Αύξηση 28% στα ευρωπαϊκά προϊόντα Αγροδιατροφής

Μετά την ανάκαμψη των εξαγωγών του Φεβρουαρίου, το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. συνέχισε να προοδεύει με σημαντική αύξηση των εξαγωγών και τον Μάρτιο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εμπορικό πλεόνασμα + 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μεταφράζεται σε αύξηση 28%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία τρία χρόνια.

Συνολικά, τον Μάρτιο το επίπεδο εξαγωγών έφτασε τα 21,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023 (και 14% υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2022).

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης μετά από τρεις μήνες, φθάνοντας τα 14,6 δισ. ευρώ.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξαγωγές

Τον Μάρτιο του 2023, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε., με αποτέλεσμα σωρευτικές εξαγωγές 58,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 (από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2023). Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση 13% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 (+6,7 δισ. ευρώ). Σχεδόν όλες οι κατηγορίες προϊόντων παρουσίασαν υψηλότερες εξαγωγικές αξίες σε σύγκριση με τα στοιχεία του περασμένου έτους.

Ειδικότερα, αυξήθηκαν οι εξαγωγές για παρασκευάσματα δημητριακών και προϊόντα άλεσης (+1,2 δισ. €, +24%), παρασκευάσματα φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών (+€698 εκατ., +31%), καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων (+€634 εκατ. , +15%).

Οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί το πρώτο τρίμηνο του 2023 για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Οι αξιοσημείωτες αυξήσεις των εξαγωγών περιελάμβαναν την Τουρκία (+416 εκατ. ευρώ, +41%, ιδιαίτερα το βόειο κρέας), τη Σαουδική Αραβία (+362 εκατ. ευρώ, +40%, κυρίως δημητριακά) και την Ουκρανία (+274 εκατ. ευρώ, +45%).

Εισαγωγές

Μετά από μια εποχική πτώση τριών μηνών, οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Ε.Ε. άρχισαν να αυξάνονται ξανά τον Μάρτιο του 2023, σε ποσοστό 10%. Αυτό μεταφράστηκε σε ανάκαμψη σε μηνιαία αξία 14,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την περίοδο αυτή, οι εισαγωγές αυξήθηκαν ιδιαίτερα για τη ζάχαρη και την ισογλυκόζη, τα δημητριακά και τα προϊόντα καπνού, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Οι εισαγωγές από την Ουκρανία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν περισσότερο, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία ήταν πολύ κάτω από το επίπεδο του 2022 εκείνη την περίοδο (-44%, -365 εκατ. ευρώ). Οι τρεις πρώτες χώρες εισαγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2023 για εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ε.Ε. ήταν η Βραζιλία, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

e-ea.gr

 

Διαβάστε επίσης: Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις για τις μελισσοκομικές δράσεις