«Αντώνης Τρίτσης» ή αλλιώς «πιάσ’ τ’ αυγό και κούρεψ’ το»

Ένα διαφορετικό εργαλείο χρηματοδότησης των Δήμων, ζήτησε ο Γιώργος Παπαναστασίου στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε. από τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών Γιάννη Πέτσα, με βάση το οποίο θα μπορεί ο κάθε δήμος να έχει χρήματα για να ικανοποιήσει τις διαφορετικές ανάγκες που αντιμετωπίζει.

Αλλά εκεί, που «αγρίεψε» το μάτι του Δημάρχου, ήταν στην τοποθέτησή του για τα κριτήρια της κατανομής των χρημάτων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για τα οποία, όπως είπε είπε, είναι πέρα για πέρα άδικα και το εξήγησε λέγοντας, ότι ο σημερινός Δήμος Αγρινίου, ο οποίος αποτελεί προϊόν συγχώνευσης 10 πρώην Καποδιστριακών δήμων, (του πρώην καποδιστριακού δήμου Αγρινίου με πληθυσμό 60.000 κατοίκων και εννέα ακόμα καποδιστριακών δήμων της περιφέρειάς του, με συνολικό πληθυσμό 34.000 κατοίκους, είναι η μισή Αιτωλοακαρνανία, με έκταση 1.240 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έδωσε μάλιστα και ένα δείγμα της τάξης μεγέθους του Δήμου, λέγοντας ότι ο διπλανός νομός της Πρέβεζας έχει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση.

«Σήμερα στο νομό της Αιτωλοακαρνανίας» είπε «υπάρχουν έξι δήμοι και το Αγρίνιο έχει το μισό πληθυσμό του νομού χωρίς να είναι η πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την κατανομή του “Τρίτσης” η πρωτεύουσα παίρνει 22 εκατομμύρια, οι άλλοι τέσσερις δήμοι από 12 εκατομμύρια και ένας Δήμος 6 εκατομμύρια. Οι 6 Δήμοι ο μισός νομός, με άλλα λόγια παίρνουν 76 εκατομμύρια και το Αγρίνιο, ο υπόλοιπος μισός νομός, παίρνει 12 εκατομμύρια. Από τα 88 εκατομμύρια που κατανέμει στο νομό το “Τρίτσης”, το Αγρίνιο παίρνει τα 12 εκατ. Αυτό είναι άδικο», κατέληξε.

  • Επίσης υπογράμμισε ότι η κατανομή με κριτήριο τον ορισμό της πρωτεύουσας είναι λάθος, αφού όπως υποστήριξε, χωρίς κανέναν αντίλογο μάλιστα, σε κανένα πρόγραμμα δεν υπάρχει τέτοιο κριτήριο, παρά μόνο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όπως ομολόγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αυτή την στιγμή το « ζεστό χρήμα» είναι μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ. Όταν στα « χαρτιά» ο συνολικός προυπολογισμός του προγράμματος είναι…2,5 δισεκατομμύρια ευρώ .

  • Και απ΄αυτά σημειωτέον , το 1, 3 δις ευρώ , δεν θα δοθεί σε νέα έργα αλλά σε εκείνα που είχαν ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί με το προηγούμενο πρόγραμμα « Φιλόδημος» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και τα οποία επειδή δεν έχουν υλοποιηθεί εντάχθηκαν τώρα στο συνολικό προυπολογισμό του «Τρίτσης» ψαλιδίζοντας το σημαντικά.

Επομένως το « καθαρό» ποσό που μένει για νέα έργα είναι μόνο 1,2 δις ευρώ.

Πιάσ’ τ΄αυγό και κούρεψ’ το δηλαδή…


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr