Απεργία γιατρών Ε.Σ.Υ.: Ο ιός πιέζει, οι Μ.Ε.Θ. γεμίζουν και η Κυβέρνηση κάνει μπαλώματα

Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και εν τέλει το επικείμενο γονάτισμα του δημόσιου συστήματος υγείας που βρίσκεται γυμνό μπροστά στο νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού βγάζει τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. στο δρόμο.

Τραγικές ελλείψεις
Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προχωράει σε 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει και τα σωματεία στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως τα σωματεία εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», Κ.Α.Τ. και «Αττικόν», κάποια εξ’ αυτών μάλιστα αποτελούν Νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό Covid-19.

Ενδεικτικό της τραγικής έλλειψης μέτρων πραγματικής θωράκισης του ΕΣΥ σε συνθήκες πανδημίας αποτελεί η σημερινή εξέλιξη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας το οποίο δήλωσε ότι αδυνατεί πλέον να δέχεται άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού.

Την ίδια στιγμή προς παραίτηση οδεύουν τόσο ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, όσο και η υπεύθυνη της Πτέρυγας covid του νοσοκομείου, μπροστά στην αδυναμία της μονάδας να δεχθεί κρούσματα, λόγω ελλείψεων.

 

67% πληρότητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι το καμπανάκι κινδύνου που χτυπάνε οι γιατροί έρχεται την ώρα που στην Αττική η πληρότητα των κλινών Μ.Ε.Θ. για τον Covid-19 αγγίζει το 67% και με ορατό τον κίνδυνο να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας από την πρώτη φάση της πανδημίας την περασμένη Άνοιξη.

Μάλιστα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», από τα 27 κρεβάτια που συνολικά διαθέτει, τα 24 είναι ήδη κατειλημμένα από ασθενείς με Covid-19.

Πόσες Μ.Ε.Θ. Covid έχουμε στην Αττική;
Το κυβερνητικό αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ και ενόψει της 24ωρης απεργίας της Πέμπτης τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού και για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Μάλιστα επισημαίνει ότι οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες Μ.Ε.Θ. σήμερα είναι μειωμένες σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας και επικαλείται τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τα οποία οι κλίνες Μ.Ε.Θ. ήταν 1.017 στο πρώτο κύμα της πανδημίας και 931 στις 18 Σεπτεμβρίου και μάλιστα πολλές από αυτές στα χαρτιά.

Υπενθυμίζεται ότι από αυτές τις 931 κλίνες Μ.Ε.Θ., αυτές που διατίθενται αποκλειστικά για τον covid είναι οι 229 (σε πανελλαδικό επίπεδο) σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προ ημερών ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Πάντως στο ζήτημα του πραγματικού αριθμού των Μ.Ε.Θ. τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων που δίνει η κυβέρνηση καθώς χτες ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 99 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική εκ των οποίων οι 37 για ασθενείς με κοροναϊό, ενώ σήμερα ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι στην Αττική υπάρχουν 107 διαθέσιμες ΜΕΘ εκ των οποίων κατειλημμένες είναι οι 62.

Το Ε.Σ.Υ. δέχεται πιέσεις
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα με τις πραγματικές Μ.Ε.Θ. είναι αντίστοιχο με το πόσες πραγματικά προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών έχουν γίνει καθώς η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραδέχτηκαν ότι μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεν υπήρξαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις οποίες επαίρονταν στην φάση της πανδημίας κατά την περίοδο του lockdown την Άνοιξη.

Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα παραδέχεται ότι το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις.

Αναλυτικά η το απεργιακό κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ έχει ως εξής:

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες
«Με «φιέστες», επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δεν θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία, με «εντέλλεσθε» για 10 και 15 εφημερίες το μήνα, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού!

Είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας «ζορίζεται», όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται.

Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

«Ο διπλασιασμός των κρεβατιών Μ.Ε.Θ.», για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αποδεικνύεται «φύκια για μεταξωτές κορδέλες”.

Απόδειξη: Αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών Μ.Ε.Θ. έχουμε ΜΕΙΩΣΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

1.017 στο πρώτο κύμα της επιδημίας, 931 στις 18/9, πολλές από αυτές στα χαρτιά. Το 67% των κλινών Μ.Ε.Θ. για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά.

Χρεοκόπησε το σχέδιο της κυβέρνησης
Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών Μ.Ε.Θ. για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών.

Η δέσμευση και όχι η ανάπτυξη νέων κρεβατιών για την αντιμετώπιση του κοροναϊού έχει ως αποτέλεσμα οι κλινικές που απομένουν να νοσηλεύουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο.

Οn – off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών.

Μέτρα-ακορντεόν που δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται.

Η αυξητική τάση και ο διπλασιασμός των κρουσμάτων, η υπέρβαση των 300 κρουσμάτων την ημέρα είναι απόδειξη της χρεοκοπημένης πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι το αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και των εργαζομένων, μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας γιατί κοστίζουν στο κεφάλαιο και το κράτος του. Είναι αποτέλεσμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων-λάστιχο, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Στον τουρισμό, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στους χώρους δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα της υποταγής της επιστήμης στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας που σχεδιάζεται με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια στο συνεχιζόμενο έγκλημα
Οι μαχόμενοι γιατροί που είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη ζωή των ασθενών μας δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην αντιλαϊκή, ανθυγιεινή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία από τη μία σαν κόστος που πρέπει να συμπιεστεί, σπατάλη που πρέπει να εξορθολογιστεί και από την άλλη σαν ευκαιρία για κερδοφόρες μπίζνες.

Κλιμακώνουμε με 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 24/9! Μέτρα τώρα για την προστασία της υγείας του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).

• Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείας χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός. Όχι όπως γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Π.χ. στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία των 30 νέων κρεβατιών ΜΕΘ προκήρυξαν μόλις 19 θέσεις μόνιμων γιατρών όταν και τα ήδη υπάρχοντα είναι υποστελεχωμένα.

• Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.).

• Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες».

Κανένα αίτημα δεν ικανοποιήθηκε
Πάμε σε απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη γιατί ανησυχούμε και από την πορεία της πανδημίας, αλλά και από την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, η οποία μέρα με τη μέρα χειροτερεύει, τόνισε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm».

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, συνέχισε η Α. Ρέτζιου, έχει ένα τετράπτυχο αιτημάτων, συγκεκριμένων προτάσεων, που έχουμε καταθέσει από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία στη χώρα μας και που ούτε μια δεν έχει υλοποιηθεί, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης, σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Χρειάζεται, υποστήριξε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς εδώ μιλάμε για την υγεία και την ανθρώπινη ζωή, άρα δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με τη λογική του κόστους. Επίσης, πρόσθεσε, απαιτούνται προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν οι μονάδες Υγείας, ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και στελέχωση όλου του αναγκαίου αριθμού μονάδων Μ.Ε.Θ., μαζικά τεστ επαναλαμβανόμενα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο στους υγειονομικούς αλλά και σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και σε δομές που υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός. Επιπλέον, κατέληξε η Α. Ρέτζιου, απαιτείται επίταξη του συνόλου των δομών Υγείας του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτών γιατρών και να ενταχθούν σ’ ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Επίταξη του ιδιωτικών μονάδων υγείας ζητάει το Κ.Κ.Ε.
Την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών ζητάει το Κ.Κ.Ε., την ώρα που η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το Ε.Σ.Υ. δέχεται πιέσεις από την αύξηση των διασωληνωμένων και το μεγάλο ποσοστό πληρότητας των υπαρχουσών κλινών Μ.Ε.Θ.

«Η εκρηκτική κατάσταση, που διαμορφώνεται με τους ασθενείς, που έχουν ανάγκη εισαγωγής στα νοσοκομεία και τις κλίνες Μ.Ε.Θ., αποκαλύπτει αφενός τα ψέματα της κυβέρνησης για δήθεν θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, αφετέρου την αναγκαιότητα να γίνει επιτέλους πράξη το αίτημα του Κ.Κ.Ε. και των νοσοκομειακών γιατρών από την αρχή της πανδημίας: Άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας κι ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό, μαζί με μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών».

«Αντί γι’ αυτό -συνεχίζει το Κ.Κ.Ε.- η κυβέρνηση προβάλλει προκλητικά τη δημιουργία κάποιων ελάχιστων Μ.Ε.Θ., πολλές από τις οποίες είναι ακόμη «στα χαρτιά» και κυρίως συνεχίζει τα μπαλώματα και την ανακύκλωση κρεβατιών και προσωπικού, αποκλείοντας σε πολλές περιπτώσεις τη φροντίδα για άλλα περιστατικά, θεραπείες, χρόνια πάσχοντες» καταλήγει το σχόλιο του Κ.Κ.Ε.

 

Πράξεις για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ ζητάει το ΚΙΝΑΛ
«Η κατάσταση με την πανδημία έχει ξεφύγει και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στις Μ.Ε.Θ.», αναφέρει το ΚΙΝ.ΑΛ. και επικρίνει τη κυβέρνηση επειδή καθυστέρησε, δεν αξιοποίησε κατάλληλα, ως τώρα, ούτε καν τις δωρεές, δεν εκπαίδευσε το απαραίτητο προσωπικό.

«Είναι επιβεβλημένο να παρθούν άμεσα μέτρα. Να λειτουργήσουν όσα «κλειστά» κρεβάτια υπάρχουν. Και να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και διαχείριση, και οι μονάδες του ιδιωτικού τομέα», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής και τονίζει:

«Τα μεγάλα λόγια του κ. Μητσοτάκη για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. πολύ γρήγορα αποδείχθηκαν φούσκες, δεν είχαν περιεχόμενο. Όμως δεν είναι δυνατόν να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Πράξεις τώρα πριν είναι αργά».