Αυγενάκης: «Το 2020 Γιορτάζουμε τον Αθλητισμό» – Τι ισχύει για Ναύπακτο

Σύνοδος για πρώτη φορά ΟΛΩΝ των διοικήσεων αθλητικών εγκαταστάσεων της Γ.Γ.Α. – «Το 2020 Γιορτάζουμε τον Αθλητισμό»

-Συντονισμός δράσεων, αναβάθμιση της αθλητικής καθημερινότητας προς όφελος αθλουμένων και πολιτών, πλήθος εκδηλώσεων «Ζήσε Αθλητικά» σε όλη τη χώρα

 

Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παρουσία και του γγΑ, Γιώργου Μαυρωτά, πραγματοποιήθηκε χτες, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, η 1η Σύνοδος όλων των Διοικήσεων των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων της χώρας, τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Σκοπός της Συνόδου ήταν ο καλύτερος συντονισμός και η προτεραιοποίηση των δράσεων, σε κρίσιμους τομείς λειτουργίας και ουσιαστικής αξιοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Έτσι ώστε, με άμεσο τρόπο, να λύνονται ζητήματα της καθημερινότητας, να υπάρξει ακόμα καλύτερη σύνδεση των αθλητικών υποδομών με την κοινωνία, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τους αθλουμένους και τους πολίτες.

Καταγράφηκαν τόσο τα κοινά όσο και τα κατά τόπους προβλήματα, υπήρξε παραγωγικός διάλογος, ανταλλάχθηκε τεχνογνωσία, προτάθηκαν έξυπνες λύσεις (π.χ., «κάρτα αθλούμενου», «πλάνο μήνα» κ.ά.) και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και η 2η Σύνοδος.

Αποφασίστηκε  το έτος 2020 να είναι «Έτος Αφιερωμένο στον Αθλητισμό» και  να γιορτάσουμε τον Αθλητισμό σε όλη τη χώρα με πλήθος δράσεων και πρωτοβουλιών. 

Αναλυτικά, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στους εξής τομείς:

 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ

«Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις είναι μείζων θέμα και αποτελούν ένα σημαντικό πυλώνα αναβάθμισης των υποδομών των ΕΑΚ. Μειώνεται κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος και περιορίζεται σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Δυστυχώς η χώρα μας σε αυτόν τον τομέα είχε παρουσιάσει υστέρηση. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που, για πρώτη φορά επί των ημερών μας, επιτυγχάνουμε να υλοποιήσουμε έργα ενεργειακής αναβάθμισης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μετά από πολλές προσπάθειες προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση στο ΠΕΑΚΙ. Είναι η πρώτη φορά που η ΓΓΑ διενεργεί τέτοιο διαγωνισμό και στοχεύουμε να αποτελέσει τον «οδηγό» και για άλλα τέτοια έργα σε όλη τη χώρα. Άμεσα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου και στόχος μας ρεαλιστικός είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε ανάδοχο και να ξεκινήσει το έργο.  

Επίσης, για πρώτη φορά στη ΓΓΑ, μπαίνουν σε διαβούλευση οι τεχνικές προδιαγραφές, γεγονός που μειώνει τους χρόνους εκτέλεσης των έργων και τους κινδύνους ενστάσεων. 

Για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις στο ΕΑΚ Θεσσαλονίκης (Ποσειδώνιο κολυμβητήριο, Κλειστό Γυμναστήριο Μίκρας, Κολυμβητήριο Νεάπολης) έχουν εγκριθεί οι μελέτες και υποβάλλονται για παρατηρήσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα εκδώσει την πρόσκληση πριν το Πάσχα για την υποβολή προτάσεων για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Στο ΕΑΚ Κέρκυρας βρισκόμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας για τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών». 

 1. ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

«Είναι σημαντικό οι αθλητικές εγκαταστάσεις να λειτουργούν με όλες τις νόμιμες άδειες που προβλέπει η πολεοδομική νομοθεσία και όχι με παρατάσεις. Αυτός ήταν και ο πρώτος στόχος που θέσαμε από το περυσινό καλοκαίρι, δηλαδή, εντός του 2020 να έχουν κλείσει τα θέματα αδειοδότησης των ΕΑΚ.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος προχωρήσαμε και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, η δουλειά που απαιτεί είναι πολλή, για το λόγο αυτό σας ζητώ να βάλετε το συγκεκριμένο θέμα ψηλά στις προτεραιότητές σας».

