Αρνητές ζητούν εκταφές συγγενών τους για να δουν αν πέθαναν από κορωνοϊό

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούν οι αρνητές του κορωνοϊού, με τον λοιμωξιολόγο Μάριο Λαζανά να αποκαλύπτει ότι ζητούν ακόμη και εκταφές νεκρών, επειδή δεν πιστεύουν ότι οι συγγενείς τους πέθαναν από COVID-19.

 Στην Αθήνα έχουν ληφθεί τουλάχιστον τρεις αποφάσεις δικαστηρίου για εκταφές, μετά από καταγγελίες συγγενών, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποί τους πέθαναν από κορωνοϊό, με τον κ. Λαζανά να σχολιάζει χαρακτηριστικά «είμαστε τρελοκομείο πια».

Όπως είπε, για να δηλωθεί ότι κάποιος πέθανε από κορωνοϊό, δεν χρειάζεται απλά η υπογραφή γιατρού, αλλά και μια σειρά ιατρικών εγγράφων και εξετάσεων. Οι αρνητές του ιού, όμως, δεν λαμβάνουν υπόψη τίποτα από αυτά.

Το μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων πρόσθεσε ότι κάποιοι άνθρωποι που έχουν κορονοϊό αρνούνται να νοσηλευτούν, ενώ γιατροί τραβιούνται στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια μετά από μηνύσεις.

Για την επιδημιολογική επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων εάν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο.

Για τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία, ο Μάριος Λαζανάς τόνισε ότι είναι υπό σκέψη και μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν. Μεταξύ των μέτρων που μπορεί να αναθεωρηθούν, είναι αυτό του «50+1», δηλαδή το κλείσιμο τμήματος μόνο εάν μολυνθούν με κορονοϊό πάνω από τους μισούς μαθητές.

dikaiologitika.gr