Αρακάς κοκκινιστός

Συστατικά

  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ξερό
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 καρότα
  • 2 πατάτες
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 λίτρο νερό, βραστό
  • 450 γρ. αρακά Μπάρμπα Στάθης, κατεψυγμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 2 κ.σ. δυόσμο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • δυόσμο, λίγο
  • 1 λεμόνι, σε φέτες
  • ελαιόλαδο, λίγο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι.
  • Κόβουμε σε μικρές φέτες τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Κόβουμε τα καρότα και τις πατάτες σε κυβάκια 2-3 εκ. και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Παράλληλα ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον δυόσμο και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα την τομάτα κονκασέ, τον κύβο λαχανικών και το νερό.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει, μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, χωρίς να κλείσουμε το καπάκι, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να πήξει η σάλτσα.
  • Ρίχνουμε τον αρακά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τον μισό άνηθο, τον μισό δυόσμο και ανακατεύουμε.
  • Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά, το ξύσμα, τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
  • Σερβίρουμε με λίγο δυόσμο, με φέτες από λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

akispetretzikis.com