 1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

«Αναγνωρίζουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν στη στελέχωση (τεχνικό προσωπικό, διοικητικό, ασφάλεια). 

Για πρώτη φορά καταφέραμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας να αξιοποιήσουμε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τον αθλητισμό. Πιο συγκεκριμένα, θέλαμε να έχουμε στη διάθεσή μας 589 θέσεις, τις οποίες μοιράσαμε σε ΕΑΚ και Δήμους.

Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, θέσαμε τα θεμέλια για την ενίσχυση των ΕΑΚ και φιλοδοξούμε να συνεχίσει αυτή η πρακτική και για τα επόμενα χρόνια».

 1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, με την γνωστή ως «εγκύκλιο Χουλιαράκη», είχε δεσμεύσει από τους λογαριασμούς των ΕΑΚ περίπου 17 εκατομμύρια από τα αποθεματικά τους. 

Βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να επιτραπεί, εφόσον μπορεί να γίνει, η αξιοποίηση μέρος αυτών των αποθεματικών για την κάλυψη των αναγκών των ΕΑΚ». 

–     Αξιοποίηση εγκαταστάσεων – εξωστρέφεια- μισθώσεις – προσέλκυση διοργανώσεων για αύξηση εσόδων

 «Όπως γνωρίζετε ο προϋπολογισμός της ΓΓΑ είναι ήδη κατά πολύ περιορισμένος. Ενθαρρύνουμε, ωστόσο, την ιδιωτική πρωτοβουλία στον αθλητισμό. Πρέπει να αναζητήσετε τρόπους να εμπλέξετε την ιδιωτική πρωτοβουλία με τα ΕΑΚ, είτε μέσω της αξιοποίησης εγκαταστάσεων, είτε μέσα από τη μίσθωση χώρων, είτε μέσα από την προσέλκυση διοργανώσεων τοπικού ή υπερτοπικού χαρακτήρα. 

Επιπλέον, θα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις εξωστρέφειας, με σκοπό την ανάπτυξη φιλοσοφίας συνεργασιών και την ενθάρρυνση του εθελοντισμού, μέσω της ενεργότερης συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας». 

 1. ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

«Διανύουμε Ολυμπιακό Έτος με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το καλοκαίρι. Είναι αυτονόητο πώς δίδεται απόλυτη προτεραιότητα σε αθλητές και ομάδες που κάνουν Ολυμπιακή προετοιμασία.

–     «Ζήσε Αθλητικά»

Πρόσφατα, επίσης, ανακοινώσαμε το καινοτόμο τριετές πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά» για την προώθηση των Αθλητικών Αξιών, του αθλητικού ιδεώδους και του αθλητικού ήθους ως πρότυπα της καθημερινής ζωής, μέσα από την κοινωνικοποίηση των νέων στο πλαίσιο της οικογένειας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στην Οργανωτική Επιτροπή του συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού (Πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες), μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς (Ολυμπιακή Επιτροπή, Παραολυμπιακή Επιτροπή, Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, εκπρόσωποι συνδέσμων αθλητών, ομαδικών αθλημάτων κ.ά.), με τη στήριξη των Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. 

Ασφαλώς, στις δράσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα, ο ρόλος των ΕΑΚ θα είναι πρωταγωνιστικός, διότι θα έχουν άμεση εμπλοκή στην διοργάνωση τους».

Τέλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στο σχέδιο υλοποίησης προγράμματος ανακύκλωσης που σύντομα θα εφαρμοστεί, ενώ ζήτησε και από κάθε διοίκηση ΕΑΚ να υποβάλλει άμεσα τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της εν όψει της διαμόρφωσης του νέου αθλητικού νόμου.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι διοικήσεις από:

 • Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» 
 • Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 
 • Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά 
 • Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης 
 • Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο Θεσσαλονίκης
 • Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών
 • Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου
 • Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων
 • Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Λάρισας
 • Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων
 • Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας
 • Πανθρακικό  Εθνικό Στάδιο Κομοτηνής
 • Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου
 • Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Στη Σύνοδο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, αλλά και ο πρόεδρος του «Ζήσε Αθλητικά», Ανδρέας Γλυνιαδάκης και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του, Δημήτρης Παπανικολάου.