Από την Αμερική στην Ελλάδα… 72 βαθμοί Κελσίου διαφορά – Γιατί οι ειδικοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου»

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κινδυνεύουν μέχρι το 2050 να εξαφανιστούν αμμώδεις παραλίες στην Ελλάδα από την στάθμη της θάλασσας που ανεβαίνει.

Η κλιματική αλλαγή, έχει φέρει τα πάνω κάτω στον καιρό, με δύο Ηπείρους, την Αμερική και την Ευρώπη, να βιώνουν τελείως αντίθετες καιρικές συνθήκες.

Οι ΗΠΑ έχουν μπει στην κατάψυξη με θερμοκρασίες που μερικές φορές ξεπερνούν τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που η Ευρώπη, βιώνει τα πιο ζεστά Χριστούγεννα, βλέποντας τον υδράργυρο, να σκαρφαλώνει ακόμα και στους 22 βαθμούς.

Μέσα σε μία μέρα, οι δύο Ήπειροι, είχαν 72 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου, διαφορά. Από τη μία πλευρά Καναδάς, ΗΠΑ και Μεξικό έχουν πολικές θερμοκρασίες, ενώ από την άλλη, Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία, έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί τέτοια εποχή. Στην Ελλάδα, οι χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών έδωσαν τη θέση τους σε υψηλότερες τιμές, οι οποίες στα βόρεια είναι υψηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.

«Συμβαίνει μία φορά στα 60 χρόνια» – SOS από τους ειδικούς

Το ακραίο αυτό φαινόμενο, έρχεται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με κορυφαίους ειδικούς, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα ακολουθήσει.  Τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν μια φορά στα 60 χρόνια, τονίζουν, προειδοποιώντας πως «η ανθρωπότητα μπορεί να μην επιζήσει έτσι όπως την ξέρουμε στον επόμενο αιώνα, εάν το κλίμα αποσταθεροποιηθεί τελείως»

Ειδικότερα, όπως είπε στο Open, ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός:

«Τέτοια φαινόμενα αυτής της έκτασης συμβαίνουν μια φορά στα 60, 70 χρόνια ή και 80 χρόνια. Ο άνθρωπος έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και όπως έχω τονίσει πολλές φορές όταν το ακραίο γίνεται σύνηθες τότε τα πράγματα δεν θα έχουν επιστροφή».

Στην ίδια γραμμή και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης ο οποίος τόνισε ότι «η ανθρωπότητα μπορεί να μην επιζήσει έτσι όπως την ξέρουμε στον επόμενο αιώνα, εάν το κλίμα αποσταθεροποιηθεί τελείως» και πρόσθεσε πως «δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε όχι μόνο σε βάθος χρόνου 100 ετών πόσο ακραία μπορεί να γίνουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά ούτε το τι θα συμβαίνει σε 10 χρόνια από τώρα. Έχουμε διαφορετικά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί».

Τα σενάρια: Κίνδυνος να εξαφανιστούν αμμώδεις παραλίες στην Ελλάδα

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κινδυνεύουν μέχρι το 2050 να εξαφανιστούν αμμώδεις παραλίες στην Ελλάδα από την στάθμη της θάλασσας που ανεβαίνει.

«Οι πάγοι έχουν συρρικνωθεί κατά τρόπο εκρηκτικό, έχουν χάσει πάνω από τη μισή επιφάνεια που είχαν πριν από 50 χρόνια», σημείωσε ο κ. Ζερεφός και πρόσθεσε ότι «πρέπει ο καθένας να βάλει το πετραδάκι του, εξοικονομώντας ενέργεια».

Ο Κ. Συνολάκης υπογράμμισε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε «μόνο και μόνο αν περιορίσουμε την σπατάλη του φαγητού και να ανακυκλώνουμε».

in.gr