Αλβανία: Έτοιμη η αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα

Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες στην βάση της Κουτσόβας, μετατρέποντάς την σε τακτική αεροπορική βάση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, και δημοσιεύει για πρώτη φορά εικόνες των προετοιμασιών και των εργασιών, μέσα από τη βάση, λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια.

Ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Αλβανίας, Ταξίαρχος Ferdinand Dimo δήλωσε, «βρισκόμαστε στο τέλος όλων των εργασιών για την εκπαίδευση των στρατευμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας σε αυτή τη βάση. Αλλά όχι μόνο αυτό, τα στρατεύματα και τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ μπορούν να φιλοξενηθούν, να εκπαιδευτούν και να απογειωθούν από την αεροπορική βάση της Κουτσόβας, η οποία είναι ήδη μια τακτική αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ».

Το αλβανικό κράτος και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε τακτική βάση της Συμμαχίας το 2018.

O Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, περιέγραψε τα βήματα που ακολουθήθηκαν για να γίνει η αεροπορική βάση πλήρως αποτελεσματική.

Το 2021 σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της βάσης της Κουτσόβας. Ήδη σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος της υλοποίησης 3 σημαντικών έργων όπως η περίφραξη και το σύστημα ασφαλείας, καθώς και η περιμετρική προστασία της βάσης. Περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν από το ΝΑΤΟ και πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ από την αλβανική κυβέρνηση.

«Η κατασκευή της αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα έχει εξαιρετικό αναπτυξιακό αντίκτυπο στην κοινότητα και σε ολόκληρη την περιοχή του Μπερατίου», που θα επωφεληθεί από αυτή τη βάση.

Η Αεροπορική Βάση της Κουτσόβας θα εγκαινιαστεί στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμένο σχεδιασμό. Στην τελετή θα συμμετάσχουν υψηλοί εκπρόσωποι του αλβανικού κράτους, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

H βάση της Κουτσόβας κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της αλβανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος που κυβέρνησε την Αλβανία μεταξύ 1944 και 1991 και προστάτευε τον εναέριο χώρο της χώρας. Επίσης έχει φιλοξενήσει διάφορους τύπους ρωσικών και κινεζικών αεροσκαφών. Οι τελευταίες πτήσεις από αυτή τη βάση πραγματοποιήθηκαν το 2005.

Πηγή: abcnews.al