Άμεση κινητοποίηση για το τείχος που περιβάλλει τον Κήπο των Ηρώων και την Πύλη

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ για σοβαρές φθορές στο τείχος που περιβάλλει τον Κήπο των Ηρώων καθώς και στην πύλη, που αποτελεί σημείο εισόδου για το κέντρο της Ι.Π. Μεσολογγίου. Τόσο το τείχος όσο και η πύλη είναι από τα χαρακτηριστικότερα ιστορικά μνημεία – σύμβολα της πόλης μας και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι έχουν παραμεληθεί αρκετά και οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε αυτά είναι σημαντικές. Χαρακτηριστικά, στην εφημερίδα ΑΙΧΜΗ αναφέρεται ότι: «Αρκετές είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο τείχος γύρω από τον Κήπο των Ηρώων και όπως φαίνεται θα γίνουν περισσότερες, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Περιμετρικά του τείχους λείπουν πολλές πέτρες, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται στο έδαφος, ενώ άλλες έχουν απομακρυνθεί. Σε άλλα σημεία έχει κάνει κοιλότητες, πράγμα που δείχνει ότι σιγά – σιγά θα πέσει» (Απόσπασμα από το άρθρο της κ. Βάσως Βήττα στην εφημερίδα ΑΙΧΜΗ, 07-06-2018).

Το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου, αναγνωρίζοντας τη σημασία συντήρησης ενός τόσου σημαντικού, όχι μόνο για την πόλη μας αλλά για ολόκληρη τη χώρα, ιστορικού μνημείου απέστειλε επιστολή στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του ΥΠΠΟΑ, κ. Γεώργιο Παπανδρέου με την οποία ζητάει να μεριμνήσει η Υπηρεσία προκειμένου να γίνει η κατάλληλη μελέτη και η αποκατάσταση των ζημιών στο τείχος γύρω από τον Κήπο των Ηρώων και στην ιστορική πύλη.

Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν άμεση και αναφέρει ότι: «η Υπηρεσία μας θα πραγματοποιήσει αυτοψία, προκειμένου να καταγράψει τις βλάβες και πιθανές αλλοιώσεις του τείχους, ώστε να συντάξει την σχετική έκθεση που αφορά στο θέμα. Στην παρούσα στιγμή, δεδομένου ότι η Υπηρεσία μας εκτός του ότι είναι επιφορτισμένη με 12 περιφερειακές ενότητες που ανήκουν σε 4 διοικητικές περιφέρειες, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την υλοποίηση προγραμματισμένων έργων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα στην παρούσα στιγμή για σύνταξη μελέτης για το τείχος Ηρώων».

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