Απόστολος Κοιμήσης: “Όταν ο παραλογισμός και η ασυναρτησία νομοθετούν”

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για ακόμη μία φορά επιβεβαίωσε τον εαυτό της, όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις 29/8/2017 κατέθεσε – κατόπιν εκτενούς επικοινωνιακής προβολής – ένα ακόμη νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων επανεξετάζει πολλά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που δημιούργησε ο κ. Κατρούγκαλος με το ν. 4387/2016. Έτσι τουλάχιστον διαφημίστηκε, λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση της νέας αξιολόγησης από την Τρόικα και την υλοποίηση της σωρείας προαπαιτούμενων του Μνημονίου.

Ένα νομοσχέδιο που, όπως τόσα προηγούμενα, ούτε αυτή τη φορά ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ, ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Αυτά που προκλήθηκαν εξαιτίας διαδοχικών κυβερνητικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό πεδίο και τα οποία επανειλημμένως έχουμε επισημάνει ως παράταξη σε κάθε αυτοδιοικητική συνεδρίαση, σε πλήρη λεπτομέρεια και από την πρώτη στιγμή.

· Είναι τόσο δαιδαλώδεις και ωμές οι επιπτώσεις που έχει εγείρει ΤΟ ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΡ.20 ΤΟΥ Ν.4387/2016, του νόμου Κατρούγκαλου δηλαδή, που ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορεί να εφαρμοστεί. Γιατί αυτό το άρθρο, ουσιαστικά τιμωρεί, με ποινή αναστολής της σύνταξης, τη διάθεση προσφοράς των συνταξιούχων στην τοπική δημοκρατία, αποκλείοντας την πιο έμπειρη μερίδα του κοινωνικού συνόλου.

Το επισημάναμε από την 1η στιγμή, το Μάιο 2016. Ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος στις 8/3/2017 μετά τη γενική συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. και τη μαζική παρουσία στο γραφείο του τουλάχιστον 80 αιρετών, δεσμεύτηκε εις επήκοον όλων, για άμεση επίλυση. Μας ζήτησε μάλιστα και διάταξη νόμου την οποία και του δώσαμε αμέσως και εγγράφως.

Έκτοτε παρακολουθούμε τα νομοσχέδια να περνούν, τις διατάξεις του ν.4387/2016 να αλλάζουν και να ξαναλλάζουν, το αρ.20 όμως “ξεχασμένο”. Ή καλύτερα “ξεχασμένο” μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς οι άλλοι, (βλ. ΔΕΚΟ, βλ. Ανεξάρτητες Αρχές) μερίμνησαν με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια και ρύθμισαν το θέμα.

Τώρα όμως που κρατούνται αναδρομικά από τον Μάη του 2016, εις εφαρμογή αυτού του νόμου χρήματα από συνταξιούχους συναδέλφους, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και αναστέλλονται-διακόπτονται οι συντάξεις, θα ζητήσει κανείς από αυτούς τους καλαμπόρτζους που είτε συνέλαβαν είτε ψήφισαν αυτό το τερατούργημα, συγνώμη;

· Είναι επίσης το ΧΑΟΣ, ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ και τα ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΤΙΚΑ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ, που προκύπτουν ΩΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΙΡΕΤΩΝ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ΒΑΘΜΟΥ αμέσως μετά την έναρξη του “νόμου Κατρούγκαλου”.

· Είναι ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ όπου περιήλθαν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ή και ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, με την παράλογη ΕΜΠΛΟΚΗ στο Ε.Τ.Ε.Α. ΓΙΑ ΗΔΗ ΑΠΟ ΕΤΩΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΟΜΕΝΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ και εφάπαξ. Συνάδελφοι απόλυτα νόμιμοι, απόλυτα τυπικοί, που πίστεψαν το νομοθέτη, ανταποκρίθηκαν πλήρως σε ό,τι τους ζήτησε το Ταμείο, πλήρωσαν τις υψηλές εισφορές τους και αίφνης, χρόνια μετά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν απερίγραπτο αναδρομικό παραλογισμό επιστροφής σημαντικότατων ποσών.

Νοέμβριο 2016 αντιμετωπίσαμε το θέμα στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και έφθασε ο Σεπτέμβρης 2017. Καμία εξέλιξη ούτε στο παρόν νομοσχέδιο. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία συνεχίζονται.

Για το λαβύρινθο που έχουν υφάνει οι νομοθετικές και κανονιστικές πρωτοβουλίες τα τελευταία έτη, όχι μόνο στο ασφαλιστικό–συνταξιοδοτικό τομέα, θα μπορούσαν να γραφούν πολλά. Για την πολιτική απάτη ακόμη περισσότερα.

Αποδεικνύεται όμως για μια ακόμη φορά, ότι το πολιτικό προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξακολουθεί να αποτελεί τον σταθερό πολιτικό αντίπαλο στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική στρατηγική, γιατί γενικά δεν προσκύνησε και γιατί δεν ελέγχεται. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, οι απόπειρες αποσπασματικών εξυπηρετήσεων με οικονομικά αντίδωρα και η κακόγουστη κατάχρηση προσχηματικών συνθημάτων, δεν κρύβουν την τραγική αυτοδιοικητική πραγματικότητα, αυτή που όλοι βιώνουμε καθημερινά, εις βάρος, ιδίως, των τοπικών οικονομιών και των δημοτών μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΚΕΔΕ