Αυτό είναι το πακέτο στήριξης των πληγέντων από τις φωτιές

Θα ξεπεράσει όπως όλα δείχνουν το 1,5 δις το συνολικό κόστος των μέτρων για τους πληγέντες από τις φωτιές σε Αττική, Εύβοια, αλλά και στις άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπήρξαν καταστροφές, όπως η Ηλεία, η Μάνη, η Ρόδος κ.λπ.

 Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο των 500 εκατ. αλλά είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο, ότι αμέσως μόλις υπάρξει μία σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής τότε το ποσό αυτό θα αυξηθεί.

Σήμερα το πακέτο με τις αποζημιώσεις και τις ενισχύσεις των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα συνοδεύεται με παρεμβάσεις επούλωσης των πληγών που άνοιξε η πύρινη λαίλαπα στο περιβάλλον, θα παρουσιαστεί επισήμως από την κυβέρνηση.

Εκτός του πρακτικού στόχου, που είναι να δοθεί μία λύση στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις τοπικές κοινωνίες, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, την ατζέντα αλλά και να καταπραΰνει τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει στην κοινωνία.

Όπως έχουμε γράψει και χθες υπάρχει διαβεβαίωση από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει πλήρης κάλυψη των ζημιών. Αυτό βέβαια μεταφράζεται σε ένα ποσό που με μετριοπαθείς υπολογισμούς θα υπερβεί το 1 δις και ίσως αγγίξει το 1,5 δις.

Ήδη εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες των περιοχών που έχουν πληγεί κυρίως στη Εύβοια και την Αττική.

Όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα «ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική» , ενώ πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν».

newsit.gr