Ανασφάλειες κι ανησυχίες

Τελικά ούτε το «ακορντεόν», ούτε τα πρόστιμα ούτε «η ατομική ευθύνη», που εκ των αποτελεσμάτων αποδείχθηκε πολύ χαλαρή, στάθηκαν ικανά να μας διατηρήσουν ασφαλείς. Διανύουμε ήδη την τέταρτη μέρα που η κοινωνία και όλες οι δραστηριότητές της έχουν μπει ξανά σε καραντίνα με την κυβέρνηση να μην έχει καταφέρει ούτε τα κρούσματα να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα, ούτε τη συμφόρηση στις μονάδες ΜΕΘ και τις κλινικές Covid να αποφύγει.

Βασικός λόγος είναι ότι η τήρηση των μέτρων επαφίεται στην ατομική ευθύνη, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει την εφαρμογή τους. Το αποτέλεσμα είναι όσοι τηρούν τα μέτρα να «τιμωρούνται» κάθε τόσο με νέους περιορισμούς, τους οποίους όμως συνεχίζουν να αγνοούν, όσοι δεν θέλουν να τους τηρήσουν.

Ωστόσο, το μεγάλο τίμημα του παρατεταμένου lockdown και της κλειστής αγοράς το πληρώνει η οικονομία και συγκεκριμένοι κλάδοι που καταστρέφονται, και μάλιστα χωρίς αυτό να αποδίδει τα αναμενόμενα στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Ένα συνεχές και αδιάκοπο πινγκ – πονγκ ανάμεσα σε ανευθυνοϋπεύθυνους  είναι η διαχείριση της πανδημίας. Από τη μια η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τον περιορισμό της ασθένειας, για τα οποία αδυνατεί να πείσει ότι ήταν τα ενδεδειγμένα κι από την άλλη αυτή η αναξιοπιστία της χαλαρώνει το αίσθημα της ατομικής ευθύνης, την οποία επικαλείται για την εφαρμογή τους.

Είναι σίγουρο ότι η Κυβέρνηση αυτή την αναξιοπιστία και τη δυσαρέσκεια τη γνωρίζει. Την βλέπει καθημερινά στις μετρήσεις. Το κακό όμως σε αυτή την ιστορία είναι ότι την όποια φθορά της δεν την καρπώνεται ο κυρίαρχος στο χώρο της αντιπολίτευσης πολιτικός της αντίπαλος.

Κι ίσως αυτό να είναι το πιο ανησυχητικό.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr