Ανανεωτική Αριστερά: «Η επιστροφή στο… ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι σχέδιο για το μέλλον»

«Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με αφορμή την εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο του 2021 δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία εσωστρέφειας – Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ακυρώνει τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς

Με διάθεση κριτικής απέναντι στους «πασόκους» του Κινήματος Αλλαγής κινείται η γραμματεία της Πολιτικής Κίνησης «Ανανεωτική Αριστέρα». Την Πέμπτη, συνεδρίασε η γραμματεία και αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύεται σε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη, όμως, οι εσωκομματικές εξελίξεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία εσωστρέφειας.

Η «Ανανεωτική Αριστέρα» παραδέχεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η ατμομηχανή του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο όπως επισημαίνει στην σχετική ανακοίνωσή της, η εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία απευθύνεται μονόπλευρα σε αυτό το ακροατήριο και δεν ωφελεί στο κοινό εγχείρημα για ένα σύγχρονο ευρύ φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας. Επιπλέον, τα μέλη της Πολιτικής Κίνησης σχολιάζουν και τα όσα ακούγονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, κυρίως ανάμεσα στους υποψήφιους, για την επιστροφή του brand name «ΠΑΣΟΚ».

«Η αντίληψη αυτή, της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, ακυρώνει την εντολή της διαδικασίας του 2017 αλλά και των συνεδρίων του Κινήματος Αλλαγής» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σημειώνουν δε με αιχμή, πως, «η εμμονή στο παρελθόν, το άγχος για την ιστορική δικαίωση του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν από μόνα τους σχέδιο για το μέλλον. Δεν απευθύνονται στις νέες γενιές και στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας».

Τέλος, όπως σημειώνεται η «Ανανεωτική Αριστερά» θα επιδιώξει μαζί με άλλες κινήσεις, τάσεις, στελέχη του ΚΙΝΑΛ, να διαμορφωθεί ένα ρεύμα ιδεών για μια σύγχρονη προοδευτική και κοινωνική θέση της Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία θα ενισχύει τον κοινό μας πολιτικό φορέα και θα διευκολύνει την διεύρυνση στον κόσμο της Αριστεράς, του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και των νέων κοινωνικών κινημάτων.

Αναλυτικά οι αποφάσεις της Γραμματείας της Πολιτικής Κίνησης “Ανανεωτική Αριστερά”

1. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ με την στάση του στην πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες της αναδεικνύεται σε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Αντιμετωπίζει, τη νέα κατάσταση χωρίς ακρότητες και πρόχειρη αντιπολίτευση, με εναλλακτικές προτάσεις και συναινετική λογική, όπως για παράδειγμα στο θέμα του μαζικού εμβολιασμού. Η στάση του ΚΙΝΑΛ το καθιερώνει ως την πραγματική μορφή αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις ασκούμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές της ΝΔ και τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με αφορμή την εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο του 2021 δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία εσωστρέφειας. Τώρα χρειάζεται το ΚΙΝΑΛ να βρεθεί πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών, στις αγωνίες για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας. Για την Ανανεωτική Αριστερά μία διαδικασία με αποκλειστικό επίκεντρο την προεδρολογία αποτελεί σοβαρό λάθος. Η συζήτηση οφείλει, σε εύλογο χρόνο, να αφορά πολιτικές ιδέες και προτάσεις και όχι προσωποκεντρικές επιλογές. Τα ζητήματα που έχουν με ένταση μπει στην καθημερινότητα της χώρας και αφορούν την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την αρνητική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων, την ανάγκη οικολογικών προτεραιοτήτων για την Κλιματική αλλαγή, την διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και την σημασία της Ανοιχτής κοινωνίας αποτελούν την πραγματική ατζέντα των συζητήσεων για τον προγραμματικό επαναπροσδιορισμό του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Όλο και περισσότερο -ιδίως μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ- αναδεικνύεται πλέον μια αντιπαράθεση μεταξύ νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών επιλογών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η περιπέτεια της πανδημίας απέδειξε ότι μια νέα «κανονικότητα» επωφελής για όλους μπορεί να διαμορφωθεί μόνο με την εφαρμογή των Σοσιαλδημοκρατικών προταγμάτων, των ισχυρών δημοσίων επενδύσεων, της αναδιανομής και της προοδευτικής φορολογίας.

3. Μια εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία, που απευθύνεται για εκλογικούς σχεδιασμούς μονόπλευρα στο πιο κοντινό ακροατήριο, αυτό του ΠΑΣΟΚ, δεν ωφελεί το κοινό μας εγχείρημα για ένα σύγχρονο ευρύ φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας. Από αυτή την άποψη, η αντίληψη για «επιστροφή» στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακύρωση της εντολής των διαδικασιών του 2017 και των συνεδρίων του ΚΙΝΑΛ. Η εμμονή στο παρελθόν, το άγχος για την ιστορική δικαίωση του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν από μόνα τους σχέδιο για το μέλλον. Δεν απευθύνονται στις νέες γενιές και στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι βεβαίως η ατμομηχανή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, όμως με όλες τις δυνάμεις που το συγκροτούν θα οικοδομήσει έναν ανοιχτό σύγχρονο φορέα της Κεντροαριστεράς.

4. Η «Ανανεωτική Αριστερά» θα επιδιώξει μαζί με άλλες κινήσεις, τάσεις, στελέχη του ΚΙΝΑΛ, να διαμορφωθεί ένα ρεύμα ιδεών για μια σύγχρονη προοδευτική και κοινωνική θέση της Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία θα ενισχύει τον κοινό μας πολιτικό φορέα και θα διευκολύνει την διεύρυνση στον κόσμο της Αριστεράς, του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και των νέων κοινωνικών κινημάτων.

protothema.gr