«Δεν είμαι χημικός να ξέρω τι ζημιά θα έκανα με το βιτριόλι», είπε η κατηγορούμενη Έφη

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της η κατηγορουμένη για τους λόγους της επίθεσης και για τον τρόπο που προμηθεύτηκε το βιτριόλι – Πού βρίσκεται η διαδικασία της ανάκρισης

Ένα βήμα πριν ολοκληρωθεί βρίσκεται η ανάκριση που διεξάγεται από τον περασμένο Μάιο για την επίθεση με βιτριόλι που είχε δεχθεί η 35χρονη Ιωάννα, με αποτέλεσμα από τότε η άτυχη γυναίκα να έχει υποβληθεί σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, προκειμένου να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκλήθηκαν στο πρόσωπο της και το σώμα της.

Τις επόμενες εβδομάδες η σχετική δικογραφία για την πολύκροτη αυτή υπόθεση, αναμένεται να διαβιβαστεί σε δικαστικό συμβούλιο, που θα κρίνει με ποια κατηγορία θα παραπεμφθεί σε δίκη η 36χρονη κατηγορούμενη για την επίθεση, η οποία έσπασε την σιωπή της για το έγκλημα, μόλις, χθες, καταθέτοντας συμπληρωματικά στην ανακρίτρια.

Χωρίς να μπει σε πολλές λεπτομέρειες για τα κίνητρα της και τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφασή της να επιτεθεί στην Ιωάννα -ρίχνοντας της στο κεφάλι βιτριόλι – η 36χρονη, δεν αποδέχθηκε ενώπιον της ανακρίτριας τη βαριά κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, η οποία επισύρει πολυετή κάθειρξη και υποστήριξε ότι αποδέχεται το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Ένα αδίκημα, το οποίο τιμωρείται σαφώς πιο ήπια από το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, το οποίο επισύρει κάθειρξη από 5 έως 15 έτη ή από 2 έως 8 έτη. Αντίθετα, το πλαίσιο ποινής για την σωματική βλάβη είναι από 5 έως 10 έτη.

«Δεν είμαι χημικός»

Η κατηγορουμένη δηλώνοντας «συντετριμμένη» για ότι έπραξε αλλά και άγνοια για το τι μπορεί να προκαλέσει το βιτριόλι που έριξε στην Ιωάννα, είπε στην απολογία της στην ανακρίτρια: «Δεν ήταν μεγάλη ποσότητα. Ήταν ένα κανονικό ποτήρι. Δεν γνώριζα ότι θα προκληθεί τόσο μεγάλη ζημιά».

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση της ανακρίτριας για το ενδεχόμενο ακόμη και θανάτου του θύματος σε περίπτωση που εισέπνεε το θειικό οξύ ή δεν το ξέπλενε άμεσα από το σώμα της, υποστήριξε: «Δεν γνώριζα ότι αυτό το υγρό θα προκαλούσε τέτοια ζημιά γνώριζα ότι θα προκαλούσα κάποιο τραύμα. Δεν είχα σκοπό να στοχεύσω στο πρόσωπο. Η στάση του σώματος απέδειξε ότι ήμουν πλάγια και όχι πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν γνώριζα ότι θα προκαλούσα τόσο μεγάλη ζημιά. Το παχύρευστο υγρό δεν γνώριζα ότι προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά, δεν είμαι χημικός. Δεν γνώριζα ότι υπήρχε σε πιο αραιή μορφή», είπε η κατηγορούμενη.

Συνεχίζοντας, στο ίδιο τόνο, η 36χρονη δεν θέλησε να αποκαλύψει στην ανακρίτρια από πού προμηθεύτηκε το βιτριόλι. «Για την πράξη ανεύρεσης και την προμήθεια του καυστικού υλικού είμαι μόνο εγώ υπεύθυνη και κανείς άλλος. Δεν θέλω να απαντήσω από πού το προμηθεύτηκα», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η κατηγορουμένη δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της ούτε για τους λόγους για τους οποίου επιτέθηκε στην Ιωάννα και παρέπεμψε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, όταν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο, όπως είπε. «Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία» είπε η κατηγορουμένη και προσέθεσε: «Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες. Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτεί τίποτα από τα παραπάνω με εικασίες και φανταστικά σενάρια για αυτό. Προς το παρόν παραμένω σε όσα είπα ως τώρα».

Η συγνώμη που δεν έγινε δεκτή

Η κατηγορουμένη έκλεισε την απολογία της στην ανακρίτρια με τις εξής φράσεις: «Παρουσιάζομαι ενώπιον σας συντετριμμένη, μετά από 10 μήνες. Είμαι 36 ετών με λευκό ποινικό μητρώο σε καμία περίπτωση και με κανένα αντάλλαγμα δεν θα διέγραφε μία έντιμη διαδρομή μέχρι σήμερα. Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται μία δίκαιη δίκη και μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους».

Προηγουμένως, είχε κάνει λόγο για εμμονή της με την Ιωάννα και είχε ζητήσει συγνώμη για ότι της προκάλεσε. «Δηλώνω τη μεταμέλειά μου και τη συγγνώμη μου. Εάν φυσικά γίνει δεκτή» είπε η 36χρονη στην ανακρίτρια, λίγο πριν ολοκληρώσει την απολογία της και επιστρέψει πίσω στις φυλακές, όπου βρίσκεται προφυλακισμένη από τον περασμένο Μάιο.

Λίγο αργότερα, η Ιωάννα έχοντας ενημερωθεί για το περιεχόμενο της απολογίας της κατηγορουμένης, της διαμήνυε, μέσω των συνηγόρων της, πως η συγνώμη της δεν μπορεί να γίνει δεκτή δέκα μήνες μετά. Όπως έγινε γνωστό, η άτυχη κοπέλα και η οικογένειά της δεν μπορούν να δεχτούν την συγνώμη της κατηγορουμένης, καθώς την θεωρούν ψεύτική και υποκριτική, δεδομένου ότι η 36χρονη δεν απάντησε σε κανένα κρίσιμο ερώτημα. Θεωρούν, δε, βέβαιο ότι σκοπός της ήταν να σκοτώσει την Ιωάννα, και όχι να την τραυματίσει και να την πονέσει, όπως η ίδια υποστήριξε κατά την απολογία της.

Η άτυχη Ιωάννα είχε συγκλονίσει τον περασμένο Μάρτιο, όταν με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό «ΟΚ» περιέγραψε την ημέρα που της άλλαξε τη ζωή αλλά και τα όσα ζει προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές που της προκάλεσε το καυστικό υγρό.

«Η πιο δυνατή ανάμνηση που έχω είναι αυτή η έντονη, βαριά χημική μυρωδιά όταν έπεσε πάνω μου, στο πρόσωπό μου, ένα παχύρρευστο υγρό. Κατάλαβα αμέσως πως ήταν κάποιο οξύ. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον αφόρητο πόνο που ένιωσα και τον μεγάλο πανικό που με κατέβαλε» περιέγραψε στη συνέντευξή της η άτυχη κοπέλα και προσέθεσε: «Είχα την αίσθηση πως εκείνη τη στιγμή κάτι χάνω, πως φεύγει η ζωή μου και ένιωθα αβοήθητη και ανήμπορη. Έφυγα ουρλιάζοντας, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια και πήγα ενστικτωδώς μέχρι το απέναντι φαρμακείο. Ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. Πιστεύω ότι λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, της επιβίωσης. Έχουν χαραχτεί στο μυαλό μου οι τρομαγμένες εκφράσεις των ανθρώπων στο φαρμακείο. Δεν τολμούσε να με ακουμπήσει κανείς. Πάγωσαν, δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν. Φώναζα «Βοηθήστε με, καίγομαι, πεθαίνω». Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να αντέξω, να παλέψω για να μη χάσω τις αισθήσεις μου….».

Μιλώντας για την κατάσταση της υγείας της σήμερα, έπειτα από τα πολλαπλά χειρουργεία στα οποία έχει υποβληθεί, η νεαρή γυναίκα είχε αναφέρει: «…Δεν μπορώ καθόλου να εκτεθώ στον ήλιο. Πέρα από τους λόγους της εικόνας μου, που δεν με κάνει να νιώθω άνετα να κυκλοφορώ, δεν μπορώ να εκτεθώ στο φως της μέρας για λόγους ευαισθησίας. Δεν μπορώ να εργαστώ για πρώτη φορά στη ζωή μου, το ίδιο και η μητέρα μου, που με φροντίζει καθημερινά αφού η όραση και η κίνησή μου δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί. Πρέπει να φοράω μια σκληρή ειδική μάσκα στο πρόσωπο. Ο ρόλος της είναι να πιέζει τις ουλές 24 ώρες το 24ωρο και είναι πολύ περιοριστική. Τη βγάζω μόνο για να φάω και να κάνω μπάνιο. Όλες τις υπόλοιπες ώρες τη φορώ».

Βασιλική Κόκκαλη – protothema.gr