Απαντήσεις στον Βελόπουλο για τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της Γέφυρας του Ευήνου

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας της Ναυπακτίας, σε αγανάκτηση και προβληματισμό βρίσκονται δημοτική αρχή και κάτοικοι της περιοχής, διαπιστώνοντας τα αργά ανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Γέφυρα του Ευήνου.

Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής που λόγω των καταστροφικών πλημμυρών της 11ης Δεκεμβρίου υπέστη κατάρρευση, προκαλώντας προβλήματα και δυσχέρειες στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.

Η δημοτική αρχή της Ναυπακτίας, ως είχε καθήκον, προέβη άμεσα στην ανάδειξη του ζητήματος προς τους αρμόδιους φορείς, υπερτονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα και αλλαγές που έχει επιφέρει η απουσία της Γέφυρας, αναφορικά με τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής και επισημαίνοντας την αναγκαία και επιτακτική επίλυση του ζητήματος.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, σε καθημερινή βάση καλούνται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, όντες υποχρεωμένοι να κάνουν αποκλειστικά χρήση της Ιόνιας Οδού, που είναι πλέον η μοναδική οδός πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (γιατρούς, Νοσοκομείο Μεσολογγίου), στα σχολεία και τα φροντιστήρια των όμορων Δήμων αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες που αποτελούν τη βασική πηγή εισοδήματός τους.

Η χρήση της Ιόνιας Οδού συνεπάγεται βέβαια και την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών τόσο για την πληρωμή των διοδίων όσο και για την κάλυψη πλέον μεγαλύτερης χιλιομετρικά απόστασης. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο για να προσεγγίζει κάποιος τις καλλιέργειές του, ενώ πριν θα χρειαζόταν να διανύσει μόλις 4 χλμ, αυτή τη στιγμή αναγκάζεται να διανύει σε καθημερινή βάση 30 χλμ.

Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης των αγροτικών μηχανημάτων διαμέσου της Ιόνιας Οδού, καθότι αυτό δεν επιτρέπεται. Από τα προαναφερθέντα γίνεται κατανοητό ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία μίας κατεξοχήν αγροτικής περιοχής, όπως η περιοχή πέριξ της Γέφυρας.

Δημοτική αρχή και κάτοικοι ζητούν την επίσπευση έναρξης των εργασιών αποκατάστασης της Γέφυρας Ευήνου, καθώς αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον ντόπιο πληθυσμό. Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να ανταποκριθούν άμεσα και χωρίς χρονοτριβές στο δίκαιο και αναγκαίο αίτημά των κατοίκων της Δ.Ε. Χάλκειας, ώστε σύντομα να επιλυθεί το σοβαρό αυτό θέμα και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην περιοχή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Για ποιους λόγους καθυστερεί αδικαιολόγητα η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στη Γέφυρα Ευήνου;
  2. Τι προτίθεσθε να κάνετε ειδικότερα για τους κατοίκους των χωριών που ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Χάλκειας και εξαιτίας της αργής απόκρισης του κρατικού μηχανισμού είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν καθημερινά τα διόδια της Ιόνιας Οδού και να καλύπτουν σημαντικά μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις; Θα υπάρξουν γιαυτούς ειδικές ρυθμίσεις ή απαλλαγές;
  3. Έχει εκπονηθεί σχέδιο προϋπολογισμού και μελέτη αποκατάστασης για τη Γέφυρα Ευήνου; Αν ναι, για ποιο λόγο δεν τίθεται σε εφαρμογή τη στιγμή που έχετε λάβει εκκλήσεις των κατοίκων και της δημοτικής αρχής της περιοχής για την επιτακτικότατη επίλυση του ζητήματος;

Ο Ερωτών Βουλευτής 

Κυριάκος Βελόπουλος

3132 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της Γέφυρας Ευήνου ΚΛΙΜ.ΚΡΙΣΗΣ.

3132 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της Γέφυρας Ευήνου ΥΠΟΔ.&.ΜΕΤΑΦ.

3132 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της Γέφυρας Ευήνου ΥΠΟΔ.&.ΜΕΤΑΦ.