Αστροφυσική Εταιρεία Δ. Ελλάδας: «Εξερεύνηση των εξωτερικών πλανητών» (Video)

Στη διάλεξη θα γίνει παρουσίαση των σημαντικότερων και πιο πρόσφατων στοιχείων που έχουν προκύψει από την εξερεύνηση των αέριων γιγάντων Κρόνου και Δία από τις διαστημικές εξερευνητικές αποστολές Cassini και Juno αντίστοιχα. Θα γίνει επίσης σύντομη αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στην εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, καθώς και στο έργο του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Η εκδήλωση στο Facebook: https://fb.me/e/bAwP7cfHw

Η διάλεξη του κ. Σέργη θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι YouTube της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας «Ηρακλής» την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:30μ.μ. εδώ: https://youtu.be/fi4g8KKT31o

Η αποστολή Cassini-Huygens ήταν μια κοινή αποστολή-ναυαρχίδα, αποτέλεσμα συνεργασίας της NASA, της ESA και της ιταλικής ASI για την μελέτη του Κρόνου και των φυσικών δορυφόρων του.

Το διαστημόπλοιο αποτελούνταν από δύο βασικά στοιχεία: το σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την NASA Cassini Orbiter, και το συνοδευτικό σκάφος που ήταν σχεδιασμένο από την ESA με το όνομα Huygens.

Το Κασσίνι ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Κρόνο και το τέταρτο που επισκέφθηκε τον Κρόνο. Το Cassini ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου 1997 και, μετά από ένα μακρύ διαπλανητικό ταξίδι, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004.

Στις 25 Δεκεμβρίου 2004, το Huygens αποχωρίστηκε από το Cassini και στις 14 Ιανουαρίου 2005 προσεδαφίστηκε στον Τιτάνα στέλνοντας πληροφορίες πίσω στη Γη. Μετά από 2 παρατάσεις, η αποστολή του Cassini ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 με μια ελεγχόμενη εντυπωσιακή πτώση στην ατμόσφαιρα του Κρόνου.

Η αποστολή Juno είναι μια μη επανδρωμένη αποστολή της NASA, στα πλαίσια του προγράμματος «New Frontiers» (Νέα Σύνορα), για την εξερεύνηση του πλανήτη Δία. Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε στις 5 Αυγούστου του 2011, και εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον Δία στις 4 Ιουλίου 2016.

Το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε πολική τροχιά για να μελετήσει την σύνθεση, το βαρυτικό πεδίο, το μαγνητικό πεδίο, και τη μαγνητόσφαιρα του Δία.

Η αποστολή αναζητά επίσης ενδείξεις για το πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης, εξετάζοντας μεταξύ άλλων κατά πόσον έχει βραχώδη πυρήνα, υδάτινα στοιχεία στην ατμόσφαιρα, την κατανομή της μάζας, καθώς και τους ισχυρούς ανέμους που χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία του πλανήτη. Το Juno είναι το δεύτερο διαστημόπλοιο που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, μετά το Galileo (1995-2003).

Η αποστολή θα τερματιστεί το 2025.

#cassini #juno #outerplanets #Nikolaossergis #ΕΛΚΕΔ
——————————————
Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτική Ελλάδος – «Ηρακλής» με έδρα το Αγρίνιο, ιδρύθηκε το 2000 και έκτοτε διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων και διαλέξεων.