Άκου, να δεις… τώρα

Δεν ξέρω, πόσοι το ξέρετε, αλλά όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, συμβαίνει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό: Υπάρχουν εταιρείες ταξιδιών που οργανώνουν ταξίδια για… εμβολιασμό. Τέλος τα μουσεία, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τα ψώνια στο εξωτερικό και ό,τι άλλο μέχρι χθες αποτελούσε αιτία και αφορμή για ένα αεροπορικό ταξίδι στο εξωτερικό.

  • Σήμερα οι άνθρωποι δεν πάνε ταξίδια αναψυχής. Πάνε ταξίδια… εμβολιασμού.

Από τις Η.Π.Α .μέχρι τα Η.Α.Ε., αυτό το νέο φαινόμενο του εμβολιαστικού τουρισμού δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και επεκτείνεται σε αρκετές χώρες.

Πρωτοπόρος στον εμβολιαστικό τουρισμό, διάβαζα χθες, είναι η ινδική εταιρεία Gem Tours & Travels. Από τον Νοέμβριο 2020 προσφέρει ένα πακέτο αξίας €1.700, που περιλαμβάνει ένα ταξίδι 4 ημερών από τη Βομβάη στη Νέα Υόρκη, με το εμβόλιο και μία δεκαετή βίζα να περιλαμβάνονται στην τιμή.

Οι ρωσικές τουριστικές επιχειρήσεις επίσης έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα τουριστικών περιοδειών που περιλαμβάνουν και τον εμβολιασμό των ξένων τουριστών, με το εμβόλιο Sputnik V. Αν και η Μόσχα, λέει, το φθινόπωρο του 2020 είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο του τουριστικού εμβολιασμού, από τις αρχές του 2021 έχει αλλάξει γραμμή. Το κόστος κυμαίνεται γύρω στα €3.000 ευρώ.

  • Σε λίγο, λέει, «μπαίνει στο παιχνίδι» και η Κούβα.

Είναι βλέπετε κι αυτή η κατηγορία των ανθρώπων, που δεν μπορεί να περιμένει τη σειρά της και δε θέλει να χρησιμοποιήσει διάφορα «μέσα» και «παράθυρα» για να παρακάμψει τη σειρά της, αλλά δεν τη χαλάει καθόλου να συνδυάσει έναν εμβολιασμό «πακέτο» με ένα ταξιδάκι αναψυχής.

  • Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, λοιπόν: ο εμβολιαστικός τουρισμός. Ένας τουρισμός που δεν αναδεικνύει μόνο αναδεικνύει τις οικονομικές ανισότητες, θέτει και θέματα ηθικής. Όμως, στον κόσμο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, η ηθική δεν έχει και τόσο σημασία.

Καλημέρα σας.

 

Υ.Γ. Πάρτε κι ένα τραγουδάκι μαζί σας για το ταξίδι… και μην το σκέπτεστε!

 


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr