Δανία: Λιποθυμία οn air στην ανακοίνωση για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca

Με ένα απρόοπτο ολοκληρώθηκαν οι επίσημες ανακοινώσεις από την δανική κυβέρνηση πως διακόπτει οριστικά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, το οποίο και αφαιρεί από το συνολικό πρόγραμμά της.

Ο επικεφαλής της εθνικής αρχής Υγείας της Δανίας, Σόρεν Μπρόστρομ, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι «πρόκειται για αντίδραση σε αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και κυρίως τον τραγικό θάνατο μετά το εμβόλιο. Πλέον γνωρίζουμε περισσότερα από όσα ξέραμε πριν από έναν μήνα και έτσι ξέρουμε ότι υπάρχει πιθανώς βιολογική εξήγηση της πρόκλησης θρομβώσεων από το σκεύασμα της AstraZeneca».

Στη διάρκεια της ομιλίας του Μπρόστρομ λιποθύμησε η Τάνια Έρικσεν, επικεφαλής του Δανικού Οργανισμού Φαρμάκων, με συνέπεια να διακοπεί προσωρινά η συνέντευξη Τύπου. Η κυρία Έρικσεν συνήλθε λίγο αργότερα αλλά μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αδιαθεσία μετά από υπερκόπωση.

Η συνέντευξη συνεχίστηκε με τον Μπρόστρομ να σημειώνει ότι «πήραμε στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων Δανίας και Νορβηγίας και καταλήξαμε πως 1 στους 40.000 μπορεί να παρουσιάσουν ένα σπάνιο και σοβαρό σύνδρομο το οποίο ονομάσαμε VITT και φυσικά μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές. Αυτό το σύνδρομο δεν καταφέραμε να το περιορίσουμε σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε το εμβόλιο. Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες» και συμπλήρωσε: ««Δεν σταματούμε επειδή φοβόμαστε τις παρενέργειες. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι παρενέργειες. Δεν απορρίπτουμε το εμβόλιο εξαιτίας αυτού. Το πιθανό όφελος υπερτερεί των επιβλαβών συνεπειών της καταπολέμησης μιας πανδημίας. Λόγω της ειδικής κατάστασης που επικρατεί στη Δανία, γι αυτό συνεχίζουμε τη διάθεση εμβολίων χωρίς το AstraZeneca. Επίσης με βάση το πως εξελίσσεται ο εμβολιασμός, δεν μας είναι απαραίτητο το εμβόλιο αυτό. Η απόφαση να μην διαθέσουμε ένα αποτελεσματικό και εγκεκριμένο εμβόλιο ήταν πολύ δύσκολη. Αλλά αυτό κάναμε τελικά».

Οι 149.000 Δανοί πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δεύτερη δόση με σκεύασμα άλλης εταιρείας, όπως είπε η Τάνια Έρικσεν, σύμφωνα με το Euronews.

Η απόφαση των αρχών σημαίνει πρακτικά καθυστέρηση τριών εβδομάδων στον εμβολιασμό των πολιτών καθώς τώρα επρόκειτο να ξεκινήσουν τα ραντεβού για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Αυτό όμως δεν θα συμβεί, καθώς αποσύρονται όλα τα εμβόλια AstraZeneca.

 

newsbeast.gr