Απ. Αβδελάς: «Τεράστιες οι ζημιές λόγω κακοκαιρίας στο παραλιακό μέτωπο της Ι.Π. Μεσολογγίου»

«Τεράστιες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την έντονη κακοκαιρία στο παραλιακό μέτωπο του Μεσολογγίου και ειδικότερα στο Μουσείο Άλατος, σε ιχθυοτροφεία και πελάδες, στο οδικό δίκτυο, καθώς και σε υποδομές.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκλήθηκε από την κακοκαιρία σε συνάρτηση με τα τεράστια κύματα, που ξεπερνούσαν σε ύψος τον κυματοθραύστη, εξαφάνισαν την πλαζ της Τουρλίδας, προξενώντας καταστροφές στις υπάρχουσες υποδομές, διέλυσαν τον δρόμο και μετακίνησαν τα πεζοδρόμια, ενώ μέρος της Αλυκής Τουρλίδας καλύφθηκε από χώμα.

Αντίστοιχη εικόνα θα παρατηρήσει κανείς και στην παραλία της Αγίας Τριάδας, όπου η θάλασσα σκέπασε τον δρόμο, ενώ η πολύ υψηλή στάθμη των υδάτων κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις των εκεί ευρισκομένων ιχθυοτροφείων της Κλείσοβας. Πλήθος ζημιών έχουν υποστεί και τα ιχθυοτροφεία Τουρλίδα, Βασιλάδι, Κόμα και Θολή, στα οποία καταστράφηκαν οικισμοί και αλιευτικές εγκαταστάσεις, ενώ από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα.

Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός από βάρκες έχει υποστεί υλικές ζημιές, καθώς αρκετές εξ’ αυτών βρέθηκαν στη στεριά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των υψηλών κυμάτων, ενώ οι υπόλοιπες βούλιαξαν στα αβαθή νερά της λιμνοθάλασσας. Τέλος, στο Μουσείο Άλατος που βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό της Τουρλίδας ο αύλειος χώρος έχει καταστραφεί εντελώς με την προσχώρηση της θάλασσας αρκετά μέτρα μέσα στη στεριά, δημιουργώντας συνθήκες για ζημιές και στο κτήριο που στεγάζεται το εν λόγω Μουσείο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να καταγραφούν οι ως άνω αναφερόμενες ζημιές σε οικισμούς, αλιευτικές εγκαταστάσεις και ιχθυοτροφεία και να αποζημιωθούν σχετικά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι;
  • Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα εντός των ορίων των άνω περιοχών, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα καταστροφής, όπως τα ανωτέρω;»

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας