Άλλο το κουτσομπολιό κι άλλο η είδηση

Το είχα ξαναγράψει και παλιά, αλλά το κακό συνεχίζεται και πρέπει κάτι να γίνει. Το facebook, πατριώτες δεν είναι για να πληροφορείται η κοινωνία παρεμβάσεις που υλοποιούνται και αφορούν στην καθημερινότητά της. Το ξαναγράφω, σήμερα, μπας και το εμπεδώσουν ορισμένοι, γιατί αυτό που γίνεται δίνει την ψευδαίσθηση μιας ενημέρωσης, την οποία οι περισσότεροι αγνοούν. Η οποιαδήποτε παρέμβαση κοινοποιείται μέσα από προσωπικά προφίλ αιρετών, ούτε ολόκληρη η κοινωνία αφορά, ούτε στους άμεσα ενδιαφερόμενους απευθύνεται. Οι μόνοι που το μαθαίνουν (εν δυνάμει), είναι οι διαδικτυακοί φίλοι του κάθε «άρχοντα», και οι φίλοι των φίλων του, κατά περίσταση.

Το γεγονός λοιπόν, ότι σήμερα Τετάρτη αλλά και αύριο (Πέμπτη) (Δείτε ΕΔΩ) θα παραμείνει κλειστεί η οδός Σκαρίμπα  στο Κέντρο του Αγρινίου, λόγω εργασιών που εκτελούνται από την ΔΕΥΑ Αγρινίου για την επιδιόρθωση βλάβης, το γνωρίζουν μόνο οι διαδικτυακοί φίλοι του Αντιπροέδρου της επιχείρησης (άιντε και φίλοι των φίλων)… Και δεν θα το γνώριζε και κανείς άλλος, αν δεν ήταν και τα τοπικά site, για να την υφαρπάξουν αυτή την ανακοίνωση από τον τοίχο του και να τη κοινοποιήσουν σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

Εκείνο που μου κάνει εντύπωση όμως είναι η ιδιαίτερη φυσιολογία της είδησης, η οποία δεν αρκείται σε αυτή την επιγραμματική ενημέρωση των φίλων του Προέδρου. Το ανοίγει το θέμα, έχοντας μάλιστα την ψευδαίσθηση ότι απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία: «Γι’ αυτό όσοι οδηγοί διέρχονται της οδού Σκαρίμπα, από Δημοτσελίου, να έχουν υπόψη πως η Σκαρίμπα θα είναι κλειστή για σήμερα και αύριο. Για όσους δεν γνωρίζουν την οδό, είναι αυτή μπροστά από το κέντρο πρόληψης «Οδυσσέας». Τα συνεργεία της Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγρινίου καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επισκευαστούν οι βλάβες το ταχύτερο δυνατόν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση»!

Aν δεν προσέξουμε αυτά τα «μικρά», πως θα υπερασπιστούμε τα μεγάλα. Η δημοκρατία έγραψε ο Θουκυδίδης στον «Επιτάφιο» είναι το καλύτερο πολίτευμα, γιατί απαιτεί από όσους το υπηρετούν να δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια σπουδή και για τα «μεγάλα» ζητήματα και για τα «μικρά».

Η  μέθοδος αυτή της διασποράς της είδησης είναι κατά την εκτίμηση μου ένα «μικρό» ζήτημα, ικανό όμως να συμβάλλει σημαντικά στην απαξίωση του κύρους της πολιτικής ευθύνης, που οφείλουν οι «τοπικοί άρχοντες» απέναντι στην τοπική κοινωνία.

Εν κατακλείδι: το fb είναι για κουτσομπολιό και fake news, δεν είναι για ειδήσεις.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group| AgrinioTimes.gr – Antenna- Star.gr