Αλλάζουν όλα στις δηλώσεις Φ.Π.Α. των Eπιχειρήσεων

Μια ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να υπάρξει από τον Νοέμβριο καθώς η ΑΑΔΕ θα αρχίσει από τότε να στέλνει τις πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ.

Πιο αναλυτικά, τα δεδομένα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή MyData καθιστούν εφικτό τον υπολογισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ από τη φορολογική διοίκηση με βάση τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης.

Όμως, σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ που επικαλείται η Καθημερινή, σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία.

Αυτή η τροποποίηση της προσυμπληρωμένης δήλωσης δε σημαίνει ότι η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι «κλειδωμένη«, όμως πλέον τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να τη διαχειριστούν καθώς αυτά έχουν και την ευθύνη για την υποβολή της.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που θεωρείται ως πολύ σημαντική γιατί μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις και γιατί επιτρέπει στην εφορία να γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα.

Παράλληλα θα περιορισθούν σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις από την αποπληρωμή των τιμολογίων πολλών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, με τον ίδιο τρόπο, το Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.

dikaiologitika.gr