Αλήθειες από τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ για τις πληρωμές και τις «εκκρεμότητες»

Βοσκοτόπια, επιλεξιμότητα και δασικά άφησαν εκτός πληρωμής χιλιάδες αγρότες, λόγω της αδιαλλαξίας της αρμόδιας διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και του αρμοδίου Αντιπροέδρου.

Δικαίωση για ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ που έγκαιρα είχαμε επισημάνει τα προβλήματα στην κατανομή των βοσκοτόπων. Δεκτές πολλές ενστάσεις για την επιλεξιμότητα, απλήρωτοι όμως οι παραγωγοί, αρκετές σε εκκρεμότητα. Ποια η λύση που προτείνουμε για τις δασικές εκτάσεις.

Με την υπ’ αριθ. 168/12-10-2018 επιστολή μας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία κοινοποιήσαμε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου και στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέροντας συγκεκριμένα, πραγματικά παραδείγματα, μιλήσαμε για «απίστευτα λάθη στην κατανομή των βοσκοτόπων» (δείτε την επιστολή μας ΕΔΩ).

Στόχος της πρωτοβουλίας που έλαβε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν να καταδείξουμε τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει και να συμβάλουμε στην πρόληψη μιας κατάστασης, που, όπως επισημάναμε στην ίδια την επιστολή, δύναται να δημιουργήσει «τεράστια αναστάτωση στον κλάδο της κτηνοτροφίας και προβλήματα που δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσημα, με καμία τεχνική λύση εικονικής πραγματικότητας».

Κρίνοντας και από τις αντιδράσεις που υπάρχουν ύστερα από την πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης, το μόνο που μπορούμε να σημειώσουμε είναι ότι και στο θέμα των βοσκοτόπων, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ δυστυχώς δικαιώθηκε.

Και αυτό παρά τα όσα ανέφερε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε και ανήρτησε στην ιστοσελίδα του (δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση ΕΔΩ), επιχειρώντας να δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις, απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων που ΔΕΝ θέσαμε, για να αναγνωρίσει, ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, ότι πράγματι υπάρχουν σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και άμεσων διορθωτικών παρεμβάσεων.

Στο επίμαχο θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, βρήκε άμεσα τις λύσεις και, κατά το κοινώς λεγόμενο, έβαλε χέρι στις επιδοτήσεις των αγροτών, κρατώντας εκατομμύρια ευρώ από τους κτηνοτρόφους για τα τέλη βόσκησης, καλείτε να εξηγήσει για πιο κύρος κόπτεται και πια αξιοπιστία υποτίθεται ότι υπερασπίζεται, όταν τα ζώα της Λεπενούς, μιας και αυτό το παράδειγμα επικαλείται, εξακολουθούν να (εμφανίζονται ότι) βόσκουν καθημερινά στη Φθιώτιδα, τον Έβρο, το Καρπενήσι και την Εύβοια;! Και δεινοί χειριστές ιπτάμενων μαχητικών 5ης γενιάς να ήταν τα προβατάκια και οι αγελάδες δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιούν καθημερινά τέτοιο δρομολόγιο. Εκτός πια κι αν στα ευφυή συστήματα του αγροτικού τομέα έχουν ανακαλύψει τη διακτίνιση!!

Δεν είναι τυχαίο που εκείνοι που μας κουνάνε το δάχτυλο, με μίσος προς τους κτηνοτρόφους, έχουν καταλογισμούς εκατομμυρίων ευρώ με πρόστιμα από ελέγχους της ΕΕ. Πρόστιμα που πληρώνει ο Ελληνικός λαός και θα έπρεπε να λογοδοτήσουν αυτοί και ο «ευφυής» αγροτικός εργολάβος.

Επειδή, όμως, διαπιστώνουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιμένει στη σπέκουλα με τη Λεπενού (σε ευθεία γραμμή με τον εργολάβο και την γνωστή εφημερίδα, ιδιοκτησίας του) και για να τελειώνει επιτέλους αυτή η προπαγάνδα, ενημερώνουμε τη διοίκηση και τους λοιπούς, οι οποίοι προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν και δεν καταλαβαίνουν, ότι στον επιτόπιο αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν ελεγκτές του Οργανισμού, σε ακραίες και πρωτόγνωρες για την περιοχή καιρικές συνθήκες, βρέθηκαν και καταμετρήθηκαν 6.000 ζώα, αυτά που είχαν καταγεγραμμένα και στα χειρόγραφα μητρώα τους, όταν οι παραγωγοί χρειαζόταν μόλις 5.000 για να λάβουν τις επιδοτήσεις τους.

