Από αμέλεια η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη – Μάχη για τρίτο 24ωρο (Photos)

Σε εμπρησμό από αμέλεια οφείλεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη που έχει μετατρέψει τις τελευταίας τρεις ημέρες σε στάχτη τουλάχιστον 55.000 στρέμματα δάσους.

Από τα έως τώρα ευρήματα η φωτιά ξεκίνησε από χωράφι όπου υπήρχαν δεμάτια με κομμένα κλαδιά ελαιόδεντρων. Σύμφωνα μάλιστα με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε όταν κάτοικοι της περιοχής επιχείρησαν, παρά τους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, να κάψουν τα κομμένα κλαδιά.

Η εικόνα στο πύρινο μέτωπο

Η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη για τρίτο 24ωρο. Παρότι δεν υφίσταται πλέον κάποιο ενιαίο μέτωπο, οι διάσπαρτες εστίες παραμένουν αρκετές, διατηρώντας σε πλήρη συναγερμό την πυροσβεστική, όπως άλλωστε και ο κίνδυνο για αναζωπυρώσεις.

Πάντως, η εξασθένηση των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν χθες, δημιουργεί αισιοδοξία για οριοθέτηση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ.

Συνολικά στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», οκτώ Α/Φ, οκτώ PZL, δύο Ε/Π και ακόμη δύο Ε/Π του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν: δύο Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πώς πήρε γρήγορα διαστάσεις

Η φωτιά στον Σχίνο Λουτρακίου εκδηλώθηκε σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση στις 9.45 μ.μ. της Τετάρτης και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και των εγκαταλελειμμένων δοχείων με ρητίνη που υπήρχαν διάσπαρτα στο πυκνό δάσος. «Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι φλόγες είχαν διανύσει 10 χιλιόμετρα», δήλωσε σχετικά στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ήδη από τη νύχτα της Τετάρτης με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη στο μέτωπο μετέβη κλιμάκιο πυροσβεστών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Από την έρευνά τους διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από χωράφι με ελαιόδενδρα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι κάτοικος της περιοχής που έχει τη διαχείριση της έκτασης προσπάθησε να κάψει κομμένα κλαδιά.

Αρμόδιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής δήλωσε χθες ότι το κλιμάκιο της ΔΑΕΕ εξετάζει και μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από σπίθες στα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στην περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς του 2018 στην Κινέτα. Πάντως, στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας που ρωτήθηκε σχετικά διευκρίνισε ότι από την αυτοψία στο «σημείο μηδέν» προσδιορίστηκε ότι από το σημείο δεν διέρχονται καλώδια της ΔΕΗ.

Ως τις βραδινές ώρες χθες, οι ανακριτικοί υπάλληλοι συγκέντρωναν καταθέσεις δίχως σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική να έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή ή ακόμα περισσότερο τη σύλληψη υπόπτου.

«Όλα δείχνουν αμέλεια ωστόσο, δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την αιτία που προκάλεσε τη φωτιά», δήλωσε  ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

kathimerini.gr