Αποτροπή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στη Γέφυρα Αυλακίου (Photos)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αυλακιωτών Αιτωλοακαρνανίας ζητά την αποτροπή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στη Γέφυρα Αυλακίου.

Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι,

Τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα έχουμε γίνει αποδέκτες πληροφοριών που αφορούν την παράνομη κυκλοφορία φορτηγών και βαρέων μηχανημάτων στην Πετρογέφυρα Αυλακίου στον Αχελώο ποταμό.

Οι φωτογραφίες που σας επισυνάπτουμε δείχνουν στη λιθοδομή των στηθαίων του γεφυριού από πρόσκρουση οχήματος μεγάλου πλάτους η οποία συνέβη τις προηγούμενες ημέρες.

Η σήμανση που υπάρχει ως σήμερα και στις δύο πλευρές της γέφυρας, δυστυχώς δεν έχουν αποτρέψει εδώ και πολλά χρόνια την παράνομη και άκρως επιβαρυντική, για τη στατικότητα του μνημείου, κυκλοφορία.

Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε για την παρέμβασή σας και την άμεση υλοποίηση έργου κατασκευής αποτρεπτικών καθ’ ύψος πινακίδων έτσι ώστε να μην είναι εφικτό να περνούν οχήματα με ύψος μεγαλύτερο από 2,40 μ ή όσο προβλέπεται νομοθετικά.

Η τοποθέτηση αυτών των κατασκευών θα πρέπει να σέβεται το μνημείο κρατώντας μια ελάχιστη απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων από τις δύο άκρες του, ακόμη και εάν χρειαστεί να καλυφθούν και πλευρικά πιθανά ανοίγματα, τα οποία ίσως χρησιμοποιηθούν από επίδοξους παραβάτες που ενδεχομένως να προσπαθήσουν να βρουν εναλλακτικές οδεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων αποτροπής κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, ακόμη και με σταθερές κάμερες ελέγχου, ώστε η προστασία του γεφυριού να είναι σε εφαρμογή εντός του Ιουνίου 2021.

Εκτός του επίσημου εγγράφου, προηγήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία. Υπήρξε δέσμευση να επισκευτεί ο ίδιος ο προϊστάμενος Νεωτερων μνημείων Δυτικής Ελλάδας το Γεφύρι και να ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα. Ας ελπίσουμε να γίνει κάτι..