Το Αρχαίο Κάστρο του Βλοχού με την πυραμιδοειδή κατασκευή (Video – Photos)

Το αρχαίο κάστρο του Βλοχού με την πυραμιδοειδή κατασκευή, σύμφωνα με τα ευρήματα του χρονολογείται αρκετές χιλιετίες πριν.  Το κάστρο αποτελούσε την ακρόπολη της αρχαίας Θεστίας και χρησιμοποιήθηκε την ελληνιστική και την βυζαντινή περίοδο μέχρι το 1450 όταν και  κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και στην συνέχεια εγκαταλείφθηκε. 

Η ακρόπολη των Θεστιέων, δημιουργήθηκε κατά τους Μυκηναϊκούς Χρόνους. Τα ευρήματα από τα γιγάντια τείχη είναι ορατά ακόμη και σήμερα στην κορυφή του βουνού αλλά και σε αρκετά αλλά σημεία. Αυτό  έχει δημιουργήσει φυσικά μια θεωρία η οποία ειπώθηκε το 2012 στο Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας Τριχωνίας, από τον ερευνητή Ευάγγελο Χατζηαγάπη. Η θεωρία του ερευνητή υποστηρίζει ότι το βουνό του Βλοχού, είναι μια πυραμίδα με κομμένη την κορυφή της, ενώ περιμετρικά υπάρχουν στοές-είσοδοι προς το εσωτερικό του. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι τελευταίες έρευνες έγιναν το 1921 , κάτι το οποίο δεν βοηθά στην ανάπτυξη αυτής της θεωρίας, αλλά ούτε και στην εξέλιξη προς την ανάδειξη ενός εντυπωσιακού αρχαίου κάστρου με αποτέλεσμα να μένει μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτο, ενώ θα μπορούσε ίσως να αναδειχθεί σε ένα αξιοθαύμαστο μνημείο.

Ακριβώς δίπλα στα σκαλοπάτια που εξυπηρετούν, ως προς την ανάβαση για την κορυφή υπάρχει η είσοδος της Μονής του Βλοχού, η οποία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το Μοναστήρι ιδρύθηκε κατά τον 12ο αιώνα, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, και πλέον επαναλειτουργεί με έναν μοναχό, το μοναχό Ιερόθεο.

Ένα μοναστήρι που δημιουργήθηκε στα τέλη του 12 αιώνα, έγινε επανίδρυση κατά τον 16ο αιώνα ενώ το 1834 η Μονή διαλύθηκε ύστερα από διάταγμα του Βασιλιά Όθωνα. Στη Μονή βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Ωραιοτάτης, ενώ είναι επισκέψιμη καθημερινά από το πρωί μέχρι τη Δύση του ήλιου.

Όσοι θέλετε να συνδυάσετε την επίσκεψη στο Βλοχό με την απόλαυση κάποιου γεύματος, στη διαδρομή θα συναντήσετε το παραδοσιακό πέτρινο εστιατόριο, «Το Πέτρινο του Βλοχού», το οποία προσφέρει πολύ καλά πιάτα με μοναδική θέα!

Η πρόσβαση στην Ακρόπολη της αρχαίας Θεστίας και στη Μονή του Βλοχού είναι αρκετά εύκολη. Βρίσκεται μόλις 15 χλμ από την πόλη του Αγρινίου, στον οικισμό Καινούργιο και πολύ κοντά στην λίμνη Τριχωνίδα. Η θέα από την ακρόπολη της Θεστίας είναι υπέροχη, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μπαλκόνια της λίμνης Τριχωνίδας.

Για όσους επισκέπτονται τη λίμνη, μια στάση στο πυραμιδοειδές κάστρο του Βλοχού αξίζει!

taxidevoumemazi.gr