Αθηναγόρας: «Επιδείξαμε ανυπακοή με την ανοχή της Κυβέρνησης»

Όλα τα παρακάτω τα είπε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας με αγαθότητα.

«Επιδείξαμε ανυπακοή με την ανοχή της Κυβέρνησης»

«Η απόφαση των Ιερωνύμου και Αμβροσίου είναι αντίθετη με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Διότι και εχθές το βράδυ αργά, το απόγευμα νομίζω εστάλη η επιστολή από τον Αρχιεπίσκοπο σε όλους τους μητροπολίτες της Ελλάδος που έλεγε ότι εφαρμόζεται η ΚΥΑ (η προηγούμενη). Εκεί απαγόρευε τη ρίψη σταυρού στα ύδατα είτε είναι θαλάσσια, είτε λιμναία, είτε ποταμίσια. Την καταδικάζω βεβαίως Εφόσον έκαναν αυτό είναι καταδικαστέα πράξη επειδή πηγαίνει, είναι αντίθετη στην απόφαση που είχε πάρει η σύνοδος».

Ερωτηθείς αν θα επιβληθούν κάποιες ποινές υπογράμμισε: «Αυτό θα το απαντήσω στις 12 του μηνός που έχουμε σύνοδο και στην οποία θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Αν θα πρέπει να σταλεί κάτι σε αυτούς ή σε κάποιους άλλους».

«Με την απόφασή μας αυτή αποδείξαμε ότι δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι».

«Δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο. Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια».

«Η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;»

«Εμείς σαν σύνοδος τηρήσαμε και τις δύο Κ.Υ.Α. Η μία Κ.Υ.Α. λέει ότι έχουμε καθολικό lockdown και όντως υπάρχει καθολικό lockdown στις εκκλησίες εκτός από το δίωρο το σημερινό. Και μας έδειξε ανοχή η κυβέρνηση. Εκεί μόνον αγγίζει την προηγούμενη Κ.Υ.Α. Η σημερινή εφαρμόζεται. Αύριο που θα γίνει η λειτουργία θα είναι κλειστή η πόρτα. Οι πιστοί θα μπουν μετά να ανάψουν το κεράκι τους και να κάνουν την προσευχή τους», ανέφερε.

Για το αν η ένταση στις σχέσης κυβέρνησης και εκκλησίας θα δημιουργήσουν προβλήματα σημείωσε: «Όχι δε νομίζω. Γιατί και ο κ. Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρισμένα πράγματα μέσα του για τη σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας και ο Αρχιεπίσκοπος το ίδιο. Και οι ρόλοι μας πρέπει να είναι διακριτοί».

Στη διαπίστωση πως ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να υπακούει στις αποφάσεις της Πολιτείας σχολίασε και η κυβέρνηση αποφάσιζε να μην πληρώνει τους ιερείς απάντησε: «Δεν θα πληρωνόμαστε. Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε ένα άλλο τρόπο να πληρωνόμαστε; Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Γιατί ο κ. Νίκος (σ.σ.ακροατής) λέει ότι ‘καθίστε φρόνημα γιατί δεν θα σας πληρώνουμε». Αυτό λέει. (…)

Δείτε και το ύφος

 


Για την επιλογή και την αντιγραφή Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr