Χριστίνα Σταρακά: «Απογοητευτική η εικόνα του Ε.Σ.Υ. στην Αιτωλοακαρνανία» (Video)

Για την πλήρη παράδοση του Ε.Σ.Υ. στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που προϋποθέτει την άσκηση ιδιωτικού έργου των Γιατρών του Ε.Σ.Υ., έκανε λόγο η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά στη σημερινή ομιλία της στη Βουλή.

Πιο αναλυτικά:

«Η δημιουργία του Ε.Σ.Υ. από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προέβλεπε ότι οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση μέσα από ενιαίο και αποκεντρωμένο εθνικό σύστημα υγείας.

Θεωρείται το σημαντικότερο νομοθέτημα των πρώτων χρόνων Διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τον Παρασκευά Αυγερινό που το ξεκίνησε και τον Γιώργο Γεννηματά που το έκανε πράξη.

Και εσείς το έχετε φέρει σε πλήρη απαξίωση» είπε ξεκινώντας την ομιλία της.

Συνεχίζοντας η Βουλευτής, μετέφερε την απογοητευτική εικόνα που επικρατεί στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας.

«Στο Νοσοκομείο Αγρινίου υπολειτουργεί η Μ.Ε.Θ. και ο μαγνητικός τομογράφος ενώ τα επείγοντα περιστατικά και τα εργαστήρια είναι υπό κατάρρευση. Προσλήψεις δεν γίνονται ενώ τα τελευταία τρία χρόνια τα κενά στις οργανικές θέσεις γιατρών αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Στο Νοσοκομείο Ι.Π. Μεσολογγίου, που αντιμετωπίζει διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, το 45% του προσωπικού είναι επικουρικό.

Στο Κέντρο Υγείας της Άνω Χώρας Ορεινής Ναυπακτίας, από το καλοκαίρι του 2023, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης τους, δεν υπάρχει Διευθυντής και οδηγός και η Διοίκησή του ανατέθηκε στην υπεύθυνη του Κ.Υ. Ναυπάκτου».

Ενώ συμπλήρωσε λέγοντας: Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο αριθμό Νοσηλευτών κατά κεφαλήν μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ σε επίπεδο μισθών, βρισκόμαστε στους τελευταίους μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Σχολιάζοντας τα απογευματινά χειρουργεία, η Χριστίνα Σταρακά ανέφερε ότι θα αποδειχθεί ο Δούρειος Ίππος που θα οδηγήσει στην είσοδο ιδιωτών στις δημόσιες Δομές Υγείας.

«Ταυτόχρονα είναι κοινωνικά χυδαίο να ζητάτε από τους ασθενείς που έχουν πληρώσει αιματηρές ασφαλιστικές εισφορές και σκληρούς φόρους να δώσουν ξανά μέχρι 2000 ευρώ για να χειρουργηθούν.

Είτε λοιπόν θα προχωρήσετε σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις με εξοικονόμηση πόρων προς ενίσχυση του προσωπικού, αύξηση των αμοιβών του και ένταξη του στα βαρέα και ανθυγιεινά, είτε θα οδηγείστε σε άλλες λύσεις, που ανοίγουν την κερκόπορτα για την πλήρη άλωση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας από τα ιδιωτικά συμφέροντα και την εμπορευματοποίηση».

Κλείνοντας η Βουλευτής, απηύθυνεευχαριστίες και συγχαρητήρια στο ιατρικό,παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικότου Ε.Σ.Υ. που προσφέρουν στους ασθενείς το μέγιστο των προσπαθειών τους με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση.

 

Διαβάστε επίσης: Ν. Φαρμάκης: «54,5 εκ. ευρώ για τη στήριξη δράσεων κοινωνικής συνοχής στη Δυτική Ελλάδα»