Γ’ Αξιολόγηση: Οι νομοθετικές παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Με… ομοβροντία νομοθετικών ρυθμίσεων πρόκειται το υπουργείο Εργασίας να θεσμοθετήσει όλα όσα, θετικά και αρνητικά, συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς, τόσο στο εργασιακό πεδίο, όσο και στο ασφαλιστικό.

Οι παρεμβάσεις που ετοιμάζονται και που πρόκειται ακόμα και εντός της εβδομάδας να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή, αφορούν τις αλλαγές που θα προκύψουν στην προκήρυξη απεργιών, τις συντάξεις χηρείας και τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Την ίδια στιγμή, με ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις θα καλυφθούν τα ζητήματα που ανέκυψαν αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη δυνατότητα που θα έχουν εφεξής οι οφειλέτες με χρέη από 20.000 – 50.000 ευρώ να καρπωθούν τις ευεργετικές επιδράσεις της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Πιο αναλυτικά:
*Απεργίες: Θα πρέπει να υπάρξει διάταξη νόμου, που θα καταργεί προγενέστερη και θα δίνει το δικαίωμα στο εξής, στα πρωτοβάθμια σωματεία, να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις μόνο εάν στις Γενικές Συνελεύσεις τους έχουν απαρτία από το 50% +1 των μελών τους.

* Συντάξεις χηρείας: Πρέπει να κατατεθεί ξεχωριστή διάταξη, που θα ορίζει το πλαφόν που συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς και το οποίο βρίσκεται στα 384 ευρώ για 20αετή προϋπηρεσία και στα 360 ευρώ για προϋπηρεσία έως 15 έτη. Επίσης, στην ίδια διάταξη θα πρέπει να ορίζεται ότι ξεχωριστή σύνταξη χηρείας, θα λαμβάνουν και τα τέκνα, εκτός από τον / την σύζυγο.

*ΕΔΟΕΑΠ: Εντός της εβδομάδας αναμένεται η τροπολογία που θα αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας του Ταμείου των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Θα υπάρξει ταυτόχρονη αλλαγή στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, έτσι ώστε στο εξής να μετέχει στο ΔΣ και μέλος από την πλευρά των εργοδοτών. Στο Ταμείο εισέρχονται όλοι οι εργαζόμενοι στο διαδίκτυο, με συνέπεια να αυξηθούν τα έσοδά του. Επίσης, οι εργοδότες θα πληρώσουν εισφορά 8% και 6% οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται πόρος 2% επί του τζίρου για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΜΜΕ και ο οποίος θα καταλήγει, ως έσοδο, στο Ταμείο.

*Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Με υπουργικές αποφάσεις θα ορίζεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν ακόμα και οφειλέτες χωρίς πτωχευτική ικανότητα με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Θα υπάρχει «κούρεμα» των προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων κατά 80% Θα δημιουργηθεί ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα, που χρωστάνε έως 20.000 ευρώ, ή χρωστάνε το 85% της οφειλής τους στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Βασίλης Αγγελόπουλος – dikaiologitika.gr