Alter Nektarios

Μια «διαφορετική» συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριο Φαρμάκη. 

«Κάτι έχει αλλάξει». Αυτό υποστηρίζουν οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, που για πρώτη φορά ίσως αισθάνονται ότι ..υπάρχει Περιφέρεια. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι δεν προτίθεται να αδικήσει κανέναν, ότι ισόρροπα θα εργαστεί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Για την Αιτωλοακαρνανία, όμως, η διαφορά είναι αισθητή. Και η σύγκριση με το παρελθόν αμείλικτη. 

Πλέον, ακόμη και εκείνοι που διατηρούσαν αμφιβολίες, αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που ήρθε για να εργαστεί. Και ένα χρόνο μετά, αυτή η δουλειά έχει αρχίσει και φαίνεται. 

Ποιος, όμως, είναι πραγματικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης; Και τι κάνει ο Περιφερειάρχης, όταν δεν είναι Περιφερειάρχης; 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε για το Media Group «Agrinio 365» και στις ιστοσελίδες AgrinioTimes.gr και Antenna-Star.gr, προσπαθήσαμε να εστιάσουμε περισσότερο στον άνθρωπο Νεκτάριο Φαρμάκη και λιγότερο στον Περιφερειάρχη. 

-Ένα χρόνο μετά, …το έχετε συνειδητοποιήσει;

Και να μην ήθελα… Ήταν τόσα πολλά αυτά που έπρεπε να γίνουν από την αρχή αλλά και τόσα αυτά που προέκυψαν αυτόν τον χρόνο, ώστε όλοι υποχρεωθήκαμε να συνειδητοποιηθούμε πολύ γρήγορα.

 

-Το μετανιώσατε;

Εννοείται πως όχι! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να δουλεύω για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του…

 

-Αν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω το χρόνο, τι θα αλλάζατε;

Αυτό είναι κάτι που συνήθως δεν το σκέφτομαι, οπότε δεν έχω εύκολη απάντηση. Ως χαρακτήρας δεν μου αρέσει να κοιτάζω προς τα πίσω αλλά προς τα μπροστά. Πάντως, τα λάθη που εντοπίζονται, θέλω να διορθώνονται αμέσως. Από εκεί και πέρα, δε νομίζω πως υπήρξε κάποιο μεγάλο λάθος…

 

-Τελικά, τι σημαίνει να το να είναι κανείς Περιφερειάρχης;

Σημαίνει τιμή, ευθύνη, δουλειά. Να ξυπνάς κάθε πρωί αναλογιζόμενος ότι εκπροσωπείς 700.000 ψυχές και να κοιμάσαι κάθε βράδυ ήρεμος, ξέροντας ότι για άλλη μία μέρα έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες για όλους αυτούς τους ανθρώπους και τον τόπο σου.

 

-Προτεραιότητα έχει η οικογένεια, τα παιδιά …ή η Περιφέρεια;

Στην πραγματικότητα, νομίζω πως έχω πλέον δύο οικογένειες. Αυτή που είχα πριν γίνω Περιφερειάρχης, αλλά και την μεγάλη οικογένεια της Δυτικής Ελλάδας. Οι δικοί μου άνθρωποι έγιναν πλέον… πάρα πολλοί. Και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει απίστευτα!

 

-Τι κάνει στο «ρεπό» του ο Περιφερειάρχης;

Ο Περιφερειάρχης δεν έχει ρεπό (γέλια)

 

-Διακοπές πήγατε;

Θα πάω όταν θα είμαι βέβαιος πως η Δυτική Ελλάδα έχει μπει σε καλή ρότα.

 

-Τι σας ξεκουράζει;

Μικρά και απλά πράγματα. Ένα χαμόγελο των παιδιών μου, μια χαλαρή συζήτηση με φίλους, μια καλή ταινία…

 

-Κάπου σας είχα δει να κάνετε ποδήλατο. Γενικά, αθλείστε;

Μακάρι να μπορούσα να σας απαντήσω καταφατικά. Αλλά δεν μπορώ να πω ψέματα… Δυστυχώς, όχι. Απλά, αγαπάω την ποδηλασία και μου αρέσει καμιά φορά να συνοδεύω τα παιδιά μου στην βόλτα τους.

 

-Ασχολείστε με το διάβασμα των παιδιών; Με τις δουλείες του σπιτιού;

Ας είναι καλά η Εύη… Αυτή έχει αναλάβει, όχι μόνο τις δουλειές και τα παιδιά, αλλά όλες τις ευθύνες του σπιτιού μας.

 

-Μαγειρεύετε; Τι χόμπι έχετε;

Δυστυχώς, οι ικανότητές μου στην μαγειρική εξαντλούνται στα όρια ενός… βραστού αυγού ή μιας ομελέτας (γέλια). Και τα χόμπι μου πλέον είναι πολύ περιορισμένα. Μάλλον… ξεχασμένα!

