Ανάπτυξη Δικτύου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Ταμείο της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΤΑ-ΠΔΕ) στο πλαίσιο του έργου: «Ανάπτυξη Δικτύου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» που υλοποιούν, διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα την Τρίτη 23/3/2021 στις 4:00 το απόγευμα. 

Η ημερίδα μεταδίδεται ελεύθερα και ζωντανά στα παρακάτω link: 

https://www.youtube.com/watch?v=kABAaagt0ZE

https://www.facebook.com/Thesis-Synthesis-2090311531107808

https://www.facebook.com/dete.gr

Στόχος του έργου, που θα ολοκληρωθεί σε διάφορες φάσεις είναι και η καταγραφή των απαραίτητων εκείνων στοιχείων και δεδομένων που αφορούν στην περιφερειακή οικονομία για την υποστήριξη των επιχειρήσεων αλλά και της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής στη Δυτική Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο αυτό, στην διαδικτυακή ημερίδα θα μιλήσουν οι εξής: 

Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την Έρευνα-Τεχνολογία, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων: Πλάτωνας Μαρλαφέκας (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας), Παναγιώτης Τζιχριτζής (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας), Κωνσταντίνος Νικολούτσος (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας). Επίσης, θα μιλήσουν οι Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Οδυσσέας Ζώρας, πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, πρόεδρος του Π.Σ.Ε.Κ. Δυτικής Ελλάδας, ο Διευθυντής του ΠΤΑ Χρήστος Τζομάκας, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδας Βασίλειος Αϊβαλής και επιχειρηματίες που εκπροσωπούν την καινοτομία στην Δυτική Ελλάδα. 

Βασικός στόχος της εκδήλωσης, είναι η καταγραφή των απαραίτητων εκείνων στοιχείων και δεδομένων που αφορούν στις επιχειρήσεις και στους φορείς καινοτομίας που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με αποτέλεσμα την παροχή ενός εργαλείου που θα μπορεί να βοηθήσει στην στοχοθέτηση της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής στην καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα, όπως: 

  • Καταγραφή νεοφυών επιχειρήσεων, κόμβων επιχειρηματικότητας, μεντόρων και επενδυτών, προκειμένου να αξιολογηθούν τα πάρκα και οι δομές που φιλοξενούν σχετικές επιχειρήσεις.
  • Καταγραφή υφιστάμενων επιχειρήσεων που αναπτύσσουν καινοτόμες δραστηριότητες
  • Καταγραφή επιχειρήσεων με τμήματα έρευνας και καινοτομίας
  • Καταγραφή επιχειρήσεων που σχεδιάζουν καινοτόμες λύσεις και δεν έχουν πατέντες ή αυτές που διαθέτουν πατέντες και τις αναπτύσσουν
  • Καταγραφή εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και δομών

Τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι η δικτύωση η συμμετοχή και εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων του τοπικού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία της Περιφέρειας με τελικό αποτέλεσμα την παροχή ενός εργαλείου στους φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την διάγνωση των δυναμικών εκείνων επιχειρήσεων και φορέων της Περιφέρειας οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο υποστήριξης μέσω της πλατφόρμας ανοικτής καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί [Για παράδειγμα οι αναδυόμενοι κλάδοι των δημιουργικών βιομηχανιών (μουσική, σχέδιο, animation, κινηματογράφος, θέατρο, κ.λπ.), ο τομέας του τουρισμού, ο αγροδιατροφικός τομέας, κ.α.].

Η καταγραφή και διάγνωση των αναγκών έχει λάβει υπ’ όψιν της τόσο τα προγραμματικά κείμενα της περιφερειακής αρχής όσο και τις απόψεις των επιχειρήσεων και των υπολοίπων φορέων. Για το σκοπό αυτό θα απαιτηθεί η τεκμηρίωση των απόψεων μέσω δομημένου ερωτηματολογίου.

Επιπλέον είναι σημαντικό να διερευνηθεί η δυνατότητα της σύμπραξης υποστηρικτικών φορέων «διαμεσολαβητών» στην πρωτοβουλία αυτή της περιφέρειας. Μέσω των παραπάνω θα μπορεί να εκτιμηθεί το ύψος και το είδος της υποστήριξης που θα απαιτηθεί ανά κατηγορία δραστηριότητας/κλάδου, ώστε να προϋπολογιστούν αντίστοιχα προγράμματα ευρείας κλίμακας.