«Δεν έβαζα καλύτερα το χέρι μου στην πρίζα»

Διαδοχικά ηλεκτροσόκ έπαθε συντοπίτισσα μας άνεργη καθηγήτρια, όταν άνοιξε το φάκελο με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Εκατόν ενενήντα ένα (191) ευρώ.

«Τι ήθελα και τον άνοιγα«, σκέφτηκε. «Δεν έβαζα καλύτερα το χέρι μου στην πρίζα, να ευχαριστηθώ ηλεκτρική εκκένωση».

Με το που τελείωσαν όμως τα πορτοκαλομπλέ οράματα των αστραπών και των κεραυνών μέσα στο κεφάλι της και σταμάτησαν οι κύκλοι των διαδοχικών σοκ, άρχισε να ανακτά τις ισορροπίες της και συγκρατώντας τα νεύρα της, ως πολιτισμένη, είπε να τηλεφωνήσει στη ΔΕΗ, γιατί το λάθος δεν ήταν μικρό… ήταν λάθος γενναίο, το οποίο λίγο ήθελε, να γίνει τραγικό.

«Καλύτερα να μην τηλεφωνούσα», σκέφτηκε.

Ο λογαριασμός της είπαν, είναι κατ’ εκτίμηση και αναλογικός σύμφωνα με την κατ’ εκτίμηση κατανάλωση όχι του προηγούμενου διμήνου, αλλά του αντίστοιχου δίμηνου της προηγούμενης χρονιάς, που με την σειρά του κι εκείνος ήταν κατ’ εκτίμηση και αναλογικός και σύμφωνα με την κατ’ εκτίμηση κατανάλωση της προ-προηγούμενης χρονιάς κ.ο.κ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του συστήματος, συνέχισε η ευγενέστατη υπάλληλος της επιχείρησης η κατανάλωση σας ξεπέρασε το όριο των κιλοβατωρών του κοινωνικού τιμολογίου, στο οποίο είστε ενταγμένη και σε αυτόν τον κατ’ εκτίμηση λογαριασμό, έχετε χρεωθεί κάθε κιλοβατώρα, σύμφωνα με το οικιακό τιμολόγιο της επιχείρησης.

«Τι ήθελα και τηλεφωνούσα», σκέφτηκε. «Δεν έβαζα καλύτερα το χέρι μου στην πρίζα».

Και πάνω που άρχισαν να φουντώνουν μέσα της τα «κοσμητικά επίθετα», λειτούργησε ξανά σαν αλεξικέραυνο και τους κατάπιε τους κεραυνούς που την χτύπησαν για δεύτερη φορά.

Όπως την διαβεβαίωσε η ευγενική υπάλληλος, ο επόμενος λογαριασμός, ο οποίος θα είναι εξοφλητικός και ο οποίος δεν θα εκτιμήσει με αυθαίρετο και καταχρηστικό τρόπο την κατανάλωση, αλλά θα την μετρήσει στον οικιακό της μετρητή, θα διορθώσει το λάθος του συστήματος, θα επαναφέρει το λογαριασμό «στα ίσια του» και το κόστος της κιλοβατώρας θα υπολογιστεί με βάση το κοινωνικό τιμολόγιο, στο οποίο, όπως είπαμε, είναι ενταγμένη.

Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει η άνεργη καθηγήτρια και να ξοφλήσει τον λάθος λογαριασμό, και να πληρώσει τη δόση της ρύθμισης, στην οποία είναι ενταγμένη, για να μην την χάσει.

«Τι την ήθελα τόση ενημέρωση», σκέφτηκε. «Δεν έβαζα καλύτερα το χέρι μου στην πρίζα».

Παρανοϊκά πράγματα.

Η εισπρακτική ιδιωτική εταιρεία που ονομάζεται ΔΕΗ και έχει οριστεί με νόμο να εισπράττει τα χαράτσια του δημοσίου, τα τέλη του Δήμου και της ΕΡΤ, μόνο κοινωφελής δεν είναι. Ασκεί νόμιμο εκβιασμό, ο οποίος στηρίζεται στα λάθη του δικού της συστήματος, τα οποία δεν καλείται να τα πληρώσει ούτε η ίδια ούτε ο πελάτης της, αλλά το «πελατάκι» της, έτσι όπως αυτό ορίζεται από το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν οι «νονοί της νύχτας» (οι νταβαρτζήδες της  καθομιλουμένης) για να εισπράξουν χρήματα, από την «προστασία» που πουλάνε.

«Είδες η ΔΕΗ κατάντια», σκέφτηκε «Δεν έβαζα καλύτερα το χέρι μου στην πρίζα, να ρθω να λάμψω». Αυτός δεν είναι λογαριασμός ρεύματος, είναι απινιδωτής, ο οποίος δεν σώζει από το έμφραγμα, αλλά στο προκαλεί.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr