Στο αλώνισμα του χρόνου

Αγρότης: αυτός που καθημερινά δίνει μάχη στο χωράφι , για να έχουμε τρόφιμα !!

Οι αγρότες προετοιμάζονται αυτή την περίοδο για να συλλέξουν από τα χωράφια τους τα σιτηρά.

Η διαδικασία, βέβαια, σε τίποτε δεν θυμίζει αυτό που οι περισσότεροι έχουμε υπόψη μας. Οι εικόνες που έρχονται από το παρελθόν, ανήκουν στο παρελθόν!

Σήμερα το αλώνισμα, δηλαδή ο διαχωρισμός των κόκκων των δημητριακών από το περίβλημα τους και από τα στάχυα, γίνεται με τεχνητά μέσα και σύγχρονα μηχανήματα.  Το αλώνισμα αφορά κυρίως στο σκληρό σιτάρι και μαλακό σιτάρι, στο κριθάρι, στη βρώμη κ.α., τα οποία υπόσχονται κέρδη και βιωσιμότητα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Είναι, μάλιστα,  χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας, πολλοί αγρότες έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με τέτοιου είδους καλλιέργειες, που μπορούν εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αγρότες προτιμούν να σπείρουν, πάρα να αφήσουν τα χωράφια τους χέρσα.

Άλλωστε, η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας και η διασύνδεση καινοτομίας και αλυσίδα αξίας θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα δημιουργίας νέων συνθηκών παραγωγής ποιοτικών τροφίμων αξιοποίησης των εισφορών, αύξηση του τζίρου και τελικά της ευμάρειας με την επίτευξη υψηλού βιοτικού επιπέδου για τον παραγωγό. Η γεωργία ακριβείας, η «ευφυής γεωργία», όπως λέγεται, αυτό υπηρετεί. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην καλλιέργεια σιτηρών, η γεωργία ακριβείας βρίσκει ήδη ευρύτατο πεδίο εφαρμογής.

Κεντρικός στόχος είναι πάντα η μείωση του κόστους παραγωγής και η παράλληλη διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Γιατί τα φρέσκα αγνά και ποιότητα προϊόντα γης, που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι του κάθε Έλληνα, είναι αποτέλεσμα μόχθου, αποτέλεσμα αγάπης του αγρότη για την γη του.

Αθανασία Παπαδημητρίου

Μακρολείβαδο Δομοκού