Τί αλλάζει στην «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών»;

Με Υπουργική απόφαση επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τσακίρης υπέγραψε την 6η τροποποίηση της υπ’ αριθ. 166/07-04-2022 Απόφασης πρόσκλησης του Υποέργου «Sub 4. Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ: 5164848), (ΑΔΑ: ΨΦ6Χ4653ΠΓ-ΦΟΩ) όπως ισχύει, ως εξής:

1. Η υποπαράγραφος 3.5, της παραγράφου3, αντικαθίσταται ως εξής: «Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 32.588.800 € και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022- 2025.».

2. Η περίπτωση 3, της υποπαραγράφου 11.2, της παραγράφου 11, αντικαθίσταται ως εξής «Στον ΦΥ, μετά από εισήγηση του, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων συστήνεται μία ή περισσότερες Γνωμοδοτικές Επιτροπές αξιολόγησης των αιτήσεων ενίσχυσης. Η Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) μέλη, υπαλλήλους του ΦΥ ή λοιπών Υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ. Στην απόφαση ορίζεται η σύνθεση της Επιτροπής, ο Πρόεδρός τους, τα τυπικά προσόντα τους ή/και η ιδιότητα τους, το έργο και οι υποχρεώσεις τους, οι κανόνες λειτουργίας της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την λειτουργία της.».

3. Η περίπτωση 2, της υποπαραγράφου 3, της παραγράφου 11, αντικαθίσταται ως εξής: «Με την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης ενίσχυσης και των δικαιολογητικών, ο δυνητικός Δικαιούχος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την παραλαβή τους και αρχίζει άμεσα η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων της πρότασης και των σχετικών δικαιολογητικών. Ελλείψεις δικαιολογητικών που εκ παραδρομής δεν συμπεριελήφθησαν στον υποβληθέντα φάκελο των δικαιολογητικών και που δεν επηρεάζουν σημαντικά την διαδικασία ελέγχου των στοιχείων της αίτησης ενίσχυσης ή και επιπλέον διευκρινίσεις που ζητούνται από τον Φ.Υ. ή τον αξιολογητή σε ήδη προσκομισθέντα δικαιολογητικά, θα προσκομίζονται από τον δυνητικό Δικαιούχο εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής ενημέρωσής τους από τον Φ.Υ. Τα ανωτέρω δικαιολογητικά έχουν αποδεδειγμένα εκδοθεί πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.».

4. Η περίπτωση 3, της υποπαραγράφου 3, της παραγράφου 11, διαγράφεται.

5. Η περίπτωση 2, της υποπαραγράφου 11.4, της παραγράφου 11, αντικαθίσταται ως εξής: «Οι αξιολογητές εξετάζουν το σύνολο του περιεχομένου της αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της αξιολόγησης. Με ευθύνη των αξιολογητών, οι δυνητικοί δικαιούχοι, καλούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά ένταξης του παραρτήματος Ι_2, εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών. Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση του πορίσματος αξιολόγησης. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι αιτήσεις ενίσχυσης εισάγονται στην Γνωμοδοτική Επιτροπή. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή δύναται να ζητήσει επιπλέον στοιχεία και διευκρινίσεις σε ήδη προσκομισθέντα δικαιολογητικά οι οποίες θα παρέχονται από τους δυνητικούς δικαιούχους εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ενημέρωσής τους. Η γνωμοδότηση ολοκληρώνεται με την συμπλήρωση του πορίσματος γνωμοδότησης.».

6. Η περίπτωση 3, της υποπαραγράφου 11.5, της παραγράφου 11, αντικαθίσταται ως εξής «Η εγκριτική απόφαση ενίσχυσης δημοσιεύεται στο Δικτυακό τόπο του ΦΥ (https://myagrorrf.minagric.gr) και αναρτάται στο Πρόγραμμα Διαύγεια. Η ημερομηνία δημοσίευσης της τεκμαίρεται ως το χρονικό σημείο ανάληψης δέσμευσης για τη χρηματοδότηση του δικαιούχου.».

