Απαντήσεις στη Βουλή για πληρωμές και προγράμματα

Γιώργος Στύλιος: «Καταφέραμε να μειώσουμε τους χρόνους των διαδικασιών των Προσκλήσεων ακόμη και από τους 18 στους 6 μήνες».

Aπαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος, επεσήμανε πως το πρόγραμμα πληρωμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για το έτος 2022 υλοποιείται ομαλά και εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Σημείωσε δε πως οι πληρωμές ξεκίνησαν στις 23 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή τη συνήθη ημερομηνία έναρξής τους. Μάλιστα μέχρι τις 27 Ιανουαρίου του 2023 είχαν ολοκληρωθεί πληρωμές ύψους 467 εκατ. ευρώ για τα Μέτρα 10, 11 και 13 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.).

Ειδικότερα απαντώντας σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ο κ. Στύλιος ανέλυσε λεπτομερώς το πρόγραμμα των πληρωμών του 2022, σημειώνοντας πως αυτές πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα και στον προκαθορισμένο χρόνο.

Μάλιστα υπογράμμισε πως οι πληρωμές των Μέτρων 10, 11 και 13 του Π.Α.Α. που ανήλθα σε 467 εκατ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί.

Εν συνεχεία, αναφορικά με το Εθνικό Απόθεμα σημείωσε πως η πρώτη κατανομή ύψους 14,4 εκατ. ευρώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε 15.339 δικαιούχους, με επιπλέον κατανομή να προγραμματίζεται για το ερχόμενο διάστημα. Μάλιστα ο Υφυπουργός τόνισε πως μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες άμεσων ενισχύσεων.

Επιπλέον, ο κ. Στύλιος έκανε ειδική αναφορά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην εισαγωγή καινοτομίων όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος: «καταφέραμε να μειώσουμε τους χρόνους των διαδικασιών των Προσκλήσεων ακόμη και από τους 18 στους 6 μήνες».

Ολοκληρώνοντας την απάντηση του ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως αναφορικά με την ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ (Μέτρο 22) έχουν ήδη δοθεί 85 εκατ. ευρώ σε 64.887 δικαιούχους και πως με την εξέταση των ενστάσεων θα ακολουθήσει η πληρωμή των υπόλοιπων δικαιούχων.

e-ea.gr