Οι ανεμβολίαστοι «εκτόξευσαν» τον αριθμό των rapid tests, ξεπέρασαν τις 330.000

Ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Τρίτης ανακοίνωσε 2.919 κρούσματα, αλλά και έναν αριθμό ρεκόρ αναφορικά με τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε ένα 24ωρο. Τριπλασιάστηκε (!) ο αριθμός των rapid test.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.919 κρούσματα σε σύνολο 348.038 τεστ (τα 17.828 ήταν μοριακά τεστ και τα 330.210 rapid test), έναν αριθμό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, με το προηγούμενο να μην ξεπερνά τα… 122.000 τεστ.

Τους τελευταίους μήνες διεξάγονται περίπου 100 χιλιάδες τεστ κάθε μέρα (εκτός από Κυριακή και Δευτέρα που διεξάγονται αρκετά λιγότερα), συνεπώς υπάρχει μία τεράστια διαφορά, η οποία οφείλεται στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, όσοι είναι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να πραγματοποιούν rapid test για να έχουν πρόσβαση σε εργασία, εστίαση, σχολεία και όχι μόνο.

Συνεπώς, ο σημερινός αριθμός σε rapid test «πιάνει» όσους ανεμβολίαστους έσπευσαν σε ιδιωτικές δομές υγείας για να πραγματοποιήσουν το διαγνωστικό τεστ κορονοϊού.

Ο πολύ υψηλός σημερινός αριθμός των τεστ κατέβασε το ποσοστό θετικότητας κάτω από το 1% (0,83%).

Από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, για τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς και για εργαζόμενους δημόσιο και ιδωτικό τομέα.

Ποιοι πρέπει να κάνουν τεστ (pcr ή rapid):

  • Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί (δωρεάν self test για τους μαθητές), και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο rapid τεστ την εβδομάδα.
  • Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους.
  • Στα κλειστά γυμναστήρια μπορούν να μπαίνουν: εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν
  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει να κάνουν ένα rapid τεστ κάθε εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να κάνουν τα rapid test σε ιδιωτικές δομές υγείας, καταβάλλοντας το αντίτιμο των 10 ευρώ.

Που μπορούν να κάνουν rapid test οι ανεμβολίαστοι

Ο ΕΟΔΥ, δεν θα κάνει πια δωρεάν rapid test στους ανεμβολίαστους σε δημόσιες δομές, οπότε τα τεστ πλέον γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατρούς αλλά και επιλεγμένα φαρμακεία.

Nέα μέτρα ισχύουν από την Δευτέρα 13/9 για τους ανεμβολίαστους με βασική αλλαγή τα rapid test των 10 ευρώ.

Ανάλογα με το πού εργάζεται κανείς, θα διαφέρει ο αριθμός των rapid test που θα χρειαστεί να κάνει, πάντα με το κόστος να επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Αναλυτικότερα, σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Εκτός από τις αλλαγές στα ταξίδια, οι ανεμβολίαστοι υποχρεώνονται να μπαίνουν στους περισσότερους κλειστούς χώρους με την επίδειξη rapid test ωστόσο, υπενθυμίζεται οτι πλέον αυτά δεν μπορούν να γίνουν δωρεάν σε δημόσιες δομές.

Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει πως πλέον οι ανεμβολίαστει θα πρέπει να κάνουν τα σχετικά rapid test με δικά τους έξοδα καθώς σε δημόσιες δομές μπορούν πλέον να προσέλθουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

Που μπορούν να κάνουν τα rapid test οι ανεμβολίαστοι

Οι ανεμβολίαστοι, όπως είπαμε δεν μπορούν πλέον να κάνουν δωρεάν rapid test στις δημόσιες δομές παρά μόνο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ωστόσο, έλεγχο διενεργούν και ορισμένα φαρμακεία τα οποία δέχονται να κάνουν τα τεστ, αλλά και κάποιοι ιδιώτες γιατροί.

Η δυνατότητα διενέργειας rapid test στους φαρμακοποιούς δόθηκε από την κυβέρνηση με τον νόμο 4812 (30-06-2021) διευρύνοντας τη λίστα φορέων και υγειονομικών που μπορούν να κάνουν το γρήγορο τεστ.

Δεν γίνεται σε όλα τα φαρμακεία καθώς δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά όποιος φαρμακοποιός θέλει μπορεί να κάνει rapid test στους πολίτες.

Ο φαρμακοποιός αρχικά μετρά ανέπαφα τη θερμοκρασία του πελάτη και μετά στον εξωτερικό χώρο του φαρμακείου παίρνει το δείγμα -ρινοφαρρυγικά, ή στοματοφαρυγγικά, ή ρινικά, ή στοματικά- και προχωρά στην ανάλυση του δείγματος.

Προσοχή ωστόσο, σύμφωνα με το ΦΕΚ η ανώτατη τιμή που προβλέπεται για rapid test και μοριακά τεστ δεν ισχύει στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Στα 10 ευρώ το τεστ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ

– Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ.

– Οι ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Στο ΦΕΚ διευκρνίζεται ότι οι ανώτατες τιμές που προβλέπονται για rapid test και μοριακά τεστ δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

«Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές» καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, πρόστιμο που θα αυξάνεται σε 5.000 ευρώ αν δεν τηρείται η τιμή του πλαφόν.

dikaiologitika.gr