Ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής ζητά ο Φορέας Ελεύθερων Πολιτών Μεσολογγίου

Επιστολή προς την Υπουργός Παιδείας για το ζήτημα του Πανεπιστημίου σύνταξε ο Φορέας Ελεύθερων Πολιτών Μεσολογγίου.

Αξιότιμη κυρία: Νίκη Κεραμέως

Υπουργό Παιδείας – Έρευνας και Θρησκευμάτων

Αξιότιμη κα Υπουργέ

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!

Το 2013 το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» κατόρθωσε, ουσιαστικά, να διαλύσει ΜΟΝΟ, το παλαιότερο και πρώτο Περιφερειακό ΤΕΙ της χώρας. Το ιστορικό ΤΕΙ Μεσολογγίου με επιτυχημένη διαδρομή 40 χρόνων και μεγάλη προσφορά.

Σ’ αυτά τα 40 χρόνια δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ από την πολιτεία ώστε σήμερα να υπάρχει ένα μεγάλο και σύγχρονο campus που διαθέτει:

Δύο μοναδικά αμφιθέατρα – βιβλιοθήκη ανεκτίμητης αξίας από Ευρωπαϊκά Προγράμματα – αίθουσες διδασκαλίας – γραφεία για καθηγητές και προσωπικό – εστίες για 80-90 φοιτητές – κλειστό γυμναστήριο με όργανα και γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ – γήπεδο ποδοσφαίρου – δύο ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις – τεράστιο εξοπλισμένο εστιατόριο – τολ για αποθηκευτικούς χώρους – θερμοκήπια εγκαταλειμμένα – βοτανικό κήπο με πάνω από 200 είδη δένδρων, χωράφια κ.λπ.

Επιπλέον έχει μια έκταση 800 περίπου στρεμμάτων, είναι πλησίον της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και έτσι καθίσταται το μοναδικό στη χώρα που συγκεντρώνει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και τις υποδομές για την ίδρυση ακόμη και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, όταν και όποτε το Υπουργείο αποφασίσει την ίδρυσή του και μάλιστα χωρίς οικονομική επιβάρυνση σε δύσκολες εποχές.

Η πρωτοφανής αδικία που υπέστη η ιστορική πόλη μας το 2013 αποκαταστάθηκε, εν μέρει, με την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής με τρία (3) τμήματα με έδρα την πόλη μας και ένα (1) στην Αμαλιάδα (το πρώην ΘΕΚΑ που το πήραν το 2013).

Και ενώ περιμέναμε να μεταφερθεί το τμήμα Γεωπονίας στη φυσική του έδρα, να αναπτυχθεί η Γεωπονική Σχολή και να αξιοποιηθεί πλήρως το campus Μεσολογγίου, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη, τη σύμπτυξη των τεσσάρων (4) τμημάτων σε δύο (2).

Και παρότι τα δύο νέα τμήματα της σχολής δεν πρόλαβαν να λειτουργήσουν με τις ανάλογες θέσεις ΔΕΠ και να ενισχυθούν, αν και είχαν αρκετούς φοιτητές μπήκαν σε αξιολόγηση.

Δυστυχώς αυτή η νέα ΑΔΙΚΙΑ μας δημιούργησε προβληματισμό, ανησυχία και αγανάκτηση την ίδια στιγμή που άλλες πόλεις χωρίς τις σοβαρές υποδομές που έχει η πόλη μας, έχουν 4 και 5 και 6 και 7 τμήματα και πολλά από αυτά με χαμηλή βαθμολογία.

Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα ξεκινώντας αρχικά με την ανάδειξη των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που η φύση και ιστορία πλούσια έδωσαν στην ιστορική πόλη μας και επιτέλους, πρέπει να τα σεβαστεί η πολιτεία.

Είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με 4 BRAND NAMES διατροφικής αλυσίδας, αφού διαθέτει:

  • Ίσως τη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα στην Ευρώπη
  • Τη μεγαλύτερη αλυκή με τα καλύτερα προϊόντα στην Ευρώπη (αφρίνα και αλάτι Μεσολογγίου)
  • Το περίφημο αυγοτάραχο Μεσολογγίου, παγκοσμίως γνωστό, ένα από τα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά προϊόντα στον κόσμο
  • Τη μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα, ήτοι 50% περίπου αρίστης ποιότητας
  • Η μεγαλύτερη φυτική παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα παράγεται στο Δήμο Μεσολογγίου, περίπου 320.000 στρέμματα (ελιές 125.000 στρέμματα, αραβόσιτος 63.000 στρέμματα, μηδική 62.000 στρέμματα, βαμβάκι 17.000 στρέμματα, εσπεριδοειδή 15.000 και πολλά άλλα).
  • Η τεράστια πολιτισμική και πολιτική κληρονομιά
    α) Στην παιδεία με την Παλαμαία Ακαδημία και τα ΤΕΙ Μεσολογγίου, στη Δικαιοσύνη, στη Δημοσιογραφία, στην πολιτική και σε άλλους σημαντικούς τομείς.

β) Στην ιστορία, αφού με την Έξοδό της και τη θυσία της, που ξεσήκωσε την Ευρώπη, συνέβαλε καθοριστικά στην απελευθέρωση της πατρίδος μας, και κατέστη το παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας και του φιλελληνισμού.

γ) Στα αρχαιολογικά μνημεία, αφού στο Δήμο Μεσολογγίου υπάρχουν επτά (7) αρχαίες πόλεις, τρία (3) αξιόλογα αρχαία θέατρα και πολλά άλλα αναξιοποίητα μνημεία.

Σε όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, εάν συνυπολογιστούν και οι μεγάλες και σύγχρονες υποδομές που δημιουργήθηκαν για την υποδοχή και διαμονή των φοιτητών και καθηγητών, μέσα σε ένα ιστορικό, ήρεμο και φιλικό περιβάλλον, στην αγκαλιά της λιμνοθάλασσας, δημιουργούνται άριστες συνθήκες για την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα και ορθολογική ανάπτυξη πανεπιστημιακών σχολών.

Κυρία Υπουργέ

Η πόλη μας δεν έχει σχέση με αντιπαραθέσεις, αφού είναι η μόνη πόλη που είχε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και έχασε από πελατειακές λογικές που επικράτησαν στην Ελλάδα.

ΖΗΤΟΥΜΕ και ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ       

Την ανάπτυξη μιας Γεωπονικής Σχολής με πολλά τμήματα, ΠΡΟΤΥΠΟ στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν άριστες υποδομές και προϋποθέσεις, να ενισχυθεί και να πλαισιωθεί με μέλη ΔΕΠ. Σ’ αυτή εντάσσεται και η μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας, σύμφωνα με αποφάσεις όλων των πανεπιστημιακών οργάνων.

Πρέπει η πολιτεία, επιτέλους, να αξιοποιήσει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία με την ίδρυση αντίστοιχων τμημάτων, ιδίως στην Ιστορία – Αρχαιολογία, στις ξένες γλώσσες, δημοσιογραφία αλλά και στον Ανθρωπιστικό και Κοινωνικό τομέα. Οι επιλογές ανήκουν στο Υπουργείο Σας.

Την ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου – Ινστιτούτου που θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση και προώθηση καινοτόμων ιδεών, στη μεταφορά τεχνογνωσίας και επιμόρφωσης με επιστημονικούς τρόπους στον πρωτογενή τομέα και στην επιχειρηματικότητα.
Τέλος είναι σημαντικό να τονισθεί ότι:

Δεν θα υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση στην πολιτεία. Αντίθετα, θα αξιοποιηθεί ένα μεγάλο campus και μια μεγάλη έκταση που υπάρχει στην Ι.Π. Μεσολογγίου.

Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι έφτασε η ώρα να αποκατασταθούν οι αδικίες που υπέστη η ιστορική πόλη μας και η πολιτεία να ανταποδώσει σ’ αυτή την πόλη που πρόσφερε και προσφέρει πολλά στο έθνος.

Τέλος παρακαλούμε και υποβάλλουμε αίτημα, εάν είναι δυνατόν, να μας δεχθείτε στο Υπουργείο Σας.