Δ.Ε.Θ.: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. έχει ξεκινήσει. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι και κάνουν τους υπολογισμούς τους, προκειμένου να κοστολογήσουν το πακέτο μέτρων, αφού οι όποιες παροχές θα πρέπει να είναι εντός των δυνατοτήτων της οικονομίας και να μην τεθεί εν αμφιβόλω η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που αποτελεί και την υψηλή προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η επέκταση για άλλους δύο μήνες του «Market Pass», η χορήγηση τα Χριστούγεννα μίας ακόμη επιταγής ακρίβειας, όπως επίσης και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κ.ά.

Η χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2023, δείχνουν ότι η οικονομία διατηρείται σε τροχιά ανάπτυξης και τα δημόσια έσοδα ξεπερνούν τον στόχο που έχει τεθεί, δημιουργώντας έτσι τον δημοσιονομικό εκείνο χώρο που απαιτούν οι νέες παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες το φετινό πακέτο μέτρων θα είναι στοχευμένο και θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι οποίες και συνεχίζουν να πλήττονται από την συνεχιζόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα.

Η υλοποίηση των νέων μέτρων γίνεται πιο εύκολη από την υπέρβαση των εσόδων έναντι του στόχου κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο τα οποία και προέρχονται από τη μεγέθυνση της οικονομίας η οποία αποτυπώνεται στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Τα σενάρια αναφέρουν ότι στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται τα εξής μέτρα τα οποία και κοστολογούνται:

Επιταγή Ακρίβειας: Νέα έκτακτη παροχή 200 – 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.

Λογαριασμοί Ρεύματος: Σχεδιάζεται να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες ότι ενδεχομένως να αφορά περισσότερους καταναλωτές. Τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας ανταλλάσσουν στοιχεία ενώ η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.

Market Pass: Θα επεκταθεί το μέτρο τουλάχιστον έως το τέλος τους έτους, καθώς δεν φαίνεται να αναχαιτίζεται η ακρίβεια στα τρόφιμα.

Επίδομα θέρμανσης: Σχεδιάζεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με ταυτόχρονες αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι πέρυσι χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.

Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς: Θα χορηγηθεί σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α.: Επέκταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομικών τα έσοδα καταγράφουν σημαντική υπέρβαση σημειώνοντας αύξηση 7,5% στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 δημιουργώντας πλεόνασμα 3,55 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Συγκεκριμένα:

  • Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37,145 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 541 εκατ. ευρώ.
  • Οι εισπράξεις από φόρους ανήλθαν σε 33,768 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 2,347 δισ. ευρώ.
  • Οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 38,583 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση 1,423 δισ. ευρώ.
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 3,555 δισ. ευρώ και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο καθώς δεν εισπράχθηκαν 1,5 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και 1,718 δισ. ευρώ από τη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 3,947 δις. ευρώ αυξημένες κατά 636 εκατ. ευρώ.

Θανάσης Παπαδής – newsit.gr

 

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια – Μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά: Οι ημερομηνίες για «Market Pass» και «Youth Pass»