Στα άκρα οι σχέσεις Η.Π.Α. – Ρωσίας: Ανακαλείται ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον (Video)

Σκληρή κόντρα που θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε πως ανακαλεί τον πρέσβη της από τις ΗΠΑ πίσω στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, πρόκειται για τη σοβαρότερη διπλωματική αντίδραση που συμβαίνει πριν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο χώρες. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συμβαίνει έπειτα από την υπερβολικά σκληρή φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, οι ρωσικές πηγές σημειώνουν πως «το Κρεμλίνο δεν απαντά επίσημα στις ΗΠΑ γιατί έχει σοβαρότερες δουλειές να κάνει από το να απαντά στον Τζο Μπάιντεν» και προσθέτουν πως «οι ΗΠΑ έχουν παρασυρθεί στο να χρησιμοποιούν μεθόδους τους Γκέμπελς, καθώς επεναλαμβάνουν συνεχώς αναπόδεικτους ισχυρισμούς και στο τέλους τους πιστεύουν και οι ίδιοι».

Νωρίτερα σήμερα, ρωσικές πηγές αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαιναν πως  «δεν τρέφουν αυταπάτες για τη βελτίωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων» και όλοι προβλέπουν πως θα υπάρξει κάποιου είδους επιδείνωση και όχι το αντίθετο.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «δολοφόνος» απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε ο Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC, ενώ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την φερόμενη εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Πούτιν «θα πληρώσει το τίμημα» για την εμπλοκή, σημείωσε ο Μπάιντεν και επισήμανε, πως σε μία μακρά συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ηγέτη του είπε: «Σε ξέρω και με ξέρεις. Αν καταλήξω ότι αυτό συνέβη, να είσαι έτοιμος». Σε ερώτηση που του έκανε ο Τζορτζ Στεφανόπουλος αν θεωρεί ότι ο Πούτιν είναι «δολοφόνος», ο Μπάιντεν έγνεψε καταφατικά συμφωνώντας.

Ανησυχία στη Μόσχα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στη Μόσχα , η σχέση των δύο χωρών έχει επηρεαστεί με κάποιο τρόπο και από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει σαφής έκφραση ανησυχίας γιατί το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό Ουρανίου στις νέες υπόγειες εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ.

Το Κρεμλίνο θεωρεί πως αυτή είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη και στέλνει μήνυμα προς τις ΗΠΑ, πως με αυτά τα θέματα θα έπρεπε να ασχολούνται οι δύο χώρες και όχι με τις δηλώσεις Μπάιντεν.

Μόσχα Άνευ προηγούμενου η ανάκληση του Ρώσου πρέσβη

Η Μόσχα ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ για διαβουλεύσεις, οι οποίες θα έχουν ως θέμα την ανάλυση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, αναφέρεται στην δήλωση που έκανε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ ανακαλείται στην Μόσχα για διαβουλεύσεις, σκοπός των οποίων είναι να αναλύσουμε, τι θα κάνουμε και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε στο πλαίσιο των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η Μόσχα ενδιαφέρεται, ώστε να μην επιτραπεί μια αμετάκλητη υποβάθμιση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, υπογράμμισε η Ζαχάροβα. «Για μας το κύριο είναι να προσδιορίσουμε, τους δρόμους στους οποίους θα κατευθυνθούν οι ευρισκόμενες σε κρίσιμη κατάσταση ρώσο- αμερικανικές σχέσεις, οι οποίες οδηγήθηκαν από την Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια, στην ουσία σε αδιέξοδο. Μας ενδιαφέρει, να μην επιτρέψουμε μια αμετάκλητη υποβάθμιση τους, εάν οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η ανάκληση του Ρώσου πρέσβη από την Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις είναι πρωτοφανές γεγονός, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας στο κανάλι «Ρωσία-1», σημειώνοντας πως «δεν θυμάται» να έχει γίνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Παράλληλα, η Ζαχάροβα τόνισε ότι «δεδομένου ότι και η ατμόσφαιρα είναι αρκετά φορτισμένη, θα πω απλώς, ότι δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάτι τέτοιο».

Η ίδια προσέθεσε ότι πρόκειται «για ανάκληση για διαβουλεύσεις» και πρέπει να είμαστε «λιγότερο συναισθηματικοί», τονίζοντας ότι στο κείμενο των δηλώσεων που είχε κάνει νωρίτερα για το ίδιο θέμα έχουν ειπωθεί όλα.

ΗΠΑ: Η Ρωσία είναι υπόλογη για τις πράξεις της, σημειώνει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι υπόλογη για τις πράξεις της, αφού μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ενίσχυσε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα επιχείρησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι τόνισε ότι η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, από εκείνην που ακολουθούσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την προηγούμενη τετραετία. «Ασφαλώς οι Ρώσοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη δράση που ανέλαβαν», υπογράμμισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.