντα. Κι’ αυτό γιατί η πραγματογνωμοσύνη διακατέχεται από αντικειμενικότητα. Έτσι, οι μηχανικοί μένουν απλήρωτοι. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι φταίει αποκλειστικά ο επισπεύδοντας αλλά το όλο σύστημα, καθώς δεν κατοχυρώνει τα δικαιώματα του πολιτικού μηχανικού και γενικότερα όλες τις ειδικότητες μηχανικών που είναι πραγματογνώμονες. Εμείς σαν ΤΕΕ αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε διαρκή συζήτηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου αυτές οι πραγματογνωμοσύνες να περνάνε μέσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Δηλαδή να μην ορίζει το δικαστήριο, αλλά να υποβάλει αίτημα στο επιμελητήριο και το επιμελητήριο να ορίζει τον πραγματογνώμονα. Αυτό θα διασφαλίσει την προπληρωμή του πραγματογνώμονα. Όπως δηλαδή γίνονται όλες οι άλλες πραγματογνωμοσύνες μέσω του ΤΕΕ».

Νίκος Αγγελόπουλος