Ο Ν. Ανδρουλάκης για τα καιρικά φαινόμενα: «Οφείλουμε να επενδύσουμε στην πρόληψη»

Ερώτηση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις καταστροφές στην Κρήτη

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η κλιματική αλλαγή θα πολλαπλασιάσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, γι’ αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε στην πρόληψη»

Τα συλλυπητήρια του απηύθυνε στις οικογένειες των δυο συμπολιτών μας, που βρήκαν τραγικό θάνατο στην Αγία Πελαγία της Κρήτης ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη του στους κατοίκους, που δοκιμάζονται καθώς η ισχυρή κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου.

Κατέθεσε μάλιστα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυνατότητες παροχής επείγουσας οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες.

«Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δυο συνανθρώπων μας, που βρήκαν τραγικό θάνατο. Η καταστροφή είναι βιβλική και απαιτείται η άμεση στήριξη των πληγέντων κατοίκων και επιχειρηματιών. Η κλιματική αλλαγή θα πολλαπλασιάσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα γι’ αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε στην πρόληψη».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου ισχυρή κακοκαιρία έπληξε με δριμύτητα την Περιφέρεια Κρήτης.

Δύο άνθρωποι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου ενώ στις Περιφερειακές ενότητες Λασιθίου και Ηρακλείου καταγράφονται μεγάλης έκτασης καταστροφές σε υποδομές, επιχειρήσεις, κατοικίες και αυτοκίνητα, πολλά από τα οποία παρασύρθηκαν στη θάλασσα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει κατατεθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης;

2. Τι άλλες δυνατότητες παροχής οικονομικής βοήθειας υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποιες από αυτές έχουν αξιοποιηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση;

3. Τι δυνατότητες υπάρχουν για την παροχή αποζημίωσης στους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται;»