Ανάκληση της Κ.Υ.Α. για τα βοσκοτόπια ζητά η Ε.Δ.Ο.Κ.

Πλήγμα για την Ελλάδα η εξαίρεση της εκτατικής χοιροτροφίας.

Την τροποποίηση της νέας ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχετικά με την «Ανακατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας», ζητά ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) Λευτέρης Γίτσας.

Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, με την ΚΥΑ για την αναδιανομή των βοσκοτόπων, εξαιρείται η εκτατική χοιροτροφία. Δηλαδή ο μαύρος χοίρος -μεταξύ άλλων- ο οποίος αποτελεί αναγνωρισμένη αυτόχθονη ελληνική φυλή, αλλά και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Ειδικά για τον μαύρο χοίρο, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία γίνεται προσπάθεια να αποτελέσει πολλά υποσχόμενο παραγωγικό κλάδο. Η ΚΥΑ αυτή έρχεται σε αντίθεση με όλο τον σχεδιασμό, αφού αφαιρεί βοσκοτόπια και ενισχύσεις, σκορπώντας την απογοήτευση στους σημερινούς κτηνοτρόφους, αλλά και σε όσους νέους σκοπεύουν να ακολουθήσουν αυτή τη νέα πρόταση.

Ο κ. Γίτσας εκφράζει την απορία, πώς ο υπουργός υπέγραψε την εν λόγω ΚΥΑ, ενώ ο ίδιος γνωρίζει ότι είναι υποστηρικτής του νέου αυτού κλάδου, διότι αποτελεί σε κάποιο βαθμό αναδιάρθρωση καλλιεργειών, συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης στην ύπαιθρο και στο να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά. Παράλληλα ενισχύει την αυτάρκεια του παραγόμενου ποιοτικού εγχώριου κρέατος.

Να σημειωθεί ότι η ΕΔΟΚ υποστηρίζει σθεναρά την προώθηση του νέου αυτού κλάδου της παραγωγής του μαύρου χοίρου, το κρέας του οποίου θα ενισχύσει την ελληνική γαστρονομική φαρέτρα αλλά και τον εθνικό τουριστικό γαστρονομικό χάρτη, ο οποίος είναι απαραίτητος όσο ποτέ.

Ο κ. Γίτσας τονίζει την ανάγκη, ειδικά όσον αφορά στον μαύρο χοίρο, να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί η εν λόγω απόφαση, που εξαιρεί την εκτατική χοιροτροφία από τις ενισχύσεις και τους βοσκοτόπους. Επίσης να γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του μαύρου χοίρου στο πρόγραμμα της Βιολογικής κτηνοτροφίας, απ’ όπου επίσης -παρά τις αιτιάσεις της ΕΔΟΚ- παραδόξως έχει εξαιρεθεί.

Ο κ. Γίτσας, ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει το θετικό της εν λόγω ΚΥΑ, σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας, με την ένταξη -για πρώτη φορά- στο δυναμικό του ζωικού κεφαλαίου και του αρνιού και του κατσικιού (20 αρνιά η κατσίκια 1 ΜΜΖ) που έως τώρα δεν υπολογίζονταν. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, σημαίνει αυξημένα στρέμματα για τον αιγοπροβατοτρόφο, άρα και ενισχύσεις.

e-ea.gr