Σε απόγνωση οι εκπαιδευτικοί για τις αυξήσεις στη Γέφυρα – Ζητούν «μεταφορικό ισοδύναμο»

Μετά τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Πάτρα, διαμαρτυρία για την μεγάλη αύξηση στις κάρτες «e-pass» της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου πραγματοποιούν και εκπαιδευτικοί των όμορων δήμων της Αιτωλοακαρνανίας.

 Οπως τονίζουν σε ανοικτή επιστολή τους, από 1/1/2023 η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», ανακοίνωσε νέες αναπροσαρμοσμένες, προς τα πάνω, τιμές για τα συνδρομητικά προγράμματα e-pass, επικαλούμενη προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης.

Τα συνδρομητικά προγράμματα αυτά αφορούν εκατοντάδες εκπαιδευτικούς αλλά και άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται πλέον να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, διαλύοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, σε μια περίοδο μάλιστα που τα οικογενειακά εισοδήματα εξανεμίζονται λόγω πληθωριστικών τάσεων και ακρίβειας.

Πλέον, ένας εργαζόμενος που πρέπει να χρησιμοποιεί καθημερινά τη Γέφυρα με βασικό μισθό γύρω στα 800 ευρώ, καλείται να πληρώσει για 22 εργάσιμες ημέρες το μήνα το εξωφρενικό ποσό των 295 ευρώ (21,6% αυξημένο σε σχέση με πριν!), χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των καυσίμων, ποσό που για έναν νεοδιορισμένο εκπαιδευτικό ξεπερνά το 1/3 του μισθού του.

Την ίδια στιγμή που το κράτος ορθά επιδοτεί τις μετακινήσεις των νησιωτών με το μεταφορικό ισοδύναμο, εξισώνοντας το κόστος μετακίνησής τους με τους κατοίκους χερσαίων περιοχών και την ίδια στιγμή που ορθά οι κάτοικοι όμορων δήμων περιοχών όπως Αμύνταιου, Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Καστοριάς, Ξάνθης, Κομοτηνής, Φλώρινας, κ.ά., δικαιούνται ελεύθερη διέλευση από τα διόδια της περιοχής τους (ΦΕΚ 4156/Β/ 29-11-2017, Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΝΣ/ΟΙΚ. 84646/φν 393/2017), δεν ισχύει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους κατοίκους των όμορων δήμων της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι είναι σε απόγνωση, αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας και επικαλούνται το Αρθρο 4 του Ελληνικού Συντάγματος περί των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, ώστε να εφαρμοστούν οι παραπάνω διατάξεις και για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα μέσω της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου.

Τονίζουν ότι το κόστος μετακίνησης προς την εργασία μας είναι παράλογο και εξοντωτικό και διεκδικούν:

– Μειωμένες τιμές στα συνδρομητικά προγράμματα e-pass, συμβατές με τους μισθούς τους.

– Κρατική επιδότηση ανά πομποδέκτη που αντιστοιχεί σε εργαζόμενο τακτικό χρήστη της Γέφυρας.

pelop.gr