Αχαΐα: Κλειστή η εστίαση από Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Κατεβάζει ρολά τη Δευτέρα ο κλάδος της εστίασης στην Αχαΐα, με εισήγηση του ΣΚΕΑΝΑ, που συνεδρίασε χθες το απόγευμα εκτάκτως, για τα νέα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων.

Οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν πως, η επιβολή rapid test στους ανεμβολίαστους, ακόμα και σε ανοικτούς χώρους μικτών επιχειρήσεων, συνιστά ένα άτυπο lockdown που θα μειώσει περαιτέρω τους πελάτες και τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το pelop.gr, ο επιχειρηματίας της εστίασης και μέλος του «Εστίαση Πάτρας» Τάσος Γιατράς, σχολίασε: «Δυστυχώς η εργαλειοποίηση του κλάδου συνεχίζεται. Η ανακοίνωση των επιπλέον μέτρων στους εξωτερικούς χώρους και η εποπτεία με ευθύνη των ιδιοκτητών, είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Εχουμε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν είναι εφικτό να γίνουμε ελεγκτές του κόσμου που εξυπηρετούμε και σε ανοιχτό χώρο».

ΤΡΙΒΕΣ

Πάντως, στον κλάδο φαίνεται πως υπάρχουν διαφωνίες για τον χρόνο πραγματοποίησης της απεργίας, καθώς υπάρχει αγωνία για να διοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Τάσος Γιατράς δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι το απόγευμα της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε γκάλοπ μεταξύ των μελών της ομάδας «Εστίαση Πάτρας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την πρόθεση για συμμετοχή σε πιθανή απεργία την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.

Η ενέργεια αυτή λόγω των κοινών προβλημάτων του κλάδου κρίθηκε σκόπιμο να κοινοποιηθεί και στην ομάδα του ΣΚΕΑΝΑ, ωστόσο, από την στιγμή της ανάρτησης και μέσα σε λίγα λεπτά, ανακοινώθηκε απεργία για τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου.
«Τι ήθελαν να προλάβουν; Εμείς δεν είχαμε ανακοινώσει καν το αποτέλεσμα της πρόθεσης» σημειώνει ο Τάσος Γιατράς και προσθέτει πως τη Δευτέρα πραγματοποιείται το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης στην Τρίπολη, όπου προφανώς θα συζητηθεί το θέμα.

«Είναι άκρως επικίνδυνο να υπάρξει διαχωρισμός και στοχοποίηση συναδέλφων ως απεργοσπάστες ή διασπαστές ή επιφανείς ή όποιο άλλο επίθετο επινοήσουν αυτή την εβδομάδα, επενδύοντας στην αγωνία και την αγανάκτηση των συναδέλφων μας, για ψηφοθηρικούς λόγους» ανέφερε το μέλος της «Εστίαση Πάτρας» και, σύμφωνα με το pelop.gr, συμπληρώνει: «Σκοπός της εστίασης δεν πρέπει να είναι το αυτομαστίγωμά της, κλείνοντας τις επιχειρήσεις μας, αλλά η ανάδειξη του πολιτικού κόστους που θα έχουν όσοι μας αγνοούν.

Ο σύλλογος σε λίγες ημέρες έχει εκλογές. Είναι οδυνηρό να καπηλεύεται η αγωνία για επιβίωση των επιχειρήσεων συναδέλφων στον βωμό προσωπικών συμφερόντων» αναφέρει ο Τάσος Γιατράς.

Ο ΣΚΕΑΝΑ

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος τόνισε στην «Π» ότι στη χθεσινή συνεδρίαση προσκλήθηκε και παρευρέθηκε και η «Εστίαση Πάτρας» και ότι συζητήθηκαν τα παραπάνω θέματα.
Ο ΣΚΕΑΝΑ αρνείται να μπει σε μια τέτοια αντιπαράθεση, είπε ο Γιάννης Σπυρόπουλος. Ο σύλλογος κάνει μια δράση και όποιος θεωρεί ότι είναι μέλος του ΣΚΕΑΝΑ ακολουθεί με σύμπνοια».

EΜΠΟΡΟΙ ΚΕΝΤΡΟΥ: ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Κάθετα αντίθετος τόσο στη φιλοσοφία, όσο και στην πρακτική εφαρμογή των νέων μέτρων, δηλώνει και ο Σύλλογος Εμπόρων Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου Πάτρας, βλέποντας ότι περισσότερο στοχεύουν το λιανεμπόριο και την μικρομεσαία επιχείρηση, παρά τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού και την αλλαγή άποψης στους συμπολίτες, που είναι αντίθετοι με τον εμβολιασμό.

Ο Σύλλογος εκφράζει τη διαμαρτυρία του και δηλώνει ακόμα ότι είναι απορίας άξιο πως απαιτείται για την είσοδο των εμβολιασμένων στα καταστήματα λιανικής όπου ο αριθμός των καταναλωτών είναι ούτως ή άλλως περιορισμένος, να προηγείται Rapid ή μοριακό τεστ και να επιτρέπεται η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στα σούπερ μάρκετ.

Προκειμένου να αποτραπεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ενός κλάδου σε βάρος ενός άλλου και των ισχυρών του εμπορίου σε βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, ζητούν να αναθεωρηθεί η απόφαση που είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας στην ανάσχεση της πανδημίας και να υπάρξει έμπρακτος σεβασμός στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ισοτιμία μεταξύ των κλάδων του εμπορίου και διασφάλιση των κανόνων ισονομίας και θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά.

dikaiologitika.gr