7. Η περίπτωση 4, της υποπαραγράφου 11.5, της παραγράφου 11, αντικαθίσταται ως εξής: «Οι δυνητικοί δικαιούχοι ενημερώνονται για την έκδοση των ατομικών εγκριτικών αποφάσεων ενίσχυσης, με ευθύνη του ΦΥ και καλούνται να αποδεχθούν τις αποφάσεις εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία ενημέρωσής τους.».

8. Η περίπτωση 1, της υποπαραγράφου 11.6, της παραγράφου 11, αντικαθίσταται ως εξής: «Οι δυνητικοί δικαιούχοι που υπέβαλαν αιτήσεις ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, δύνανται να υποβάλουν ένσταση (ενδικοφανή προσφυγή με την έννοια του άρθρου 25 του Ν.2690/1999) κατά της απόφασης έγκρισης ενίσχυσης ή της απόφασης απόρριψης ή της απόφασης απόρριψης επί του ελέγχου πληρότητας, εντός αποκλειστικής ημερομηνίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από τη γνωστοποίηση της ως άνω απόφασης.».

9. Η περίπτωση 5, της υποπαραγράφου 12.5, της παραγράφου 12, αντικαθίσταται ως εξής: «Μετά από εισήγηση του Φ.Υ., με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ορίζεται μία ή περισσότερες ομάδες ελέγχου. Στην απόφαση ορίζονται τα μέλη, το αντικείμενο του ελέγχου, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου υποχρεούνται να διενεργήσουν τον έλεγχο και να παραδώσουν την έκθεσή τους, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την υλοποίηση του ελέγχου. Η ομάδα ελέγχου αποτελείται από τρία (3) μέλη, υπαλλήλους του Φ.Υ. ή ελεγκτές εγγεγραμμένους σε Μητρώο Ελεγκτών, ανάλογα με το συνολικό προϋπολογισμό της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης και τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της ελεγχόμενης επένδυσης.».

10. Στην υποπαράγραφο 6, της παραγράφου 12, προστίθεται περίπτωση 4, ως εξής: «Ο Φ.Υ. δύναται και για την εξέταση των ενδιάμεσων αιτημάτων καταβολής της ενίσχυσης, να διενεργεί δειγματοληπτικά, εκτός από διοικητική επαλήθευση και επιτόπια επίσκεψη στο χώρο υλοποίησης των επενδύσεων.».

11. Η περίπτωση 2, της υποπαραγράφου 16.1, της παραγράφου 16, αντικαθίσταται ως εξής: «Το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία της ατομικής εγκριτικής απόφασης ενίσχυσης, οι δικαιούχοι προβαίνουν σε έναρξη εργασιών και υποβάλουν στον ΦΥ αίτηση καταβολής της ενίσχυσης ή έχουν αιτηθεί και λάβει σχετική παράταση, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας οι οποίες εξετάζονται κατά περίπτωση. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να παραιτηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης, διαφορετικά η εγκριτική απόφαση ανακαλείται».

12. Η περίπτωση 3, του Παραρτήματος ΙΙ «Πρότυπο Οικονομοτεχνικής μελέτης», αντικαθίσταται ως εξής: «Συμμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης με την μελέτη του Πανεπιστημιακού Φορέα. Περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα στοιχεία ανά είδος/κατηγορία δενδροκαλλιέργειας, όπως αναφέρονται στη μελέτη του Πανεπιστημιακού Φορέα (μετεωρολογικά δεδομένα, ανάγκες επικονίασης, ανάγκες σε ώρες ψύχους κλπ, εκτός από τις εδαφολογικές αναλύσεις και τις αναλύσεις ποιότητας νερού, που προσκομίζονται κατά το πρώτο αίτημα πληρωμής, και τα πιστοποιητικά φυτοϋγείας φυτικού υλικού που προσκομίζονται κατά το αντίστοιχο αίτημα πληρωμής που περιλαμβάνει τη σχετική δαπάνη).».

e-ea.gr

 

Διαβάστε επίσης: Στόχος, η επίτευξη μηδενικής αέριας ρύπανσης ως το 2050