 

-Η σύζυγος….γκρινιάζει καθόλου που εργάζεστε τόσες ώρες; Σας στηρίζει; Και πως;

Η σύζυγός μου είναι ο άνθρωπος που με στήριξε από την πρώτη στιγμή που θέλησα να θέσω υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης και με στηρίζει πάντα και παντού, έχοντας μάλιστα επωμιστεί ένα πολύ μεγάλο φορτίο. Από τη μία την ευθύνη του σπιτιού, όπως ήδη σας είπα, αλλά και το να με ακούει με τις ώρες να μιλάω για θέματα της Περιφέρειας και για τους προβληματισμούς μου… 

 

-Ισχύει ότι πίσω από έναν πετυχημένο άντρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα;

Το πιστεύω σε απόλυτο βαθμό. Στην πραγματικότητα, ένα καλό σπίτι και μια καλή ζωή, σε όλα τα επίπεδα, ξεκινούν και τελειώνουν στη γυναίκα. Γιατί, τελικά οι γυναίκες έχουν την κυριαρχία. Απλά εμείς, οι άνδρες, νομίζουμε πως την έχουμε… 

 

-Κρατάτε επαφές με τους φίλους σας; Εννοώ αυτούς που είχατε από παλιά; Τους βλέπετε;

Όσο περισσότερο γίνεται…  Αυτοί οι φίλοι αποτελούν το άλλο κομμάτι της προσωπική μου ξεκούρασης, πέρα από την οικογένεια. Αλλά εξαιτίας των καθηκόντων μου, δεν έχω και πολύ χρόνο… 

 

-Ο Περιφερειάρχης έχει άτυπους συμβούλους; Ποιοι είναι αυτοί;

Προσωπικά, έχω τους συνεργάτες μου στο γραφείο που είναι και φίλοι και τους εμπιστεύομαι απόλυτα, οπότε δεν αισθάνομαι την ανάγκη άτυπων συμβουλατόρων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ακούω κάθε συμβουλή ή παρατήρηση που θα μου κάνουν οι φίλοι, τα μέλη της οικογένειάς μου ή και οποιοσδήποτε πολίτης. Μάλιστα, θα έλεγα πως πολλές φορές, οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις που μου κάνουν οι συμπολίτες, συνιστούν τις πιο πολύτιμες συμβουλές.

 

-Αν δεν ήσασταν Περιφερειάρχης, τι θα θέλατε να είστε;

Νομίζω αυτό που ήμουν. Δηλαδή, ένας επαγγελματίας δικηγόρος.

 

-Με τη δικηγορία, τι κάνετε; Σας αγχώνει η πιθανή επιστροφή;

Ειλικρινά, καθόλου. Δεν μπήκα στον στίβο της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης ανεπάγγελτος, αλλά έχοντας διανύσει μια σημαντική επαγγελματική διαδρομή. Και επίσης, ξέρω καλά πως όλα τα δημόσια αξιώματα έχουν ημερομηνία λήξης. Κατά συνέπεια, όταν κάποια στιγμή φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και κλείσει ο κύκλος της ενασχόλησης με τα κοινά, με χαρά και περηφάνια θα επέστρεφα στο επάγγελμά μου.

 

-Χρονικά, που τη τοποθετείτε αυτή την επιστροφή;

Δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Αφενός γιατί μόλις πριν ένα χρόνο ανέλαβα την ευθύνη της Περιφέρειας και αφετέρου γιατί το κλείσιμο του κύκλου στην δημόσια ζωή είναι πάντα συνάρτηση της προσωπικής αίσθησης του δημόσιου προσώπου αλλά και της άποψης των πολιτών. Με άλλα λόγια, θα ήθελα να αποχωρήσω αισθανόμενος πως έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για τον τόπο μου, αλλά ο πρώτος λόγος ανήκει πάντα στους πολίτες. Αυτοί, τελικά, δείχνουν την ώρα της «εξόδου»…

 

-«Όλα από την Αρχή»; Χρειάστηκε πράγματι;

Έναν χρόνο μετά, μπορώ με ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό. Γιατί αυτό που λέγαμε προεκλογικά, δηλαδή ότι η Δυτική Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες ταχύτητες και νέες νοοτροπίες προκειμένου να ξεφύγει από τη μοίρα του «κομπάρσου», επιβεβαιώνεται σχεδόν κάθε μέρα. Από την πρώτη στιγμή παλεύουμε να αλλάξουμε τους ρυθμούς αλλά και τις νοοτροπίες. Και έχουμε ήδη πετύχει πολλά…  

 

-Για το «τέλος», τι βλέπετε στην Περιφέρεια; Τι θα θεωρήσετε επιτυχία;

Όλα όσα κάνουμε καθημερινά στην Περιφέρεια, δηλαδή η δημιουργία νέων υποδομών και η βελτίωση των υφιστάμενων, η μεγάλη προσπάθεια να ενταχθεί η Δυτική Ελλάδα στην σύγχρονη εποχή των δικτύων, η πλήρης αξιοποίηση των πόρων για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, κλπ, αποσκοπούν σε ένα και μόνο: Να ξαναγίνει η Δυτική Ελλάδα ένας ελκυστικός προορισμός επενδύσεων. Να δημιουργηθούν δουλειές και τελικά, να αποκτήσουν οι πολίτες της περιοχής – και ειδικά οι νέοι – ένα βιώσιμο μέλλον στον τόπο τους. Χωρίς να κρύβομαι πίσω από τις λέξεις λοιπόν, η επιτυχία θα είναι αυτή. Να γίνει η Δυτική Ελλάδα ένας επενδυτικός προορισμός και να γνωρίσει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

 

-Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

Κι εγώ σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη.