Ο Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Δ.Υ. για την ανοσία της αγέλης και την πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

Τι είπε στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, για το χαμένο φιαλίδιο με δόσεις εμβολίου στην Κω και την επιθυμητή ανοσία.

«Εκτυλίσσεται το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού νομίζω πολύ ικανοποιητικά. Έχουν γίνει πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις και γύρων στις 360 χιλιάδες άνθρωποι αν δεν απατώμαι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση. Νομίζω ότι ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός και συνεχίζεται, πάντα λαμβάνοντας υπόψη και τη διαθεσιμότητα του εμβολίου. Τα βιβλία της λοιμωξιολογίας λένε ότι για να υπάρχει η λεγόμενη ανοσία της αγέλης χρειάζεται να εμβολιαστεί ένα 60-70% του πληθυσμού. Όταν επιτευχθεί αυτό θα μιλάμε για τον φραγμό της ανοσίας. Με τον ρυθμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε ότι αυτό θα συμβεί το καλοκαίρι» είπε ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων είπε ότι «επίκειται» και ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες. Η ομάδα Α στην οποία συγκαταλέγονται μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς αιμοκαθαιρόμενοι κτλ, ενώ στην ομάδα Β ανήκουν λιγότερο ευπαθείς πολίτες. Για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα είπε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας αλλά ειναι σε θέση να γνωρίζει ότι αυτό θα γίνει σύντομα, πιθανόν και εντός του μηνός.

Μιλώντας για το φιαλίδιο με δόσεις εμβολίου που χάθηκε στην Κω, ο κύριος Παναγιωτακόπουλος είπε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που δεν αμαυρώνει τη συνολική εικόνα που είναι πολύ ικανοποιητική.

https://www.dikaiologitika.gr/