Connect with us

Αγρίνιο

Απεργιακή Κινητοποίηση και στο Αγρίνιο: Στο επίκεντρο τα προβλήματα στη Δημόσια Εκπαίδευση

Μια πέρα ως πέρα ειρηνική απεργιακή κινητοποίηση σημειώθηκε στο Αγρίνιο το πρωί της Τετάρτης, 21 Οκτωβρίου 2026 με τα προβλήματα στη Δημόσια Εκπαίδευση να πρωταγωνιστούν.

Μια πέρα ως πέρα ειρηνική απεργιακή κινητοποίηση σημειώθηκε στο Αγρίνιο το πρωί της Τετάρτης, 21 Οκτωβρίου 2026 με τα προβλήματα στη Δημόσια Εκπαίδευση να πρωταγωνιστούν.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου-Θέρμου «Κοσμάς ο Αιτωλός» ανέδειξε μέσα από την κινητοποίηση τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι Εκπαιδευτικοί, μόλις έναν μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι χαμηλές αποδοχές των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, με τον Σύλλογο να επισημαίνει ό,τι η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί κατά 60%.

 

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα χιλιάδες κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα Σχολεία, αλλά και στις συμπτύξεις τμημάτων, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους Εκπαιδευτικούς, να δημιουργούνται τάξεις με περισσότερους από 25 μαθητές.

Ένα ακόμη ζήτημα που αναδείχθηκε ήταν η κατάσταση των σχολικών υποδομών, καθώς, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, η ελλιπής συντήρηση και η απουσία των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας δημιουργούν κινδύνους για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς.

Επίσης, οι Εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην αξιολόγηση και στις πειθαρχικές διώξεις, κάνοντας λόγο για ένα κλίμα αυταρχισμού που επηρεάζει την καθημερινότητα και τις συνθήκες εργασίας τους.

Δηλώσεις παραχώρησαν η Αγγελική Συργιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου-Θέρμου, ο Γιώργος Αλεξόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αγρινίου, η Δήμητρα Φουντούλη, Εκπρόσωπος της Β’ Ε.Λ.Μ.Ε.. Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Βασίλης Φωτάκης.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Μαρία Τσόγκα, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμφιλοχίας, η Δήμητρα Φουντούλη, Γενική Γραμματέας της Β’ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Θάνος Πανταζής, Γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας, ο Γιώργος Αλεξόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Αγρινίου, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, ο Μάκης Αραβάνης, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, ο Στράτος Ραφαήλ, Εκπρόσωπος μαθητών και η Νεφέλη Τσέτικα, Εκπρόσωπος του Συντονιστικού Συμβουλίου Σχολείων Αγρινίου.

Οι διεκδικήσεις των Εκπαιδευτικών είναι:

-Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας.

-Άμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και απόδοση του μισθολογικού κλιμακίου 2016- 2017.

-Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών – Κάλυψη όλωντων οργανικών και λειτουργικών κενών.

-Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για Σχολεία ασφαλή και σύγχρονα.

-Εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών και των Εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια σχολεία με αυτό των υπόλοιπων Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

-Άμεση απόσυρση των προβλέψεων του νέου Πειθαρχικού Δικαίου (ν. 5225/2025)

-Άμεση παύση όλων των πειθαρχικών διώξεων εκπαιδευτικών που αγωνίζονται.

-Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.

-Παιδαγωγική ελευθερία, κατάργηση της αξιολόγησης (ν. 4823/21) και παύση κάθε πειθαρχικής δίωξης.

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Αγρινίου.

 

Διαβάστε επίσης: Εμμανουέλα Μαραβέλη: Οδύνη στο Αγρίνιο για τον χαμό της 36χρονης, έδινε τη δική της δύσκολη «μάχη»

Advertisement

Τελευταία νέα →