Απόστολος Κατσιφάρας: «Aν ξεφύγει η φωτιά, θα φτάσει στην αρχαία Ολυμπία»

Για τον κίνδυνο να φτάσει η φωτιά της Ηλείας μέχρι την αρχαία Ολυμπία προειδοποιούν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σοβαρές ελλείψεις στα εναέρια μέσα και κίνδυνος ένα η φωτιά περάσει από το χωριό Περιστέρι να κατευθυνθεί πια προς την αρχαία Ολυμπία. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία, καθώς οι πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται.

Για το μέγεθος του προβλήματος μίλησε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «εθνικό έγκλημα που μπορεί να μην είναι εξ αμελείας» εάν η φωτιά κατευθυνθεί προς την Αρχαία Ολυμπία. Όπως μάλιστα υποστήριξε το μέτωπο είναι ίδιο με αυτό που έκαψε την περιοχή πριν από 10 χρονιά.

«Από το μεσημέρι και μετά είχαμε δυνατό άνεμο και δεν είχαμε καθόλου εναέρια μέσα διότι είχαν μετακινηθεί προς τη Ζάκυνθο. Όταν γύρισαν μετά από δύο – δυόμιση ώρες ένα σινούκ δεν μπορούσε να επιχειρήσει αποτελεσματικά. Πριν από περίπου ένα τέταρτο άρχισε να επιχειρεί ξανά και το ελικόπτερο έρικσον. Βέβαια η πυρκαγιά έχει εξαπλωθεί πολύ, το μέτωπο είναι πάρα πολύ μεγάλο, δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκρατηθεί ούτε από το έρικσον. Καναντέρ δεν πετάνε. Ένα που πέταγε κάποια στιγμή, έπαθε μια βλάβη και γύρισε στο αεροδρόμιο. Η φωτιά εδώ για όσους ξέρουν το πώς εξελίχθηκε η φωτιά το 2007 είναι η ίδια που έκαψε και την Αρχαία Ολυμπία, ακριβώς η ίδια πάνω στα βήματα, πάνω στα ίχνη της προηγούμενης φωτιάς. Ξέρουμε πως αν περάσουμε το όριο της Οινόης μετά την Ολυμπία η φωτιά είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθεί» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε:

«Εάν ξανακαεί η Ολυμπία, θέλω να πω πως θα είναι ένα εθνικό έγκλημα, που μπορεί να μην είναι και εξ αμελείας και το λέω μετά λόγου γνώσεως και είμαι και νομικός και έχω την ευθύνη της βαρύτητας του λόγου», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της κοινότητας Περιστέρι ανούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και όπως λένε, θα μείνουν στο χωριό, για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζει ότι «ο φόβος μας είναι τι θα γίνει την νύχτα, όταν πλέον δεν θα επιχειρούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως πρόσθεσε, «επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, διότι αλλάζει συνεχώς η κατεύθυνση του ανέμου», τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να ξεφύγει από εδώ η φωτιά», διότι τότε, όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης, «θα κατευθυνθεί προς την Αρχαία Ολυμπία».

Επίσης, ο Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ως εκ τούτου όσα εναέρια μέσα υπάρχουν, πρέπει να επιχειρήσουν στην Ηλεία».

Στη περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με 42 πυροσβέστες και 20 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, καθώς και πολίτες με τρακτέρ.