«Ανοσία της αγέλης»

Ένα χρόνο τώρα έχουμε μάθει πολύ καλά όλοι μας, τι θα πει covid-19, εγκλεισμός, προαυλισμός, άδεια μετακίνησης, click away, click in shop, pfisser, Astrazeneca, rapid test, drive through και ένα σωρό άλλες παρεμφερείς λέξεις και έννοιες, που σχετίζονται ή αφορούν την πανδημία και οι οποίες ορίζουν, προσδιορίζουν και καθορίζουν την καθημερινότητά μας σε βαθμό… «κακουργήματος».

Γιατί αυτή η υγειονομική απειλή, που βιάζει καθημερινά το μυαλό, τη ψυχή και τη ζωή μας δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ένα συνεχές και επαναλαμβανόμενο «κακούργημα».

Ένα χρόνο τώρα η κοινωνία μας, η οικονομία μας, ο πολιτισμός μας, οι καθημερινές μας σχέσεις και ανάγκες… οι ζωές μας έχουν μετατραπεί σε πειραματόζωα, πάνω στα οποία εφαρμόζονται πολιτικές «κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με την πλειοψηφία των σχεδιασμών αντιμετώπισης της πανδημίας να αλλάζουν πριν την ολοκλήρωσή τους, πολλές φορές ακόμα και εν τη γενέσει τους, με το κυβερνητικό moto «μένουμε ασφαλείς» να μετατρέπεται από ένα κακόγουστο αστείο, σε έναν ασφυκτικό εφιάλτη… και τούμπαλιν.

Υπάρχει όμως μια φράση, βιβλιογραφική της πανδημίας, που «τα λέει όλα»: «Ανοσία της αγέλης».

«Είναι μια μορφή έμμεσης προστασίας από μολυσματικές ασθένειες», αναφέρει η  el.wikipedia.org, «που συμβαίνει όταν ένα μεγάλο ποσοστό ενός πληθυσμού έχει γίνει άνοσο σε μια μόλυνση, είτε μέσω προηγούμενων μολύνσεων είτε μέσω εμβολιασμού, παρέχοντας έτσι έναν βαθμό προστασίας σε άτομα που δεν είναι άνοσα».

Τελικά μία «αγέλη» λέτε να είμαστε;

Μία «αγέλη», η οποία στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» εμβολιάζεται με ένα περίεργο κοκτείλ φόβου, ανασφάλειας και απομόνωσης, μόνο και μόνο για να μην αποδεκατιστεί;

Υπομονή και καλημέρα.

Υ.Γ. Δεν ξέρω πως θα είναι ο κόσμος μας μετά από αυτό που ζούμε, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα είναι καλύτερος. Γιατί αν δεν γίνει καλύτερος… «κούνια που μας κούναγε».


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr