Αυγά: Κάνουν περισσότερο καλό από όσο νόμιζες

Πέρα από το γεγονός ότι τα αυγά αυξάνουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την υγεία σου. 

Είναι ένας «δυναμίτης» για τον οργανισμό καθώς περιλαμβάνουν αμινοξέα και καλά λιπαρά. Και ναι δεν είναι ανάγκη να τρως μόνο τα ασπράδια, ο κρόκος κάνει εξίσου καλό παρόλο που για δεκαετίες είχαμε συνηθίσει να ακούμε ότι μας κάνει κακό. Ο κρόκος βοηθάει τον οργανισμό μας καθώς περιέχουν χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση του λίπους.

Καλό είναι ωστόσο όταν ψωνίζετε αυγά να δίνετε προσοχή στις ταμπέλες και να προτιμάτε τα βιολογικά, όταν αυτό είναι δυνατό. Συνήθως αυτά δεν έχουν «εμποτιστεί» με αντιβιοτικά, εμβόλια και ορμόνες. Επίσης, το χρώμα τους δεν είναι σημάδι αν είναι φρέσκα ή όχι καθώς το χρώμα έχει να κάνει περισσότερο με τον τύπο της κότας. Σε κάθε περίπτωση όποιο και αν είναι το χρώμα τους, έχουν την ίδια θερμιδική αξία, σύμφωνα με την Molly Morgan, αθλητική διατροφολόγο που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Παρακάτω, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στους απίστευτους λόγους για τους οποίους τα αυγά μπορεί να σας κάνουν καλό ακόμα και αν τρώτε κάθε μέρα. Ναι, σωστά διαβάσατε, κάθε μέρα.
Μείωση λίπους

Μείωση λίπους
Επειδή ακριβώς προσφέρουν γρήγορα κορεσμό, τα αυγά συνδέονται με την μείωση λίπους. Μια διεθνής μελέτη που έγινε γύρω από την παχυσαρκία κατέληξε σε μερικά πολύ σημαντικές παρατηρήσεις.

Για περίπου 8 εβδομάδες μια ομάδα ανθρώπων έτρωγαν για πρωινό δύο αυγά και μια άλλη ομάδα έτρωγε ένα κουλούρι που περιείχε τις ίδιες ακριβώς θερμίδες. Όσοι έτρωγαν αυγά έχασαν το 65% του βάρους τους και 16% λίπος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος μειώθηκε κατά 61%. Επιπλέον, η περιφέρειά τους μειώθηκε κατά 34%.

Μείωση των επιπέδων φλεγμονής
Τα αυγά είναι σημαντική πηγή διαιτητικών φωσφολιπιδίων, βιοδραστικές ενώσεις οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα μας. Πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Nutrients έδειξε ότι τα φωσφολιπίδια σε συνδυασμό με την χολίνη ήταν ένας συνδυασμός που βοήθησε στην μείωση των φλεγμονών, γεγονός το οποίο βοηθάει επίσης και στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Μένεις… μακριά από τις μεταβολικές νόσους
Η κατανάλωση αυγών βοηθά στην αύξηση της καλής χοληστερόλης. Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης έχουν μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό, να αναπτύξουν καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 στο Journal of Nutrition, η αύξηση της πρόσληψης χοληστερόλης από τα αυγά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ελαχιστοποίησης εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, που θεωρείται πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2.

«Χτίζεις» άπαχους μύες
Όταν γυμνάζεσαι το σώμα σου χρειάζεται πρωτεΐνες για να «επιδιορθώσει» τον μυϊκο ιστό από την άσκηση.

Δεν υπάρχει καλύτερη τροφή από τα αυγά μετά την άσκηση ή το γεύμα γιατί ένα αυγό περιέχει έξι γραμμάρια μακρο ανάπτυξης μυών. Ανακάτεψέ τα με μερικά λαχανικά και θα έχεις ετοιμάζει ένα τέλειο πιάτο.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα
Τα αυγά περιέχουν σελήνιο, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει της ορμόνες του θυρεοειδούς. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε αυγά ειδικά αλλά και οι έφηβοι. Τα παιδιά μάλιστα που δεν προσλαμβάνουν αρκετό σελήνιο τότε αναπτύσσουν νόσο Keshan και νόσο Kashin-Beck, δύο καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά, τα οστά και τις αρθρώσεις.

Αυξάνουν την ενέργειά σου
Ένα τηγανητό αυγό περιέχει 18% της ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης B2, που ονομάζεται και ριβοφλαβίνη. Η βιταμίνη αυτή μετατρέπει το φαγητό σε καύσιμο το οποίο παράγει ενέργεια.

Βοηθά το δέρμα και τα μαλλιά
Οι βιταμίνες B είναι απαραίτητες για υγιή δέρμα, μαλλιά, μάτια και συκώτι. Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών.

Προστατεύει το μυαλό
Η χολίνη έχει και αυτή την ιδιότητα να ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Βοηθά στην σύνθεση της ακετυλοχολίνης η οποία πρόκειται για έναν νευροδιαβιβαστή, η έλλειψη του οποίου συνδέεται με νευρολογικές διαταραχές. Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί τρώνε λιγότερο από 90% της απαραίτητης χολίνης που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει, σύμφωνα με αμερικανική διατροφική μελέτη.

Επιπλέον, περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Υπάρχουν περίπου 225 χιλιοστόγραμμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε κάθε αυγό. Εκτός από το γεγονός ότι τα λιπαρά βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων , βοηθούν και στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης αλλά και του Αλτσχάιμερ.

Ακόμα…

Χτίζεις γερά νύχια
Αν τα νύχια σου σπάνε δοκίμασε να τρως αυγά. Περιέχουν βιοτίνη και βιταμίνη Β που δυναμώνει τα νύχια.

Ανακούφιση του στρες και του άγχους
Κι όμως. Βοηθάει στην ανακούφιση του στρες και του άγχους.

Αν σου λείπουν τα 9 αμινοξέα τότε μπορείς να τα αναπληρώσεις τρώγοντας αυγά. Το «μυστικό» όπως δείχνει έρευνα του 2004 η οποία και δημοσιεύτηκε στο National Academy of Sciences βρίσκεται στη λυσίνη. Όπως φαίνεται αλληλεπιδρά με την σεροτονίνη και ενισχύει το νευρικό σύστημα.

Βοηθά στον κορεσμό και τρως… λιγότερο
Τα αυγά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και οι υπόλοιπες πηγές πρωτεϊνών με δυσκολία μπαίνουν στο…ζύγι μαζί τους.

Ίσως να μην εκπλαγείτε να μάθετε ότι τα αυγά έχουν υψηλή βαθμολογία σε μια κλίμακα που ονομάζεται Satiety Index: Στη ουσία «μετρά» κατά πόσο και ποια τρόφιμα συμβάλλουν στην αίσθηση της πληρότητας και του κορεσμού.

Κάνουν καλό στα μάτια
Δύο αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα αυγά – η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – βοηθούν πολύ στην προστασία των ματιών. Βρίσκονται στον κρόκο.

Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων αιτιών της όρασης και της τύφλωσης στους ηλικιωμένους. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 1,3 κρόκους αυγών κάθε μέρα για τεσσεράμισι εβδομάδες είδαν αυξημένα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα κατά 114-142% και λουτεΐνη κατά 28-50%!

Ενισχύουν τα κόκκαλα και τα τα δόντια σου
Περιέχουν βιταμίνη D η οποία είναι σημαντική για την υγεία των κοκάλων και των δοντίων σου. Η βιταμίνη αυτή επίσης βοηθά στην απορρόφηση του καλίου.

Βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης
Η αναλογία καλής και κακής χοληστερόλης είναι το πρόβλημα για το οποίο ανησυχούν οι γιατροί. Ένα μεγάλο αβγό περιέχει 212 μικρογραμμάρια χοληστερόλης χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι τα αβγά θα αυξήσουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα. Το σώμα μας παράγει χοληστερόλη από μόνο του. Τα πράγματα αλλάζουν αν έχετε πρόβλημα με την χοληστερίνη σας για αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την κατανάλωση αυγών.

Μειώνεται το επίπεδο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων
Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι ότι η κατανάλωση αυγών αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, μπορεί τελικά να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η LDL χοληστερόλη έγινε γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη επειδή τα σωματίδια LDL μεταφέρουν τα μόρια του λίπους τους. Δεν είναι όλα τα σωματίδια ίδια ωστόσο  κάποιοι τύποι διαφέρουν σε μέγεθος. Το μεγαλύτερο μέγεθος είναι σαφώς καλύτερο ωστόσο έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έχουν μικρά και πυκνά σωματίδια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με όσους έχουν μεγαλύτερα σωματίδια καλής χοληστερόλης. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν τα αυγά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης σε μερικούς ανθρώπους έρευνες έδειξαν ότι κάποια σωματίδια χοληστερόλης αλλάζουν από μικρά και πυκνά σε μεγάλα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων…

Το συκώτι λειτουργεί καλύτερα
Και όμως ο χολίνη είναι υπεύθυνη για αυτό. Όπως δείχνει έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Nutrition μια διατροφή υψηλή σε χολίνη συνδέεται  με τη συσσώρευση ηπατικών λιπιδίων, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει κίρρωση του ήπατος.

Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Η έλλειψη χολίνης δημιουργεί  συσσώρευση ηπατικών λιπιδίων η οποία και προκαλεί αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης του διαβήτη τύπου 2.

news4health.gr