Για το γεγονός ότι στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων εμφανιζόταν ζώα που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν διαγράψει, ως όφειλαν, ας αναζητήσει ευθύνες ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις υπηρεσίες αυτές και στις δικές του. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τον παραγωγό. Διότι, επαναλαμβάνουμε, στα χειρόγραφα μητρώα που όφειλαν να τηρούν οι παραγωγοί και προσκόμισαν κατά την διάρκεια του ελέγχου ήταν απολύτως σύμφωνα με τα ευρεθέντα ζώα, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Και ναι, είναι ευτύχημα που η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, όπου και θα αποκαλυφθούν οι αλχημείες στην ΚΒΔ με τα ζώα που εμφανίζονταν το πρωί και εξαφανίζονταν το βράδυ, χωρίς να έχει την παραμικρή γνώση ο παραγωγός.

Τέλος, σε ότι αφορά τη Λεπενού, συνιστούμε στην διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και σε όλους τους άλλους, να δείξουν λίγο μεγαλύτερο σεβασμό, καθώς πρόκειται για ένα χωριό που έχει πληρώσει με αίμα τους αγώνες της αγροτιάς. Τα υπόλοιπα, θα τα βρει η Δικαιοσύνη.

Από το κείμενο της ανακοίνωσης-απάντησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αντιλαμβανόμαστε ότι αποδέχεται το «σημείο 1».

Για κάποιους στον Οργανισμό μπορεί να πρόκειται για στατιστική και έναν απλό αριθμό ή, όπως έχουμε μάθει από τους πρόσφατους πολέμους, για παράπλευρες απώλειες. Για εμάς στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ πρόκειται για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 35 οικογενειών κτηνοτρόφων. Αλλά και για μια μόνο αν επρόκειτο, τις ίδιες επισημάνσεις θα κάναμε. Αυτή είναι και η διαφορά μας.

Σε ότι αφορά το «σημείο 2», πάλι χρησιμοποιώντας την επιστήμη της στατιστικής, ωσάν να βρισκόμαστε σε κάποιο Eurogroup υπολογίζοντας τα κέρδη μας, που αναγκαστήκαμε να το μάθουμε και αυτό, δεν ξέρουμε αν η αναλογική μείωση κατανομής εκτάσεων βοσκοτόπων για το έτος αιτήσεων 2017 σε 1.783 κτηνοτρόφους από τους 83.483 κτηνοτρόφους που τους κατανεμήθηκαν επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων και η αντίστοιχη αναλογική μείωση για το έτος αιτήσεων 2018 σε 3.010 κτηνοτρόφους (σχεδόν στους διπλάσιους!) από τους 84.401 κτηνοτρόφους είναι μικρή, γνωρίζουμε όμως ότι οι περίπου 5.000 κτηνοτρόφοι στους οποίους αναφέρεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αναλογούν σε 66 χωριά (αν λάβουμε υπόψιν μας ότι ένα κτηνοτροφικό χωριό έχει κατά μέσω όρο περί τους 75 κτηνοτρόφους). Αυτά τα λίγα, συνεπώς, είναι τα χωριά στην ελληνική περιφέρεια που ξεκλήρισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και όπως διαπιστώνουμε συνεχίζει να ξεκληρίζει με γεωμετρική πρόοδο!

Αν, πάντως, υπήρχε η ανάλογη ευαισθησία στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος και κρέατος ίσως οι παραγωγοί να μην χρειάζονταν καν επιδοτήσεις.

Όσο για το παράδειγμα του σημείου 2, η αλήθεια είναι πως η λέξη «κλειδί» για να αντιληφθεί κάποιος με αντικειμενικό κριτήριο τον τραγέλαφο, είναι το 2015. Και 5 Ζωικές Μονάδες να είχε ο παραγωγός το 2015, την ίδια επιδότηση θα λάμβανε με τα μισά στρέμματα. Η αφαίρεση μισθωμένης γης, σύμφωνα με το σκεπτικό της υπουργικής απόφασης, δεν ήταν να μειώσει και να τιμωρήσει τα δικαιώματα, αλλά να κατανέμει την δημόσια έκταση που έχει ανάγκη ο παραγωγός για να καλύψει τα δικαιώματά του, ώστε να εξασφαλίσει δημόσια επιλέξιμη έκταση για κάποιον που είχε ανάγκη αφού τα επιλέξιμα είχαν μειωθεί βίαια και δραματικά με απώλειες εκατομμυρίων ευρώ (βλ. εξισωτική του 2013). Υπήρχε μάλιστα πρόβλεψη ακόμη και αν κάλυπτε τα δικαιώματα στα πλαίσια της ΑΕΕ να κατανέμεται δημόσιος βοσκότοπος και μάλιστα κατά προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους που συμμετείχαν σε αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα.

Οι ιθύνοντες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όμως, βλέπουν μόνο αριθμούς και στατιστική χωρίς να αφουγκράζονται, όπως αποδεικνύεται, την πρώτη γραμμή. Αναφέρονται μόνο σε αριθμούς στην ΚΒΔ χωρίς να γνωρίζουν ότι ο αρμόδιος υπάλληλος που είναι υπεύθυνος να την τηρεί, πρέπει να πάει στα σφαγεία, να προβεί σε εμβολιασμούς, σε καταχωρήσεις μεταβολών κ.ο.κ.

Θα πρέπει μάλλον να τους ευχαριστήσουμε για τον ευνοϊκό υπολογισμό που κομπάζουν στην ανακοίνωσή τους ότι τάχα έκαναν για να μας υποστηρίξουν, εφαρμόζοντας την λεγόμενη ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ.

Σε αυτήν ακριβώς την προσέγγιση της αναλογικής μείωσης των βοσκοτόπων του 2015 σε περίπτωση μείωσης άνω του 30% για δύο συνεχόμενα έτη σε σχέση με την μείωση των ζωικών μονάδων θα υποκλίνονταν ακόμη και ο Alan Matheson Turing!!! Αφού σύμφωνα με την δική τους λογική αν κάποιος που δεν άντεξε το κόστος παραγωγής απ’ τη μια και τον κρατικό παραλογισμό απ’ την άλλη και πούλησε όλα τα ζώα του, και μίσθωσε το σύνολο των εκτάσεων για την ενεργοποίηση με ιδιόκτητα αγροτεμάχια ΠΕ1, δεν θα έχει την παραμικρή απώλεια ακόμη και αν δεν έχει στην κατοχή του ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ! Ενώ αν μισθώσει μέρος θα του επιβάλουν πρόστιμο.

Επίσης, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η αναφορά μας για συνεχιζόμενες οχλήσεις και διαμαρτυρίες εκ μέρους των συνεταιρισμών-μελών μας, μόνο αναληθής δεν είναι. Εμείς μιλήσαμε για τις οχλήσεις σε εμάς, στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο ρόλος μας αυτός είναι, να εκπροσωπούμε συλλογικά τους παραγωγούς των συνεταιρισμών μελών μας. Αν κάποιος θέλει και μεμονωμένα να διαμαρτυρηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έκανε ο Συνεταιρισμός του Αγρινίου, εξυπακούεται ότι έχει αυτό το δικαίωμα. Και πολύ καλά έκανε. Ειλικρινά, όμως, δεν καταλαβαίνουμε πια αναλήθεια εντόπισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που ο ίδιος μάλιστα στην ανακοίνωση-απάντησή του, αναφέρει ότι «δέχεται καθημερινά, γραπτά ή προφορικά, διάφορα ερωτήματα, προτάσεις, επιστολές, παρατηρήσεις, καταγγελίες κλπ. από φορείς και μεμονωμένους παραγωγούς».

Εκτός από τις περιπτώσεις των βοσκοτόπων, σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται, όμως, και με την τηλεπισκόπηση και τους ορισμούς εκτάσεων ως μη επιλέξιμες.

Τα συνεργαζόμενα με τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων διαπίστωσαν κατά την υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις μικρά αγροτεμάχια έβγαιναν ως μη επιλέξιμα. Η τακτική του «θα κόψουμε μισό στρέμμα από το χωράφι των τεσσάρων και των πέντε στρεμμάτων», με τον μαζικό χαρακτήρα που έλαβε, αποτέλεσε ευθεία στόχευση κατά των μικρών παραγωγών. Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, ακριβώς για να προστατεύσει τους μικρούς παραγωγούς σε όλη τη χώρα, μέσω των συνεργαζόμενων ΚΥΔ, φρόντισε να ενημερώσει τους αγρότες, που μαζί με τη δήλωση ΟΣΔΕ υπέβαλλαν και αίτημα αλλαγής επιλεξιμότητας. Και όλα αυτά σε παλαιωμένο υπόβαθρο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτημάτων αυτών εξετάστηκε και οι αιτήσεις εγκρίθηκαν. Οι παραγωγοί, όμως, δεν πληρώθηκαν!!! Και το ερώτημα είναι, γιατί; Και τι νόημα είχε όλο αυτό; Είναι μήπως και αυτό ένδειξη κύρους και αξιοπιστίας; Εμείς, ανευθυνότητα θα το λέγαμε πάντως!

Επιπροσθέτως, υπάρχει και το μείζον θέμα των Δασικών. Όπου οι παραγωγοί έχουν υποβάλει αιτήματα αντίρρησης ή αιτήματα αλλαγής χρήσης ωστόσο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% για ορισμένες περιοχές, δεν λήφθηκαν υπόψη. Δεν γνωρίζουμε με ποιον τρόπο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προστατεύσει το κύρος και την αξιοπιστία του. Όπως δεν ξέρουμε τι τελικά συντόνισε ο περιβόητος φορέας συντονισμού. Λύσεις, όμως, υπάρχουν.

Ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνουμε την αποδέσμευση των εν λόγω αγροτεμαχίων που είναι χαρακτηρισμένα ως δασικά με την υπεύθυνη δήλωση και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που οι παραγωγοί έχουν υποβάλει στα Δασαρχεία.